Ο πολυχώρος WE στη Θεσσαλονίκη

Της Τένιας Άνθη

Πρόκειται αναμφίβολα για τον πιο πολυσυζητημένο και εναλλακτικό πολυχώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ο πολυχώρος WE έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τις καινοτόμες ιδέες και τη φρεσκάδα που μεταδίδει, αυξάνοντας τη δημοτικότητα του μέρα με τη μέρα. Άλλα ας μάθουμε περισσότερα από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του χώρου, Αριάδνη Χατζητάτση.

Καταρχάς μίλησε μας για σένα, πως ξεκίνησε η ιδέα του WE και ποια η δική σου συμμετοχή;

Ο πολυχώρος WE αποτελείται από μία ομάδα ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους τομείς. Υπάρχει κόσμος που είναι από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κόσμος που ασχολείται με διάφορα κομμάτια του πολιτισμού, κόσμος ο οποίος έχει ταξιδέψει αρκετά. Ουσιαστικά είναι ένας χώρος τον οποίο είδαμε στο εξωτερικό και ονειρευτήκαμε να τον κάνουμε και στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά. Απλά αυτό το ιδιαίτερο πάντρεμα του πολιτισμού με τον αθλητισμό είναι κάτι το οποίο καινοτομεί.

Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του WE βλέπουμε πως η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός  χιονοδρομικού προσομοιωτή και τελικά κατέληξε σαν πολιτισμικός χώρος. Τι άλλαξε στην πορεία;

πολυχώρος WEΙσχύει ότι η ιδέα προήλθε από τον προσομοιωτή χιονοδρομίας. Σε συνεργασία με  την Alpica, η εταιρεία η οποία πήρε το μηχάνημα και στην συνέχεια βρήκε τον χώρο προκειμένου να στεγαστεί και να στηθεί ο προσομοιωτής. Όπως θα δείτε και στο site είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, κάτι που μας χαροποιεί  και έτσι σκοπός μας έγινε να αρχίσουν τα μαθήματα και η ενασχόληση με τον προσομοιωτή. Σιγά σιγά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αυτός ο χώρος να γίνει λίγο μεγαλύτερος, ώστε να φιλοξενήσει και άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν όλοι μέχρι τότε στην ομάδα.

Και πως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κτήριο, ένα κτήριο που έχει υπάρξει κατά καιρούς από στρατιωτική αποθήκη έως και ντίσκο την δεκαετία του 80′ και όχι κάποιο άλλο, ίσως εκτός της πόλης;

Είναι δεδομένο ότι θα γινόταν μέσα στην Θεσσαλονίκη γιατί σκοπός μας ήταν να κάνουμε κάτι στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Αρχικά ήταν τυχαία επιλογή, στην πορεία και έπειτα από αρκετές συζητήσεις με την ΔΕΘ, οι άνθρωποι της ήταν αρκετά θετικοί στην ιδέα και μπορώ να πω ότι μας στήριξαν αρκετά. Τελικά… είναι σαν αυτός ο χώρος να είχε φτιαχτεί για αυτό το πράγμα.

Ωραία, το γεγονός ότι είναι κοντά στα πανεπιστήμια συνέβαλε σε αυτήν την απόφαση;

Φυσικά είναι κάτι που είχα στο μυαλό μας και δεν αγνοήσαμε.

Ο πολυχώρος WE είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα πάρτι του epic, πες μας δυο λόγια για αυτό το πάρτι που συνδυάζει διαφορετικά είδη μουσικής κυρίως της δεκαετίας 80,90,00’s και τα έχει κάνει να τραγουδιούνται ξανά μέχρι το 2016.

πολυχώρος WEΜας ενδιαφέρουν όλα τα είδη μουσικής. Όπως φαίνεται και από το όνομα του, είναι ένας χώρος ο οποίος θα ήθελε να καλλιεργήσει τη δημιουργία αλλά και διάφορες μορφές τέχνης, αθλητικές και πολιτιστικές. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ακόμα πάρτι και εκδηλώσεις που στοχεύουν στον φοιτητικό κόσμο. Το epic είναι αλήθεια ότι το έχουν αγκαλιάσει αρκετά οι φοιτητές είναι κάτι που αρέσει, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται μιας και το θέλει και το κοινό αλλά και οι άνθρωποι που το διοργανώνουν.

Μιας και αναφέρθηκες στο όνομα, πως προήλθε το WE σαν τίτλος;

Είναι ακριβώς αυτό που εκφράζει ο χώρος, η προσωποποίηση αυτής της κατάστασης. Όπως βλέπουμε πίσω από το WE δεν κρύβεται ένας άνθρωπος, αλλά μια ομάδα και θέλουμε αυτή ο ομάδα όσο υπάρχουν καινούριες ιδέες να μεγαλώνει. Υπάρχει συστέγαση στον χώρο με διάφορες ομάδες όπως exostis ή kirco. Είμαστε ανοιχτοί λοιπόν σε οποιοδήποτε μπορεί να ταιριάξει με την ιδέα και την φιλοσοφία που αποπνέει αυτό το εγχείρημα.

Ανέλυσε μας τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στο WE.

πολυχώρος WEΠέρα από τον προσομοιωτή χιονοδρομίας που αναφέρθηκε και προηγουμένως άρα πέρα από το σκι και το snowboard, μιλάμε για τοξοβολία, αναρρίχηση, εναέρια, τσίρκο, μαθήματα χορού, μουσική για άτομα 3-6 ετών ενώ τον Νοέμβριο ξεκινάμε και μαθήματα kung fu. Αλλά για πιο αναλυτικές πληροφορίες και ακριβή ωράρια μπορεί να ανατρέξει κάποιος στην σελίδα της σχολής οπού υπάρχει αναλυτικά το πρόγραμμα.

Άρα, δεν στοχεύετε καθαρά στον φοιτητικό κόσμο αλλά και σε άλλες  ηλικίες;

Αρχική ιδέα ήταν  όποια δραστηριότητα προσφέρεται εδώ μέσα να μπορεί να γίνει από παιδιά 4 ετών και άνω. Ένα ισχυρό ηλικιακό φάσμα που μας ενδιαφέρει είναι και τα παιδιά. Φυσικά όχι για τις βραδινές δραστηριότητες (γέλιο).

Ήθελα να ρωτήσω επίσης αν έχετε δεχθεί αρκετή προώθηση και στήριξη από την πολιτεία και τα social media;

Δεν έχει βοηθήσει ούτε όμως έχει εμποδίσει και κάποια ενέργεια. Βεβαίως και κάθε πιθανή βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη αλλά δεν υπήρξε και κάποια ενέργεια εκ μέρους μας που ως προς αυτό να μην ανταποκρίθηκαν. Κυρίως ο πολυχώρος WE κινείται γύρω από ενέργειες ιδιωτικής πρωτοβουλίας οπότε δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα.

Στην ιστοσελίδα μας είδαμε  ότι υπάρχει υποδομή για άτομα με ειδικές ικανότητες, μια ιδέα την οποία αγνοούν σε πολλές περιπτώσεις ανάλογοι χώροι.

Για εμάς δεν είναι ιδέα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπάρχει και οφείλουμε να διαθέτουμε σαν κοινωνικός και πολιτισμικός χώρος.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι για το μέλλον;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από τα μαθήματα kung fu ου ξεκινάμε σε λίγες μέρες, οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι αποδεκτή.

Δεν μένει παρά να ανακαλύψετε οι ίδιοι τον πολυχώρο WE, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στη συμπρωτεύουσα. Καλή διάθεση, γέλιο και δημιουργικότητα είναι απαραίτητα και…… καλή διασκέδαση!

Περισσότερες πληροφορίες για δραστηριότητες και εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του WE: www.weskg.gr .

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!