Ουράνιο Τόξο: Ένα φαινόμενο συμβολικού χαρακτήρα

του Άρη Αλεξίου

Το ουράνιο τόξο πάντα θα γοητεύει και θα προκαλεί το θαυμασμό μικρών και μεγάλων. Από το απέραντο του ουρανού στις παιδικές ζωγραφιές, κι από εκεί στα αυτοσχέδια πανό των ευρωπαϊκών πόλεων. Κρεμασμένα σε μπαλκόνια και σχεδιασμένα κυρίως από παιδιά για τα παιδιά. Τα εντυπωσιακά αυτά μοτίβα δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας και στέλνουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Ο εγκλεισμός στα σπίτια προκάλεσε την ανάγκη για ένα σύμβολο – παρηγοριά που θα ενώσει τους ανθρώπους. Το ουράνιο τόξο φόρεσε τα πολύχρωμά του και θύμισε για ακόμη μια φορά το συμβολικό του χαρακτήρα.

Μύθοι και καλικάντζαροι

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πριν. Πολλοί ήταν οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες ανά τον κόσμο που προσπάθησαν να δώσουν εξήγηση στο ιδιαίτερο αυτό οπτικό φάσμα. Για τους χριστιανούς, το ουράνιο τόξο υπόσχεται καλύτερες μέρες – ο θεός έστειλε ένα στο Νώε ως σημάδι ανάκαμψης και ευημερίας έπειτα από τη βιβλική καταστροφή. Κάποιος ιρλανδικός μύθος ισχυρίζεται ότι το τέλος του τόξου υποδεικνύει το σημείο όπου οι καλικάντζαροι της τοπικής παράδοσης (leprechauns) έκρυψαν το θησαυρό που έκλεψαν από τους Βίκινγκς. Ενώ οι αυτόχθονες στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας, το ονόμασαν πολύχρωμο φίδι που έρχεται να σταματήσει τη βροχή.

Trend της αρχαιότητας;

Σε ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί αποδίδεται θεϊκή υπόσταση. Το ουράνιο τόξο δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, ήταν δρόμος πάνω στον οποίο περπατούσε η θεά Ίριδα, που ως άλλη αγγελιοφόρος του Ολύμπου μετέφερε μηνύματα. Στο βουδισμό, το ουράνιο τόξο συμβολίζει το ανώτατο στάδιο που μπορεί να φτάσει κανείς πριν τη νιρβάνα ή τη διαφώτιση. Στη μυθολογία της Ινδονησίας, της Νορμανδίας και της Ιαπωνίας αναφέρεται ως γέφυρα που χρησιμοποιούσαν οι θεοί για να επικοινωνούν με τον κόσμο των ανθρώπων.

Τόσο οι Ινδοί όσο και οι Άραβες πίστευαν ότι το φωτεινό αυτό μοτίβο έχει σχηματιστεί από βέλη που εκτόξευσαν κάποιοι θεοί. Ενώ στον πολιτισμό της Κίνας, ερμηνεύεται ως σχισμή στον ουρανό που προκλήθηκε από πέντε πολύχρωμες πέτρες θεϊκής προέλευσης. Το εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο αναφέρεται ως αξεσουάρ των θεών στους πολιτισμούς των Μάγια και των Αρμενίων, στέμμα κάποιας θεάς για τους πρώτους και ζώνη του βασιλιά Ήλιου για τους άλλους.

Και η άλλη πλευρά…

Ωστόσο, το ουράνιο τόξο δεν αποτελούσε μόνο αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Ορισμένες κοινωνίες στην κεντρική Αμερική έκρυβαν τα παιδιά κάθε φορά που εμφανιζόταν ένα στον ουρανό, καθώς πίστευαν ότι είναι οιωνός κακών μαντάτων, ενώ στη Βουλγαρία υπήρχε ο μύθος ότι όποιος περάσει από κάτω ήταν πολύ πιθανό να αλλάξει φύλλο.

Ουράνιο τόξο: Σύμβολο αποδοχής

Στις μέρες μας, το ουράνιο τόξο χρησιμοποιείται ως σύμβολο και αντικατοπτρίζει τη σεξουαλική διαφορετικότητα, κοσμώντας τις σχετικές εκδηλώσεις. Η ύπαρξη του οφείλεται στον Gilbert Baker (καλλιτέχνης και drag queen), ο οποίος το 1978 δημιούργησε για πρώτη φορά το σύμβολο και το τύπωσε πάνω σε μια σημαία. Έκτοτε, το πολύχρωμο αυτό μοτίβο εκφράζει περηφάνια και ελπίδα για αποδοχή, σεβασμό και ίσα δικαιώματα για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!