Οι 5 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για έναν φοιτητή

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Πολλές φορές οι νέοι, μόλις τελειώσουν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο σκέφτονται να προχωρήσουν σε σπουδές στο εξωτερικό, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο αντίστοιχα. Έτσι, εκτός του διλήμματος για το αντικείμενο των σπουδών, τίθεται και το ερώτημα σχετικά με το ποια πόλη ή χώρα είναι η καταλληλότερη. Για το αντικείμενο των σπουδών δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί είναι στη κρίση του καθενός, αλλά σίγουρα μπορούμε να δώσουμε ιδέες για το ποια πόλη να επιλέξετε παραθέτοντας τις 5 καλύτερες  της Ευρώπης.

Παρίσι (Γαλλία)

Πρώτο στη λίστα μας είναι το Παρίσι. Η Πόλη του Φωτός έχει ψηφισθεί επανειλημμένα ως η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για τους φοιτητές. Η πόλη αυτή ξεχωρίζει αρχικά για τον μεγάλο αριθμό αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων, καθώς το κράτος επενδύει σημαντικά στον τομέα της εκπαίδευσης. Σε συνδυασμό με τα χαμηλά δίδακτρα των πανεπιστημίων κάνουν το Παρίσι επάξια νούμερο ένα στις προτιμήσεις των φοιτητών παγκοσμίως. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη συμβολή του Παρισιού και γενικότερα της Γαλλίας στον τομέα του πολιτισμού και των επιστημών. Επιπλέον, η Γαλλία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και συνορεύει με άλλες έξι χώρες, κάτι που καθιστά τη μετακίνηση σε άλλες, γειτονικές χώρες πολύ εύκολη! Το βασικό μειονέκτημα της πόλης αυτής είναι το μεγάλο κόστος ζωής και ιδιαίτερα για την κατοικία.

Κοπεγχάγη (Δανία)

Αν και λίγο απομακρυσμένη από την κεντρική Ευρώπη, η Κοπεγχάγη είναι μια εξαιρετική επιλογή για έναν φοιτητή. Η πόλη είναι μαγική, συνδυάζοντας φυσικά τοπία και εξαιρετική αρχιτεκτονική! Για έναν φοιτητή είναι το κατάλληλο μέρος για τις σπουδές του, πρώτον γιατί το επίπεδο σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεύτερον γιατί χρηματοδοτείται από το κράτος και έτσι είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένος οικονομικά. Επίσης οι διαλέξεις στο πανεπιστήμιο διαρκούν λίγες ώρες με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για διάβασμα αλλά και δραστηριότητες. Στον εργασιακό χώρο, είτε ως φοιτητής, είτε μετά τις σπουδές, υπάρχει μεγάλη ευελιξία, αφού για παράδειγμα, μπορείς να λείψεις από τη δουλειά την Τρίτη και να πας το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Δανία είναι ένα κράτος καλά οργανωμένο και με πολλές παροχές προς τους κατοίκους του. Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν την αντοχή στο κρύο και στο χιόνι γιατί οι καιρικές συνθήκες στις σκανδιναβικές χώρες είναι δύσκολες!

Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Φυσικά από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το Άμστερνταμ! Κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές συρρέουν στην Ολλανδία και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της χώρας. Προτιμάται όχι μόνο λόγω των  χαμηλών διδάκτρων και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης αλλά και λόγω της μετέπειτα απορρόφησης στον εργασιακό τομέα. Όσον αφορά στην ζωή στο Άμστερνταμ, είναι πολύ ευχάριστη, καθώς οι κάτοικοι του συγκαταλέγονται στους πιο χαρούμενους ανθρώπους του κόσμου! Σ’ αυτό συμβάλλουν τα μεγάλα καταπράσινα πάρκα που μπορείς να κάτσεις για πικνίκ, για διάβασμα ή απλά για να περάσει η ώρα σου αλλά και η μετακίνηση με το ποδήλατο. Τέλος, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης καθώς πολλοί ζωγράφοι ξεκίνησαν από εκεί όπως ο VanGogh καιο Rembrandt με πληθώρα μουσείων, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου.

Βαρκελώνη (Ισπανία)

Άλλη μια πόλη της Ευρώπης που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι η Βαρκελώνη. Μπορεί να μην είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας, άλλα είναι το ίδιο μεγάλη με τη Μαδρίτη και μπορεί προσφέρει εξίσου πολλά σ’ έναν φοιτητή. Πολλά πανεπιστήμια έχουν υιοθετήσει στο πρόγραμμα σπουδών τους την διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα έτσι ώστε να προσελκύσουν φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Τα δίδακτρα των πανεπιστημίων είναι σε πολύ προσιτές τιμές και πολλά από αυτά προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ισπανικών. Το φαγητό στην Ισπανία είναι εξαιρετικό και πολύ κοντά στην ελληνική γαστρονομία! Η Βαρκελώνη  προσφέρει μεγάλη γκάμα από μουσεία και γκαλερί καθώς και από υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής με μια απλή βόλτα στην πόλη.

Πράγα (Τσεχία)

Μια επιλογή, λίγο εναλλακτική και όχι τόσο συνηθισμένη, είναι η μαγευτική Πράγα. Δεν είναι από τις πόλεις που ακούμε συχνά για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει απαρατήρητη! Είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας και είναι περιτριγυρισμένη από βουνά, δάση και πολλά κάστρα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από πανεπιστήμια, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, στα οποία η εκπαίδευση είναι ή δωρεάν ή πάρα πολύ φθηνή. Επιπροσθέτως, είναι μια πόλη με χαμηλό κόστος ζωής και αρκετά ασφαλής με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εύρεση εργασίας είναι πολύ εύκολη για φοιτητές αλλά και πτυχιούχους αφού οι εταιρείες ζητούν άτομα που μιλάνε αγγλικά. Τέλος, εκτός από τα άπειρα πάρκα που υπάρχουν για να περάσει κάποιος την ώρα του, μπορεί να επισκεφτεί όμορφα και γραφικά καφέ, καθώς επίσης και να εξερευνήσει όλα τα κάστρα της πόλης και των γύρω περιοχών.

Όλες οι παραπάνω πόλεις είναι προσωπικές επιλογές και ελπίζω να βοηθήσουν κάποιους στις αναζητήσεις τους για τον επόμενο σταθμό της ζωής τους! Πάντως ό,τι και να επιλέξει κάποιος σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!