ΟΔΥΣΣΕΥΣ: Πύλη για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

Της Λαμπρινής Πλιάτσικα

ΟΔΥΣΣΕΥΣ

Πλέον μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, με ένα κλικ μέσω της πύλης του Υπουργείου πολιτισμού ΟΔΥΣΣΕΥΣ. Μέσω της ιστοσελίδας odysseus.culture.gr μπορείτε να αντλήσετε αναλυτικές πληροφορίες για τον κάθε χώρο, πριν τον επισκεφτείτε. Μπορείτε επίσης:

Να πλοηγηθείτε στον πολιτιστικό χάρτη αναζητώντας μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλους τους νομούς της χώρας. Παράλληλα, o χάρτης επιτρέπει τη συλλογή διοικητικών, γεωγραφικών και άλλων πολιτιστικών πληροφοριών.

Να περιηγηθείτε μέσω του χρονικού της ελληνικής ιστορίας και τέχνης σε σημαντικά γεγονότα, παρατεταγμένα στον άξονα του χρόνου, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις περιόδους της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας, από την Εποχή του Λίθου ως τις μέρες μας. Μπορείτε επίσης να βρείτε ακόμα και εικόνες κινητών και ακίνητων μνημείων της κάθε εποχής.

Να περιηγηθείτε στο πλούσιο εποπτικό υλικό του Φωτογραφικού Αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει υλικό της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και της Νεότερης – Σύγχρονης Ελλάδας.

Να να μάθετε όρους χρησιμοποιώντας το γλωσσάρι. Εκεί θα βρείτε τις επεξηγήσεις όρων ιστορίας, αρχαιολογίας και τέχνης, καθώς και πληροφορίες για μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα που συναντώνται στο περιεχόμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ, ταξινομημένα αλφαβητικά.

Επιπλέον, το site έχει δύο εξαιρετικά αφιερώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύ ενδιαφέρoν είναι και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να κάνει αναζήτηση ακόμα και για την γεωγραφική κατανομή των ευρημάτων στις 5 ηπείρους.

Αξίζει να σημειωθούν μερικά από τα τρέχοντα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας:

05/11-19/12/2016 :  Έκθεση στο λουτρό των Αέρηδων: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα»

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού. Εκτίθενται, επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

01/11/2016-29/01/2017:  Έκθεση στο ΕΜΣΤ : «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσα, η  έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα. Εμείς διαλέξαμε τις θεματικές Διαπραγμάτευση της μνήμης και Η ροή του κόσμου.

02/11/2016-26/02/2017 Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών: «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

Από τις πλέον εντυπωσιακές εκθέσεις, όπου για πρώτη φορά θα μπορέσετε να δείτε 80 αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, τα οποία οι Τσάροι Ρομανόφ συνέλεγαν από τα τέλη του 17ου αιώνα.

01/10/2016-28/05/2017: Έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών: «Πλεύσις»

Μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα βάσει σχεδίων με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, ανακαλύπτουμε την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας μέσα από ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο.

Η ποικιλία των επιλογών είναι μεγάλη και σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!