Οι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

της Δήμητρας-Δάφνης Ποντίκη

Στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία, το διαδίκτυο και οι υπολογιστές αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, είναι φυσικό και επόμενο να αρχίσει η εμπλοκή τους και στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι Νέες τεχνολογίες– όπως ονομάζονται -είναι ένα μέσο εκμάθησης νεαρών,αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών, με αποτέλεσμα να εγείρεται το ερώτημα: «Είναι τελικά θετική ή αρνητική η εμπλοκή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση;»

Πράγματι, φαίνεται πως η τεχνολογία είναι μία δίοδος για μαθητές κάθε επιπέδου, από τους αριστούχους, μέχρι και για αυτούς που το σχολείο δεν κατακτά την πρώτη θέση στα ενδιαφέροντά τους. Κυριότερα, όμως, στα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής δίνονται νέες ευκαιρίες, ενώ αποτελεί και σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση του  αναλφαβητισμού.

Πώς επηρεάζουν την εκπαίδευση οι Νέες Τεχνολογίες;

Με την επέμβαση των υπολογιστών στην εκπαίδευση οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ποικίλες πηγές γνώσεων, μπορούν να συνεργάζονται πιο εύκολα με άλλους μαθητές , πάντα βέβαια με την αρωγή και την κατεύθυνση που τους δίνει ο δάσκαλος.

Η χρήση του υπολογιστή και η ανεξαρτησία των μαθητών από το δάσκαλο γίνεται σε μεγάλο βαθμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε παραδόσεις μαθημάτων, βιβλιογραφία, σημειώσεις, ακόμη και σε μουσεία καθιστώντας, έτσι, την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ενισχύοντας και τη δια βίου μάθηση.

Οι αλλαγές που επιφέρουν στην εκπαίδευση

Αναμφίβολα, οι διδακτικές μέθοδοι θα πρέπει να μετεξελιχθούν για να μπορούν να συνυπάρξουν ορθώς οι δύο παράγοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας: ο υπολογιστής και το βιβλίο με τον εκπαιδευτικό. Το έργο του εκπαιδευτικού πλέον θα είναι να καλλιεργήσει τη κριτική σκέψη των μαθητών και να θέτει τις ερωτήσεις που προσιδιάζουν σε κάθε μαθητή ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που θα έχει.

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα περιορίζονται από μία συγκεκριμένη ύλη, ούτε από χρονικά περιθώρια, έτσι και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με μία πληθώρα θεμάτων και την δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο θέλουν να εντρυφήσουν. Έτσι, αυτομάτως, η συμπεριφορά των μαθητών βελτιώνεται, καθώς η εκπαίδευση έχει γίνει δική τους επιλογή.

Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας

Μέσω του διαδικτύου, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε «παιχνίδι» για τα παιδιά και αυξάνει την αποδοτικότητά τους. Η τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή όλων μας, αποτελεί πηγή γνώσεων και κατευθύνσεων για οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτή. Έχει τη δυνατότητα να εκμηδενίσει αποστάσεις και να ενώσει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτως χρόνου. Επομένως, οι ευεργετικές τις δράσεις δεν πρέπει να απουσιάζουν από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Τα αδύναμα σημεία της νέας τεχνολογίας :

Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου είναι συχνά απρόσωπη, κάτι που δημιουργεί ‘έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Στα εκπαιδευτικά πλαίσια η τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί, λανθασμένα, ως ο αντικαταστάτης του δασκάλου, αποτελώντας, ωστόσο, μόνο τη ”χείρα βοηθείας” του.

Αδιαμφισβήτητα, το διαδίκτυο και  η τεχνολογία ενέχει κινδύνους, όμως, αν αντιμετωπιστεί με μέτρο και κριτική στάση, τότε τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματά της και δημιουργούν γόνιμο έδαφος για μια πιο δημιουργική και εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση, εξάλλου, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν από τους τομείς που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μέσω της τεχνολογίας, σήμερα, βιώνουμε αλλαγές – ανεπαίσθητες και μεγάλες – που προετοιμάζουν το έδαφος για έναν νέο τρόπο πρόσληψης και διαχείρισης της καθημερινότητάς μας. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη και δύναται να μας φανεί και ιδιαίτερα χρήσιμη, αν προχωρήσουμε σε σωστή χρήση των αλλαγών. Αυτό είναι και το θέμα του 1ου συνεδρίου του Citycampus, «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Οι Νέες Τεχνολογικές Τάσεις»: οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες, πώς θα μας επηρεάσουν και πώς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Για το περιεχόμενο του Συνεδρίου, τους ομιλητές, αλλά και τις δηλώσεις συμμετοχής, πάτησε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!