Ο κορωνοϊός μας στέλνει γράμμα

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, αν όχι όλοι, με μισείτε, με αναθεματίζετε καθημερινά και εύχεστε να μην υπήρχα. Δεν σας αδικώ. Εξαιτίας μου χάσατε κάποιον αγαπημένο σας άνθρωπο, εξαιτίας μου νοσήσατε και υποφέρατε οι ίδιοι, εξαιτίας μου κάποιοι μείνατε άνεργοι, ενώ άλλοι αναγκαστήκατε να βάλετε λουκέτο στις επιχειρήσεις σας. Μέχρι και τους ολυμπιακούς αγώνες κατάφερα να αναβάλω!

Ποιος είμαι στην τελική;

Γιατί ασκώ τέτοια δύναμη στην ανθρωπότητα ως κορωνοϊός; Τα ερωτήματα αυτά ψάχνουν να βρουν απάντηση στο μυαλό μου, αλλά απάντηση δεν υπάρχει. Δεν ξέρω πόσο δυνατός είμαι, δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσω. Έχω όμως ένα δυνατό προαίσθημα ότι υπάρχει και θετική πλευρά. Σε βάθος χρόνου ίσως την κατανοήσετε και εσείς. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι η τιμωρία σας ή μια μορφή άμυνας του πλανήτη Γη. Το σίγουρο είναι πως την δράση μου πυροδότησε η αγανάκτησή μου.

Είναι άδικο…

Είναι άδικο να βλάπτετε τον πλανήτη μας τόσο αδιάντροπα απλά και μόνο για να κάνετε την καθημερινότητα σας ακόμη πιο εύκολη από ότι είναι. Είναι άδικο να καταφεύγετε στη βία και στους πολέμους και να αδιαφορείτε για τις αθώες ψυχές που καταπατάτε στο πέρασμα σας. Είναι άδικο να πατάτε επί πτωμάτων για να ανελιχθείτε είτε επαγγελματικά είτε κοινωνικά. Είναι άδικο να καταχράζεστε την όποια εξουσία τυχαίνει να έχετε εις βάρος άλλων.

Είναι άδικο να αναζητάτε πάντα καλύτερο κινητό, γρηγορότερο αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο σπίτι όταν το παιδί σας κλαίει κάθε φορά που επιστρέφει από το σχολείο. Είναι άδικο να διαβάζετε με τις ώρες αθλητικές ειδήσεις ή να βλέπετε σειρές στο Netflix και να βάζετε τιμωρία το τετράχρονο παιδάκι σας στο δωμάτιο επειδή έκανε φασαρία και σας ενοχλούσε, ενώ αναζητούσε απλώς λίγη παρέα. Είναι άδικο να παραπονιέστε συνεχώς για μια ζωή από την οποία δεν είστε ευχαριστημένοι και για μια δουλειά που δεν σας εκφράζει αλλά δεν κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την κατάσταση.

Είναι άδικο να θυμάστε να αγαπάτε τους παππούδες, τα ανιψάκια ή το κατοικίδιο σας όταν επρόκειτο να βγάλετε selfie μαζί τους για να αποσπάσετε περισσότερα likes στα social media. Είναι άδικο να θυμάστε να νοιάζεστε  για τους άπορους και τα ορφανά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Δεν θα σταματήσω μέχρι..

Μετά από όλα αυτά ίσως φανώ στα μάτια σας ευαίσθητος, ίσως πάλι και όχι.  Σίγουρα θα φανώ “ο σκληρός κορωνοϊός” για πολλούς από εσάς.

Δεν θα σταματήσω όμως μέχρι να σας κινητοποιήσω. Μέχρι να καταλάβετε την ουσία της ύπαρξής σας και τον λόγο που πράττετε ό,τι πράττετε. Μέχρι να κατανοήσετε τα εσωτερικά θέματά σας και να προσπαθήσετε να τα λύσετε. Ή απλώς μέχρι να ζητήσετε συγγνώμη από τον συνάνθρωπό σας που υπόκειται τις επιπτώσεις αυτών. Όχι, δεν θα σταματήσω μέχρι να νιώσετε πόσο βαθιά είναι η σχέση σας με τα παιδιά σας, μέχρι να αποδεχθείτε ότι το μεδούλι της ζωής σας είναι μέσα στο σπίτι με την οικογένειά σας. Μέχρι να κατανοήσετε πως όλα τα υπόλοιπα απλώς συμπληρώνουν το παζλ της ζωής σας.

Και για όσους δεν έχετε οικογένεια και είστε μόνοι σας, θα φροντίσω να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά, τι αξία έχει ένα χάδι και πόσο απαραίτητη είναι η συναναστροφή με φίλους. Δεν θα σταματήσω ώσπου να αναγνωρίσετε την αξία που έχει μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, μια παρτίδα τάβλι στο καφενείο του χωριού, μια ώρα σωματικής άσκησης στο γυμναστήριο ή ένα διπλό παιχνίδι με τους συναθλητές στο παρκέ.

Και στο τέλος να θυμάστε πόσο ίδιοι είστε μεταξύ σας. Εγώ ο κορωνοϊός, έκανα το γύρο του κόσμου, έριξα πολλούς στα κρεβάτια των νοσοκομείων. Από την Κίνα μέχρι την Ιταλία, από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ ο παρονομαστής είναι ο ίδιος. Ο άνθρωπος. Ωστόσο, δεν θα μείνω για πάντα. Αυτό που προσπάθησα να καταφέρω όμως , να σας ενώσω, εύχομαι να το διατηρήσετε. Εύχομαι να γίνω η αφορμή της νέας σας οπτικής απέναντι στη ζωή. Όπου να ‘ναι θα φύγω και νιώθω πλήρης. Όχι για το κακό που προξένησα, αλλά για το μεγαλύτερο καλό, αυτό δηλαδή που ξέθαψα από τις ψυχές σας και το έβγαλα στην επιφάνεια. Σας το παραδίδω λοιπόν, σας ανήκει.

Καλή αρχή στη νέα σας ζωή!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!