Άγιος Βασίλης: Τι μορφή έχει ανά τον κόσμο;

της Χριστίνας Τσίπη

Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει τον αγαπημένο επισκέπτη των καμινάδων; Μάλλον όχι. Όσα όμως και να γνωρίζει κάποιος για τον Άγιο Βασίλη, αξίζει και πάλι να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω άρθρο και να μάθει όλες τις ιστορίες του ανά τον κόσμο. Ας αρχίσει λοιπόν το ταξίδι στον κόσμο του Πατέρα των Χριστουγέννων.

Γερμανία

Τα παιδιά σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο σκέφτονται καλά αν θα είναι άτακτα, πόσο μάλλον αυτά που ζουν στη Γερμανία. Εκεί ο μύθος λέει ότι ο Άγιος Βασίλης προσπερνάει τα σπίτια των άτακτων παιδιών και πάει σε εκείνα που μένουν τα καλά παιδιά, για να τους αφήσει τα δώρα τους. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τον Άγιο Βασίλη υπάρχει και ο Krampus, ο οποίος είναι ένας τρομακτικός δαίμονας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον Άγιο και χτυπάει τα κακά παιδιά.

Ρωσία και Ουκρανία

Οι τιμωρίες των άτακτων παιδιών δε σταματούν όμως μόνο εδώ, αλλά συνεχίζονται και σε άλλες χώρες σαν την Ρωσία και την Ουκρανία όπου η παράδοση θέλει τον κακό ήρωα της ιστορίας να έχει την μορφή του Ded Moroz, ο οποίος απήγαγε τα άτακτα παιδιά για να τα τιμωρήσει. Η σημερινή εκδοχή του είναι πιο ήπια αφού ο Ded Moroz απλά ταξιδεύει με την Snegurochka στις σλαβικές χώρες και αφήνουν δώρα.

Βρετανία

Βέβαια, ο Άγιος Βασίλης, δεν χαρακτηριζόταν μόνο ως κακός που τιμωρεί τα άτακτα παιδιά αλλά και όπως υπάρχει στην σκέψη των περισσότερων, σαν ένας γλυκός άνθρωπος δηλαδή που επισκέπτεται τα σπίτια για να ανταμείψει τον κόσμο με τα δώρα του για το περασμένο έτος.

Χαρακτηριστικά στη Βρετανία υπάρχει ο Santa Claus, Father Christmas ή Kris Kringle. Φορώντας πράσινη στολή, αυτός ο Άγιος Βασίλης δεν έφερνε δώρα αλλά πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και γλένταγε με όσους έμεναν εκεί.

Ιταλία

Επόμενος προορισμός είναι η Ιταλία με την περίφημη La Befana. Πρόκειται για μια γριά μάγισσα η οποία για εξιλεωθεί για τις κακές πράξεις της, επισκέπτεται τα παιδιά στις 6 Ιανουαρίου και τους δίνει δώρα και γλυκά.

Ισπανία

Την ίδια πάλι μέρα στην Χώρα των Βάσκων οι Los Reyes Magos, οι 3 μάγοι δηλαδή, παρελαύνουν μέσα στην Ισπανία και χαρίζουν στα παιδιά γλυκά και ζαχαρωτά. Στην περιοχή της Καταλονίας ιδιαίτερα, τα δώρα δεν τα φέρνει άνθρωπος αλλά ένα κούτσουρο. Τα παιδιά εκεί στολίζουν και αφήνουν κεράσματα στον Tio de Nadal και την ημέρα των Χριστουγέννων τον χτυπούν μέχρι να “βγάλει” δώρα και γλυκά.

Φινλανδία

Ανεβαίνοντας στη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, τη Φιλανδία, βρίσκει κάποιος τον Joulupukki, δηλαδή την Κατσίκα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε μεταμορφωθεί σε κατσίκα και μαζί με τον συνοδό του επισκέπτεται τα σπίτια και κάνει δώρα στα καλά παιδιά.

Ολλανδία

Λίγο πιο πέρα, στη γειτονική Ολλανδία οι παραδόσεις είναι διαφορετικές από ότι έχουμε συνηθίσει τα Χριστούγεννα, με τον Sinterklaas και τον βοηθό του Black Pete να είναι αυτοί που δίνουν τα δώρα στα παιδιά.

Γαλλία

Στη Γαλλία τα παιδιά επικαλούνται τον Άγιο Βασίλη με την ονομασία Père Noël και αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι για να τα γεμίσει με δώρα και κεράσματα. Όπως και στη Γερμανία έτσι και εδώ, εκτός από τον Père Noël με τον κόκκινο μανδύα, υπάρχει και ο Père Fouettard ο οποίος χτυπάει τα άτακτα παιδιά.

Σουηδία

Άγιος ΒασίληςΟ τελευταίος προορισμός αυτού του ταξιδιού, είναι η Σουηδία. Εκεί ο πατέρας των Χριστουγέννων είναι ένας νάνος με το όνομα Tomte ή αλλιώς Jultomten και προστατεύει το σπίτι από την κακοτυχία. Σύμφωνα με την παράδοση της χώρας, την ημέρα των Χριστουγέννων ένας ενήλικας φοράει τη μάσκα του Tomte και ρωτάει αν υπάρχουν καλά παιδιά σε αυτό το σπίτι πριν μοιράσει τα δώρα.

Εδώ, το χριστουγεννιάτικο ταξίδι ολοκληρώνεται. Όποιο πρόσωπο και αν πάρει τελικά ο Άη Βασίλης ένα είναι σίγουρο: Θα είναι πάντα συνώνυμος με το πνεύμα των γιορτών και τις παιδικές αναμνήσεις όλων, καθώς αναμένουν τον ερχομό του για ακόμη μία χρονιά!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!