Οι οικονομικότερες πόλεις για φοιτητές για το 2016

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΨάχνεις έναν προορισμό για σπουδές που θα σου προσφέρει εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών, πλούσια κοινωνική ζωή και δυνατές πολιτισμικές εμπειρίες χωρίς να υπερβείς τον προϋπολογισμό σου; Ο κατάλογος του QS Best Student Cities αξιολογεί τις κορυφαίες φοιτητουπόλεις του κόσμου και βασίζεται στο εύρος των κριτηρίων, όπου συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση της οικονομικής δυνατότητας όσον αφορά τα δίδακτρα και τα γενικά έξοδα διαβίωσης.

Παρακάτω βρίσκεται το top 10 των περισσότερο προσβάσιμων οικονομικά πόλεων για τους φοιτητές το 2016. Όλες προσφέρουν το λιγότερο δύο διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, μαζί με άφθονες ευκαιρίες για εξερεύνηση εκτός των ορίων της πανεπιστημιούπολης.

Κουάλα Λουμπούρ

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΈχοντας βρεθεί στην 53η θέση του φετινού καταλόγου με τις καλύτερες πόλεις για σπουδές, η μαλαισιανή πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ λαμβάνει τη σχεδόν άψογη αξιολόγηση ως προς την οικονομική προσιτότητα, χάρη στο νικητήριο συνδυασμό του χαμηλού κόστους διαβίωσης και των σχετικά χαμηλών διδάκτρων (με μέσο όρο €3.545 το έτος). Βρίσκεται στην 113η θέση ανάμεσα σε 214 χώρες σύμφωνα με την έρευνα για το κόστος διαβίωσης, που έγινε από το Mercer (στην πρώτη θέση βρίσκονται τα περισσότερο ακριβά).

Πέρα από το ότι έχει τρία πανεπιστήμια υψηλού κύρους, ταξινομημένα ανάμεσα στα 800 κορυφαία του κόσμου, η Κουάλα Λουμπούρ στεγάζει επίσης ένα σύνολο από πανεπιστημιουπόλεις διεθνών πανεπιστημίων, όπως το Monash University της Αυστραλίας, το οποίο επιτρέπει στους φοιτητές να παρακολουθούν το ίδιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, με το ίδιο κύρος, με τιμές να κυμαίνονται ενδεχομένως σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από το ήμισυ.

Βαρσοβία

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητές

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η πιο οικονομικά προσιτή ευρωπαϊκή φοιτητική πόλη για το 2016, έχοντας βρεθεί στην 175η θέση της έρευνας για το κόστος διαβίωσης του Mercer. Με νέα καταχώρηση στην 63η θέση του φετινού καταλόγου του QS Best Student Cities, η Βαρσοβία επιπλέον προσφέρει αρκετά χαμηλά δίδακτρα όσον αφορά τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του καταλόγου  (€3.090 κατά μέσο όρο το χρόνο), και η διδασκαλία είναι χωρίς πληρωμή για τους Πολωνούς φοιτητές, αλλά και τους διεθνείς φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν τις διαλέξεις στην τοπική γλώσσα και περνούν από τις ίδιες με τους Πολωνούς εισαγωγικές εξετάσεις.

Χσιντσού

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΕπόμενη στη λίστα μας για τις περισσότερο οικονομικά προσιτές φοιτητουπόλεις είναι η ταϊβανέζικη πόλη, που ίσως να μην την έχετε ακούσει ποτέ, όμως δε θα έπρεπε να υποτιμήσετε σε καμία περίπτωση. Η Χσιντσού είναι μια καινοτόμος και τεχνολογική πόλη, η οποία αποτελεί μια άριστη επιλογή για τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στο Ταϊβάν όμως δεν τους αρέσει η φασαρία και η έντονη κίνηση της πρωτεύουσας Ταϊπέι, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης να ακολουθεί ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Βερολίνο

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΤο Βερολίνο βρίσκεται στην 9η θέση των καλύτερων φοιτητουπόλεων για φέτος και λαμβάνει το υψηλότερο σκορ στη λίστα των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων της λίστας του QS Best Student Cities. Η Γερμανία από μόνη της κρίνεται ως ο δημοφιλέστερος φοιτητικός προορισμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που χωρίς αμφιβολία ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η εγγραφή σε προπτυχιακό επίπεδο στα δημόσια γερμανικά πανεπιστήμια είναι χωρίς πληρωμή για όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Το Βερολίνο είναι επίσης μια από τις περισσότερο οικονομικά προσιτές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ταξινομημένη ως η 106η από τις 214 της έρευνας για το κόστος διαβίωσης του Mercer, προσφέροντας ένα υψηλής ποιότητας επίπεδο διαβίωσης με χαμηλό κόστος, συγκριτικά με πολλές άλλες πόλεις.

Ταϊπέι

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΕπιστρέφοντας πάλι στο Ταϊβάν, η πρωτεύουσα Ταϊπέι μπορεί να μην κατάφερε να βρεθεί σε υψηλή θέση της Έρευνας για το Κόστος Διαβίωσης του Mercer (η 41η πιο ακριβή από τις 214), αλλά προσφέρει πράγματι χαμηλά δίδακτρα, πλησιάζοντας κατά μέσο όρο μόνο τα €3.360 ετησίως. Το Ταϊπέι βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας των Καλύτερων Φοιτητουπόλεων για φέτος, συνεπώς, σε περίπτωση που επιθυμείτε να σπουδάσετε κάπου που να συνδυάζονται οι πόλοι έλξης των γρήγορων ρυθμών ζωής μιας μοντέρνας πόλης με τη γοητεία των περισσότερο παραδοσιακών πολιτισμικών στοιχείων, αυτό θα ήταν μια αρκετά καλή επιλογή.

Μόναχο

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΑμέσως μετά το Βερολίνο, το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας και η 11η καλύτερη φοιτητική πόλη για φέτος. Στεγάζει επίσης κάποια από τα υψηλότερα βαθμολογημένα και πιο αξιόλογα πανεπιστήμια της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντα αρχηγού σε παγκόσμια κατάταξη, Technische Universität München. Παρόλο που το επίπεδο διαβίωσης τείνει να είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του Βερολίνου, το κίνητρο της δωρεάν διδασκαλίας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη Βαυαρική κουλτούρα εξακολουθεί να κάνει το Μόναχο έναν από τους πιο ελκυστικούς φοιτητικούς προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης.

Βιέννη

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΗ πολιτισμικά πλούσια πρωτεύουσα της Αυστρίας προσφέρει δίδακτρα σε πολύ λογικά πλαίσια -δωρεάν για τους φοιτητές με καταγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και μόνο γύρω στα €450 το χρόνο για όλους τους υπολοίπους (στα δυο διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της πόλης). Το επίπεδο διαβίωσης είναι ελαφρώς αυξημένο -η Βιέννη έρχεται στην 56η θέση στην έρευνα για το κόστος διαβίωσης του Mercer -αλλά και πάλι χαμηλότερο συγκριτικά με πολλές κορυφαίες φοιτητικές πόλεις του κόσμου-.

Πόλη του Μεξικό

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΗ τεράστια και μαγευτική πρωτεύουσα του Μεξικό παραμένει μια οικονομικά προσβάσιμη πόλη για τους φοιτητές και, παρόλο που έχει τα υψηλότερα δίδακτρα ανάμεσα στις πόλεις αυτού του top 10 (κατά μέσο όρο €5.000 το χρόνο σε οκτώ πανεπιστήμια βαθμολογημένα από το QS, εξακολουθώντας να είναι αρκετά χαμηλότερα από πολλούς δημοφιλείς φοιτητικούς προορισμούς), σημειώνει θετικά στοιχεία όταν πρόκειται για το κόστος διαβίωσης (137η στη λίστα της έρευνας για το κόστος διαβίωσης του Mercer). Βρίσκεται στην 49η θέση στον κατάλογο των Καλύτερων Φοιτητικών Πόλεων για φέτος.

Βαλένθια

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΤο σπίτι της παέγια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας είναι η νέα καταχώρηση στη λίστα των καλύτερων φοιτητικών πόλεων για φέτος στη θέση 70, η οποία προηγείται των ακόλουθων ισπανικών πόλεων, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ως προς τις πιο οικονομικά προσιτές πόλεις. Ο μέσος όρος των διδάκτρων στα δύο παγκοσμίως ταξινομημένα πανεπιστήμια της Βαλένθια ανέρχεται σε €1.630 το χρόνο: θεαματικά φθηνότερα από τον μέσο όρο της Βαρκελώνης με €2.360. Το κόστος διαβίωσης είναι επίσης φθηνότερο εδώ, ενώ μπορείς να ασχοληθείς και με πράγματα εκτός από τις σπουδές σου, όπως το να συμμετέχεις σε πάλη με ντομάτες, για παράδειγμα!

Τουλούζ

οικονομικότερες πόλεις για φοιτητέςΗ Τουλούζ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη και βρίσκεται στην 74η θέση στο σύνολο της λίστας για τις καλύτερες φοιτητουπόλεις για το 2016. Γνωστή και ως La Ville Rose (“η Ροζ Πόλη”), και διάσημη για τη σημαντική της θέση για την αεροπορική βιομηχανία, η υψηλή βαθμολογία της Τουλούζ για την οικονομική προσιτότητα έχει να κάνει εν μέρει με το πολύ χαμηλό κόστος των διδάκτρων, με το μέσο όρο να προσεγγίζει μόλις τα €180 το χρόνο σε τρία πανεπιστήμια αξιολογημένα από το QS. Έχει επίσης θεαματικά χαμηλότερο κόστος διαβίωσης από το Παρίσι, και πολυάριθμο φοιτητικό πληθυσμό.

Για να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερες οικονομικά προσιτές πόλεις του κόσμου για φοιτητές, επισκεφθείτε τον πλήρη κατάλογο του QS για τις Καλύτερες Φοιτητουπόλεις (aka QS Best Student Cities index).

Επιμέλεια και μετάφραση από τα αγγλικά: Κατερίνα Ρομανένκο

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!