Οι τρείς πληγές του αθλητισμού

Του Γιάννη Κάρμα*

Τρεις πληγές του αθλητισμού

Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, ο αθλητισμός είχε κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι είτε αθλούνταν για να ψυχαγωγηθούν, είτε για να καλλιεργήσουν και για να βελτιώσουν το σώμα και την ψυχή τους. Στη σύγχρονη εποχή όμως με την οικονομική ύφεση που επικρατεί ανά τον κόσμο, πλήττεται και ο αθλητισμός. Τρεις από τις σοβαρότερες πληγές του αθλητισμού, είναι η βία στα γήπεδα, τα στοιχήματα και η χρήση αναβολικών ουσιών για καλύτερες επιδόσεις των αθλητών.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι πίσω από κάθε αθλητικό αγώνα ελλοχεύει ο κίνδυνος επεισοδίων. Η βία στις μέρες μας, εντοπίζεται κατά βάση στον αθλητισμό, όπου οπαδοί μεταξύ τους συγκρούονται για να υπερασπιστούν την ομάδα τους. Η αποξένωση των ανθρώπων και οι δυσμενείς συνθήκες  της εποχής ασκούν επιρροή στον ψυχισμό του ανθρώπου που επιζητεί την εκτόνωσή του μέσα στους αθλητικούς χώρους.

Ακόμα, τα στοιχήματα των αγώνων επηρεάζει αφενός την έκβαση του αποτελέσματος, αφετέρου καθιστούν αυτοσκοπό το χρήμα και χάνεται το νόημα του παιχνιδιού. Εκλείπει η αγωνία για το αποτέλεσμα, καθώς είναι προκαθορισμένο, δεν ανεβαίνει η αδρεναλίνη στους θεατές και όλο αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση των υγιών θεατών από τα γήπεδα.

Τέλος, πολλοί από τους αθλητές που στοχεύουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, και έχουν ως αυτοσκοπό τον πρωταθλητισμό, χρησιμοποιούν αναβολικές ουσίες για καλύτερες επιδόσεις. Αυτό αφενός μεν είναι αντιεπαγγελματικό, αφετέρου δε μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας στους αθλητές. Με τα αναβολικά, δεν προάγεται το αθλητικό ιδεώδες, η ευγενής  άμιλλα και το ισότιμο παιχνίδι. Ίσως, αυτή να είναι και η χειρότερη πληγή του αθλητισμού καθώς προκαλείται από τους ίδιους τους αθλητές.

Ο  ρόλος του αθλητισμού, ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες, είναι να ενώνει ανθρώπους, να προάγει το ήθος και να ψυχαγωγεί τον κόσμο. Ο αθλητισμός λειτουργεί ευεργετικά στην ζωή των ανθρώπων καθώς συνεισφέρει και στην υγεία του. Με την καθημερινή και διαρκή άσκηση, μπορεί να αποφευχθούν δίαφορα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν συχνά άνθρωποι που δεν αθλούνταν ποτέ. Η σημασία λοιπόν της άθλησης είναι ορατή στα αποτελέσματά της.

* Ο Γιάννης Κάρμας παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!