οδηγός πρωτοετή

Ο οδηγός πρωτοετών ανοίγει το κεφάλαιο “στέγαση“: Πρώτο ερώτημα: να μείνετε μόνοι σας ή με συγκάτοικο;

Περάσατε στην πολυπόθητη σχολή, αλλά περάσατε σε άλλη πόλη. Μάθατε όλα τα δικαιολογητικά για την εγγραφή σας, βρήκατε ένα φτηνό ξενοδοχείο να μείνετε για την πρώτη σας επαφή με την πόλη ή ακόμα καλύτερα υπήρχε συγγενής που σας φιλοξένησε και σας απάλλαξε από έξοδα μέσα στην κρίση. Του είστε ευγνώμονες…

Πρέπει, ωστόσο, να λύσετε το στεγαστικό σας για την επόμενη… τετραετία και η σκέψη αυτή σας κουράζει και σας αγχώνει… Ακολουθήστε μερικές πρακτικές συμβουλές και δώστε λύση σε ένα πρακτικό πρόβλημα άμεσα και συνεχίστε να απολαμβάνετε την επιτυχία σας.

Ερωτήματα:

Να αναζητήσω σπίτι ή να μείνω στην εστία, αν το δικαιούμαι; Να μείνω μόνος/η ή με συγκάτοικο; Σε ποια περιοχή; Τι θα κάνω τώρα που λείπει η μαμά και θα πρέπει να καθαρίζω μόνος/η μου;

Αν ενδιαφέρεστε για φοιτητική εστία, θα κάνετε υπομονή για μελλοντική ανάρτηση του citycampus.gr. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι ακόμα αρκετά άνετα.

Εάν έχετε εκ των προτέρων αποκλείσει την ιδέα της φοιτητικής εστίας, ή αυτή απέκλεισε εσάς, το πρώτο δίλημμα που έχετε να απαντήσετε είναι αν θα μείνετε μόνος/μόνη ή με παρέα. Βασικό κριτήριο για την επιλογή σας θα πρέπει να είναι το αν το υποψήφιο άτομο για συγκατοίκηση είναι γνωστός σας ή όχι. Αλλιώς θα αποφασίσετε αν πρόκειται για κάποιο φίλο σας που πέρασε στην ίδια πόλη (στην ίδια ή άλλη σχολή) και αλλιώς για ένα τυχαίο άτομο. Όχι, ότι η συγκατοίκηση με φίλο δεν κρύβει και αυτή παγίδες και κινδύνους, με σημαντικότερο να τον χάσετε από φίλο σας.  Σε γενικές γραμμές, όμως, η συγκατοίκηση με ένα φίλο κάνει τη συμβίωση ευκολότερη.

Επιχειρήματα υπέρ της συγκατοίκησης:

  1. Γλιτώνετε χρήματα, καθώς θα μοιραστείτε ενοίκιο, λογαριασμούς, κοινόχρηστα και κάποια ψώνια,
  2. Έχετε συνέχεια παρέα,
  3. Μπορείτε να μείνετε σε μεγαλύτερο και ανετότερο σπίτι από αυτό που θα επιλέγατε μόνοι σας,
  4. Μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού: μαγείρεμα, καθαριότητα και άλλα,
  5. Υπάρχει διαθέσιμη ψυχολογική υποστήριξη,
  6. Η μοναξιά και ειδικά των πρώτων ημερών και μηνών είναι πολύ άσχημη, καθώς θα πέσετε από την οικογένεια στη μοναχικότητα.

Επιχειρήματα κατά της συγκατοίκησης:

  1. Δύσκολα μπορείτε να απομονωθείτε, καθώς η προσφορά βοήθειας ακολουθείται και από ζήτηση βοήθειας από το συγκάτοικο,
  2. Αποφεύγετε τους καυγάδες και τους τσακωμούς. Ακόμα και με το θεό τον ίδιο να συγκατοικήσετε, κάπου θα διαφωνήσετε και θα αντιπαρατεθείτε. Πολλές φιλίες έχουν χαλάσει από τις προστριβές των συγκατοικήσεων.
  3. Συγκατοικώντας έχετε περιορισμένη αίσθηση του ατομικού χώρου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας.

Θεωρούμε πως το κλειδί σε αυτή την απόφαση είναι αφενός το οικονομικό και αφετέρου η προσωπικότητα. Εάν ο οικονομικός παράγοντας, «απαιτεί» συγκατοίκηση, τότε όσα διαβάσατε είναι σχετικά άχρηστα. Θα πρέπει να καταφέρετε να συγκατοικήσετε. Εάν πάλι έχετε την άνεση να αποφασίσετε, τότε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το είδος του χαρακτήρα σας. Εάν είστε ανοικτός χαρακτήρας και εξωστρεφής, υποχωρητικός και συνήθως ευδιάθετος, μη φοβηθείτε την συγκατοίκηση. Αν μάλιστα έχετε μεγαλώσει και σε μεγάλη οικογένεια και δεν σας “κακόμαθαν” οι γονείε σας, τότε είστε γεννημένοι συγκάτοικοι. Αλλιώς, αν είστε κάπως πιο κλειστοί ή πιο οξύθυμοι ή σας «κακόμαθαν» κάπως οι γονείς σας, μην το τολμήσετε και ειδικά με φίλους.

Η γνώμη του citycampus.gr: Πριν αποφασίσετε σκεφτείτε πολύ σοβαρά ότι δεν θα έχετε πολλές ευκαιρίες στη ζωή να «δοκιμάσετε» τη συγκατοίκηση!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Βρείτε συγκάτοικο. Τα έξοδα αναλογικά είναι πολύ μικρότερα σε ένα μεγαλύτερο σπίτι με συγκάτοικο παρά σε ένα μικρότερο σπίτι με έναν μόνο του. Δείτε και την ανάρτησή μας σχετικά με τη συγκατοίκηση. […]

Comments are closed.