Οι νέοι λένε «YES» στη ναυτιλία και τα Ποσειδώνια

Σε κλίμα συγκίνησης έπεσε η αυλαία της πιο επιτυχημένης διοργάνωσης των Ποσειδωνίων, στην ιστορία της έκθεσης, με τη διεξαγωγή του YES to Shipping Forum 2022, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), κ. Μελίνα Τραυλού, ο τέως Προέδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης, αλλά και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Έκθεσης, κ. Θέμης Βώκος, o αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης και ο Ιωάννης Λύρας μέλος του Δ.Σ. και τέως Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.

Μαθητές, Φοιτητές και απόφοιτοι από 14 έως 29 ετών παρευρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και πλέον αποτελεί θεσμό, καθώς διοργανώνεται από το 2016, σε κάθε έκθεση των Ποσειδωνίων με στόχο την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, στελεχών και νέων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν διαμορφωμένο έτσι, ώστε να ωφελήσει στο έπακρο τους νέους, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τις εταιρείες και τους ειδικούς του κλάδου της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι για πολλούς νέους ακόμα και τεταρτοετείς, ήταν τα πρώτα τους Ποσειδώνια.

Πρόγραμμα Ποσειδωνίων

ΠοσειδώνιαΣτο πρώτο μέρος, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πάνω από 30 περίπτερα της έκθεσης, υπό την καθοδήγηση ενός εκ των 50 εθελοντών του YES (Young Shipping Executives) Forum που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι έμαθαν για το αντικείμενο και τη δραστηριότητα των εταιρειών και το φάσμα του ναυτιλιακού πλέγματος, είχαν και τη δυνατότητα να δώσουν το βιογραφικό απευθείας σε στελέχη των εν λόγω εταιρειών, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητές τους να απορροφηθούν στη ναυτιλιακή αγορά.

Στο δεύτερο μέρος, όλοι οι συμμετέχοντας συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα, έχοντας την τιμή να ακούσουν τις σκέψεις και τις συμβουλές καταξιωμένων ανθρώπων από τον κλάδο.

«Στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων, καλωσόρισα τους παρευρισκόμενους από όλο τον κόσμο, λέγοντας… “καλώς ήρθατε στη συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας”.

Σήμερα, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, σας καλωσορίζω στη συνάντηση κορυφής του μέλλοντος της παγκόσμιας ναυτιλίας», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.

Η κυρία Μελίνα Τραυλού σημείωσε πως «η ναυτιλία είναι οι άνθρωποί της, άνθρωποι που εμπνεύστηκαν, και ενέπνευσαν, ώστε η ναυτιλία μας να οδηγηθεί, αλλά και να διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων στην κορυφή του κόσμου».

«Αυτό είναι και το δικό μου προσωπικό στοίχημα ως πρόεδρος της ΕΕΕ, να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στη ναυτιλία μας, στο μέλλον μας», πρόσθεσε.

Παρουσία μαθητών γυμνασίου και λυκείου για πρώτη φορά στα Ποσειδώνια, η Πρόεδρος της  Ε.Ε.Ε. προσκάλεσε την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, να συνεργαστούν σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, ώστε να ενημερωθούν παιδιά και νέοι για το τι σημαίνει ναυτιλία, πώς μπορούν να εκπαιδευτούν και ποιες είναι οι πολυεπίπεδες επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου μας. 

Ποσειδώνια

Στους νέους επίσης μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ένα ειδικό αφιέρωμα και η βράβευση από 13 νέους στον κ. Θεόδωρο Βενιάμη για τα 13 χρόνια της Προεδρίας του στην Ε.Ε.Ε.

Ο ίδιος τόνισε πως «οι νέοι πρέπει, και οφείλουν να έχουν όνειρα. Αν όμως ονειρεύεστε να ζήσετε και να προσφέρετε στη ναυτιλία, σε οποιοδήποτε μετερίζι, ναι, πρέπει να αγαπάτε και να είστε ερωτευμένοι με τη ναυτιλία».

«Αν είστε με αγάπη κοντά στη ναυτιλία, θα προοδεύσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.

Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. τον αποκάλεσε «μέντορά» της στην εναρκτήρια ομιλία της ευχαριστώντας τον για όσα έκανε βρισκόμενος στο τιμόνι της Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια. Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) κ. Γιώργος Πατέρας, μίλησε για εκείνον και τον ευχαρίστησε από καρδιάς για όσα έκανε για την Ελληνική Ναυτιλία, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Αλεξανδράτος, μίλησε στον λόγο του για τον άνθρωπο Θεόδωρο Βενιάμη.

Σο τρίτο και τελευταίο μέρος, οι νέοι μπόρεσαν να συνομιλήσουν απευθείας με 65 στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, θέτοντάς τους ερωτήσεις και ακούγοντας όσα είχαν να μοιραστούν μαζί τους, από την πολύχρονη πορεία τους.

Η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES Forum δήλωσε σχετικά με την φετινή διοργάνωση: «Το YES Forum 2022 ήταν πραγματικά μια μεγάλη επιτυχία, μια συντονισμένη προσπάθεια, των εθελοντών, αλλά εννοείται και όλης της ναυτιλιακής κοινότητας».

«Πετύχαμε το στόχο να έχουμε περίπου 600 νέους σε μία αίθουσα, μαζί με στελέχη της ναυτιλίας, με πλοιοκτήτριες εταιρείες, αλλά και με ακαδημαϊκούς και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, καταφέραμε να πετύχουμε το στοίχημα του να είμαστε μαζί, πιο δυνατοί και να πάμε για τα Ποσειδώνια του 2024. Ευχαριστούμε πολύ τους υποστηρικτές μας για τη στήριξη!», κατέληξε.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!