μετεγγραφές 1

Μετεγγραφές 2014-2015: Τα νέα δεδομένα

Πολλές οι αλλαγές και χάος δημιουργήθηκε στο μυαλό των επιτυχόντων για το τι τελικά ισχύει στις φετεινές μετεγγραφές. Μην αγχώνεστε όμως:

Το Citycampus.gr “διάβασε” καλά τους νόμους και είναι σε θέση να σας παρουσιάσει αναλυτικά και κατανοητά τι ισχύει τελικά για φέτος ως προς τις μετεγγραφές (με βάση πάντα αυτά που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει το υπουργείο!).

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις εξής αλλαγές και κυρίως προσθήκες για το ζήτημα των μετεγγραφών.

Αυτό που είχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα εδώ, ισχύει και συνοπτικά το αναφέρουμε και εδώ:

Οι ειδικές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δικαούνται την μετεγγραφή παραμένουν οι ίδιες με την προσθήκη στην περίπωση “η” του προηγούμενου άρθρου μας ως εξής:

η) επιτυχόντες πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος, ή έστω το ένα τέκνο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής ή Χημείας ή Βιολογίας.

Το εισοδηματικό κριτήριο εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ, ειδικά και μόνο για φέτος και με την ποσόστωση του 10%, δηλαδή μέχρι 10% επί των θέσεων υποδοχής και με σειρά προτεραιότητας από το χαμηλότερο εισόδημα ή τον βαθμό πρόσβασης σε περίπτωση ίσου εισοδήματος.

Μετεγγραφές 2014-2015: Τι άλλαξε τελικά;

Με τη νέα τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αυτά που άλλαξαν είναι τα εξής:

Για τις εξής περιπτώσεις

α) πολύτεκνοι,

β) τέκνα πολυτέκνων,

γ) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα,

ε) επιτυχόντες ορφανοί από τον ένα γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,

στ) επιτυχόντες με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%,

ζ) επιτυχόντες τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας,

[διατηρείται η αρίθμηση των περιπτώσεων όπως στο πρηγούμενο άρθρο μας]

δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

Για την εξής περίπτωση:

ε) επιτυχόντες ορφανοί και από τους δύο γονείς

δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη μόνιμης κατοικίας τους ή εάν δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στη μόνιμη κατοικία τους.

Για τις εξής περιπτώσεις:

δ) επιτυχόντες με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους,

η) επιτυχόντες πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος, ή έστω το ένα τέκνο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής ή Χημείας ή Βιολογίας

δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού ή αδελφής τους. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα στην Περιφέρεια των γονέων τους ή στην πόλη φοίτησης του αδερφού ή αδελφής τους, μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ από τη μόνιμη κατοικία των γονέων τους.

Επίσης, με το νέο νόμο καθιερώνεται και το εξής:

Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά Περιφέρεια, οι δικαιούχοι μεταφοράς θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή ή Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.»

Μετεγγραφές 2014-2015: Οι υπουργικές αποφάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και τις υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν που ρυθμίζουν περισσότερο το θέμα των μετεγγραφών. Συγκεκριμένα:

Όσον αφορά τις μετεγγραφές με τα κοινωνικά κριτήρια, η Υπουργική απόφαση ρυθμίζει τα εξής:

α) Της διαδικασίας εξαιρούνται οι επιτυχόντες οι οποίοι έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγουμένων της εισαγωγής τους ετών.

β) Ορίζει τις έννοιες: Μόρια εισαγωγής, θέση εισαγωγής, και Πόλη (για το τελευταίο για να εμποδιστεί η μετακίνηση πχ από το Πανεπιστήμιο Πειρειώς στη πρώην ΑΣΟΕΕ), αφού δεν προβλέπεται μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας ή πόλης.

γ) Ρυθμίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων: Συνοπτικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν σε μια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (δείτε κατωτέρω το συνημμένο) με το δελτίο ταυτότητάς τους, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να λάβουν κωδικό ασφαλείας για να μπορέσουν να μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Στη συνέχεια θα μπουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο με τον 8ψήφιο κωδικό των εξετάσεών τους και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που θα λάβουν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτή την παλτφόρμα θα δηλώσουν κοινωνική κατηγορία στην οποία ανήκουν, τα τμήματα προτίμησης, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, πλήρη ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση κατοικίας)

δ) Ρυθμίζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε περίπτωση κοινωνικής κατηγορίας (βλέπε στα συνημμένα)

ε) Ορίζει ότι εφόσον εγκριθεί η μεταφορά θέσης, ο φοιτητής οφείλει να προσκομίσει εντός 8 ημερών τα δικαιολογητικά στο τμήμα υποδοχής, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας: Αν ανήκετε στου τυχερούς θα κάνετε αίτηση διαγραφής στο τμήμα προέλευσης και θα δηλώσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου στο τμήμα υποδοχής!

Όσον αφορά τις μετεγγραφές με τα οικονομικά κριτήρια, η Υπουργική απόφαση ρυθμίζει τα εξής:

α) Της διαδικασίας εξαιρούνται οι επιτυχόντες οι οποίοι έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγουμένων της εισαγωγής τους ετών.

β) Ορίζει τις έννοιες: Μέλη της οικογένειας, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, μόρια εισαγωγής, θέση εισαγωγής, Πόλη.

γ) Ρυθμίζει τις διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων: Συνοπτικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν σε μια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (δείτε κατωτέρω το συνημμένο) με το δελτίο ταυτότητάς τους προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να λάβουν κωδικό ασφαλείας για να μπορέσουν να μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Στη συνέχεια θα μπουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει του υπουργείο με τον 8ψήφιο κωδικό των εξετάσεων τους και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που θα λάβουν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτή την παλτφόρμα θα δηλώσουν τον προσωπικού τους Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του γονέα προστάτη τους (ΑΦΜ αυτού που τους δηλώνει στη δήλωση εισοδήματος ως προστατευόμενα μέλη) ή των ιδίων (αν υποβάλλουν μόνοι τους δήλωση εισοδήματος), τα τμήματα προτίμησης, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, πλήρη ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση κατοικίας).

δ) Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν όσοι τύχουν μετεγγραφής.

ε) Ορίζει ότι εφόσον εγκριθεί η μεταφορά θέσης, ο φοιτητής οφείλει να προσκομίσει εντός 10 ημερών τα δικαιολογητικά στο τμήμα υποδοχής, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας: Αν ανήκετε στου τυχερούς θα κάνετε αίτηση διαγραφής στο τμήμα προέλευσης και θα δηλώσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου στο τμήμα υποδοχής!

Συνοψίζοντας, οι αλλαγές στις μετεγγραφές που έγιναν είναι οι εξής:

1) Προστέθηκαν περιπτώσεις στους δικαιούμενους της κατηγορίας “η”: όχι μόνο πολύδυμα τέκνα που πέρασαν με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων την ίδια χρονιά αλλά και ακόμα αν κάποιο από αυτά έτυχε εισαγωγής λόγω διάκρισης σε Βαλκανική ή Διεθνή Ολυμπιάδα μαθημάτων.

2) Προστέθηκε το ποιο μπορεί να είναι το τμήμα υποδοχής, κάτι που η προηγούμενη νομοθεσία το άφηνε ασαφές.

3) Αν εδρεύουν περισσότερα από ένα τμήματα παρόμοια στην ίδια Περιφέρεια (πχ Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο), οι υποψήφιοι οφείλουν να τα δηλώσουν όλα και η μετακίνησή τους θα εξαρτηθεί. Δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η κατανομή.

4) Εξαιρούνται απότο δικαίωμα μεταφοράς θέσης όσοι έκαναν χρήση του βαθμού πρόσβασης προηγούμενων ετών.

5) Ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση όλα τα διαδικαστικά των αιτήσεων των κοινωνικών κριτηρίων.

6) Ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων.

7) Ορίστηκαν οι ημερομηνίες της όλης διαδικασίας: 9 με 17 Οκτωβρίου.

 

Συνημμένα:

Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διάταξη για τους δικαιούμενους μετεγγραφής με βάση τα κοινωνικά κριτήρια

Διάταξη για τους δικαιούμενους μετεγγραφής με βάση τα οικονομικά κριτήρια

Τελευταία τροπολογία για τις μετεγγραφές

Υπουργική Απόφαση για μετεγγαφές κοινωνικών κριτηρίων (και δικαιολογητικά που απαιτούνται)

Υπουργική Απόφαση για μετεγγραφές οικονομικών κριτηρίων (και δικαιολογητικά που απαιτούνται)

Αντιστοιχίες τμημάτων

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Η εικόνα είναι από το freedigitalphotos.net

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Ως προς τη δυνατότητα μετεγγραφής… Το θέμα δεν έχει κλείσει φέτος ακόμα, καθώς το υπουργείο παιδείας προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα τεράστιο γρίφο που απαιτεί και να γίνουν μετεγγραφές πολλές αλλά και να μην ερημώσουν τα πανεπιστήμια της επαρχίας με τον ταυτόχρονο συνωστισμό των κεντρικών πανεπιστημίων. Πάντως, για τη φετεινή ακαδημαϊκή χρονιά για τις μετεγγραφές ισχύουν αρκετές ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις. […]

Comments are closed.