Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Υπάρχουν εκείνα τα είδη αγάπης, τα ανολοκλήρωτα. Εκείνα που κάποιοι τους έδωσαν όνομα και τα αποκάλεσαν απωθημένα, άλλοι μέσα στο ποτό τους τα χαρακτήρισαν παλιές αγάπες, γιατί ο πόνος από την ένταση θυμίζει πλέον κάτι από παρελθόν, άλλοι μέσα στο δάκρυ τους πνιγμένοι την είπαν βαθιά αγάπη που σημαδεύει. Και κάπου εκεί ακούς μέσα στη θλίψη το “Θεός αν είναι” της Αλεξίου και αναρωτιέσαι πως θα ήταν ο κόσμος, εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πόνεσαν από αγάπη άραγε στο μέγιστο βίωσαν, έστω και τη στιγμιαία αμοιβαιότητα, την ανάγκη τους να πιστέψουν ότι αυτό που έζησαν ήταν αληθινό, την παρουσία ή και την έλλειψη.

Γιατί, καλώς ή κακώς, μια φορά στη ζωή μας όλοι αγαπήσαμε. Νιώσαμε τον έρωτα, την τρέλα, τα πάθη και μέσα σε όλα αυτά βιώσαμε την έντονη αγάπη. Διάφορα είδη δυνατής αγάπης, αναλόγως με τον άνθρωπο, με διαφορετική μορφή και εξωτερίκευση και κάποιες φορές γερό πνίξιμο, εσωστρέφεια και προσεχτικό, διακριτικό, απόμακρο ενδιαφέρον. Εκείνες που είτε τις αναζητήσαμε στη Σαλονίκη ξημερώματα, είτε τραβήξαμε εμείς οι ίδιοι μετωπική σκανδάλη, είτε τις καταχωνιάσαμε και τις αφήσαμε να επιπλέουν στον εσωτερικό βυθό μας. Πολλές από αυτές τις αφήσαμε με την απορία, εκείνη την κλασσική έκφραση “τι θα συνέβαινε εάν…”, άλλες αποδεχτήκαμε ότι απλά ίσως να έπρεπε να τις βιώσουμε με αυτή τη μορφή.

Σταθήκαμε στη γωνία του δρόμου, αποχαιρετώντας τις, εκείνες που δεν εκπληρώθηκαν ή δεν πέτυχαν, τις κοιτάξαμε νιώθοντας το απόλυτο κενό από τον πόνο, σηκώσαμε την ψυχή μας με τα χέρια μας και πήραμε όρκο με τους εαυτούς μας ότι ποτέ δε θα ξεχάσουμε το μεγαλείο τους, ότι ακόμα και όταν στρίψουμε στη γωνία αυτού του δρόμου, θα συνεχίσουν να αποτελούν εκείνες τις αγάπες που τις αφήσαμε να αναπαυθούν μέσα μας και να πάνε στον Παράδεισο, ξυπνώντας που και που ένα μικρό κομμάτι της εναπομείνουσας πυρκαγιάς που κάποτε σχημάτισαν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!