Βιβλιοκριτική: Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός

της Ελένης Βασιλοπούλου

Ο συγγραφέας

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ (Raymond Chandler) ήταν Αμερικανός συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τη νουαρ αστυνομική λογοτεχνία. Γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1888 στο Σικάγο των Η.Π.Α. έζησε σε διάφορες περιοχές της Αμερικής και στο Λονδίνο. Το 1933 δημοσιεύεται το πρώτο του έργο με τίτλο “Blackmailers Don’t Shoot” και μέχρι το 1938 έχει γράψει 16 διηγήματα. Το 1939 μας συστήνει τον διασημότερο των πρωταγωνιστών της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον ντεντέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. Ο τελευταίος αποτέλεσε “καλούπι” για τις περισσότερες αστυνομικές φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.  Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο γράφοντας σενάρια και πολλά από τα έργα του διασκευάστηκαν κι  έγιναν ταινίες. Το 1954 αποβιώνει η γυναίκα του και πέφτει σε βαριά κατάθλιψη με αποκορύφωμα την απόπειρα αυτοκτονίας του έναν χρόνο μετά.  Το 1959 εκλέγεται πρόεδρος της «Εταιρείας Αμερικανών συγγραφέων μυστηρίου», – (“Mystery Writers Association”). Πεθαίνει λίγο αργότερα, στις 26 Μαρτίου 1959, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από επιπλοκές στους πνεύμονες.

Υπόθεση

Ο “Μεγάλος Αποχαιρετισμός” (“The long Good – bye”) δημοσιεύθηκε το 1953 και βραβεύτηκε με το Βραβείο Έντγκαρ ως  το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς.

Ο μοναχικός ντεντέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου συναντά τον Τέρι Λένοξ σε ένα μπαρ όπου η γυναίκα του Σίλβια, τον παρατά μεθυσμένο και φεύγει με την εντυπωσιακή Ρολς Ρόις της. Ο Μάρλοου, αν και ξέρει ότι δεν πρέπει να μπλέξει με μεθυσμένο, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει και τότε ξεκινά μια επικίνδυνη φιλία. Ο Τέρι Λένοξ, αδέκαρος και παντρεμένος με το χρήμα της συζύγου του, βρίσκεται κατηγορούμενος για τον θάνατό της. Με την βοήθεια του Μάρλοου αποδρά στο Μεξικό όπου λίγο αργότερα βρίσκεται νεκρός. Η αστυνομία έχει τον δολοφόνο της πλούσιας Σίλβια Λένοξ νεκρό και η υπόθεση κλείνει. Όχι, όμως, και για τον Φ. Μάρλοου. Η συνάντησή του με την εντυπωσιακή Αϊλιν Ουέιντ και τον αλκοολικό και διάσημο συγγραφέα σύζυγό της, θα του ανοίξει την πόρτα σε έναν κόσμο γεμάτο χρήμα, λαγνεία και καταχρήσεις. Οι αποκαλύψεις ακολουθούν η μία την άλλη και ο Μάρλοου κρατά ακόμα το “πορτρέτο του Μάντισον” προσπαθώντας να φτάσει στην αλήθεια. Όλα παίρνουν τον δρόμο τους όταν – μεταξύ άλλων – μαθαίνει πως ο Ουέιντ υπήρξε εραστής της Σίλβιας Λένοξ.

Γιατί να το διαβάσειςΟ Μεγάλος Αποχαιρετισμός του Ρέιμοντ Τσάντλερ

Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός είναι μια σκληρή αστυνομική ιστορία, ενός είδους του οποίου ο Τσάντλερ υπήρξε δημιουργός. Υπάρχει διάχυτος κυνισμός και μελαγχολία που καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η αίσθηση του αναπόφευκτου που υπάρχει καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα αποκαθίσταται από την τελική λύτρωση. Ο έρωτας αγγίζει για λίγο τους πρωταγωνιστές αλλά εξαφανίζεται στον βωμό της παροδικής έξαψης. Υπάρχει έμμεση αφοσίωση στην αξία της φιλίας που αν και φαίνεται επιφανειακή, είναι κάθε άλλο παρά αδιάφορη. Ο Τσάντλερ ανάμεσα σε φόνους, ξύλο, “σκληρούς μπάτσους” και “φαντασμένους νεόπλουτους”, αναδεικνύει την αξία ενός πιστού φίλου. Αξίζει να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο – κατά προτίμηση κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ –  μόνο και μόνο για τον τρόπο που εξελίσσονται απρόσμενα δύο διαφορετικές ιστορίες με κοινό υπόβαθρο. Και που ξέρεις, ίσως βρεθείς κι εσύ να πίνεις Τζιν-Φις στου Βίκτορ μαζί με έναν σκληρό ντεντέκτιβ. 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!