Τουρισμός

Οδηγός Μάστερ στην Ελλάδα: Τουρισμός

της Νάντια Βαβουράκη

Ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας, ενώ είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότεροι νέοι διαλέγουν επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι, μεταξύ άλλων, η διοίκηση επιχειρήσεων, στέλεχος επιχειρήσεων και η υπάλληλος υποδοχής.

Σχολές τουριστικών σπουδών

Τα τμήματα τουρισμού στη χώρα είναι τα ακόλουθα:

 • Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Χίου (10860)
 • Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τουριστικών Σπουδών (14.540)
 • Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τουρισμού (9.610)
 • Πανεπιστήμιο Πατρών, Διοίκηση Τουρισμού (11.985)
 • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού (11.610)
 • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διοίκησης Τουρισμού (12.850)
 • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Κρήτη), Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού 9.088

Μεταπτυχιακό τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά  προσφέρει τη δυνατότητα σε υποψηφίους που είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές στον Τουρισμό, να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακό. Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 ανακοινώνει εκ νέου την προκήρυξη της νέας σειράς για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος:

 • ΜΒΑ πλήρους φοίτησης, διάρκειας 3 εξαμήνων
 • ΜΒΑ TQM International πλήρους (ή μερικής) φοίτησης, διάρκειας 3 (ή 5) εξαμήνων
 • ΜΒΑ-Tourism Management, πλήρους φοίτησης, διάρκειας 3 εξαμήνων
 • Executive ΜΒΑ (ΕΜΒΑ), διάρκειας 4 εξαμήνων

Στα εν λόγω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα) της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Μεταπτυχιακό από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ακόμα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με τίτλο “Ψηφιακές Τεχνολογίες της Φιλοξενίας και τον Τουρισμό” για το έτος 2022 – 2023, στο οποίο θα συνεργαστούν τα τμήματα Πληροφορικής με το Τμήμα Τουρισμού.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα, θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης μαθήματα και με τηλεκπαίδευση. Το κόστος του θα είναι 3.000 ευρώ, ενώ θα γίνουν δεκτοί σαράντα υποψήφιοι.

Μεταπτυχιακό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ανακοίνωση μεταπτυχιακού προγράμματος με θέμα τον τουρισμό για το έτος 2022- 2023. Το πρόγραμμα θα έχει τίτλο «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», ενώ για το πρόγραμμα θα συνεργαστούν τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών (επισπεύδον Τμήμα), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Θεολογίας και η Νομική Σχολή (Μονοτμηματική).

Πενήντα φοιτητές θα γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, για το οποίο τα τέλη φοίτησης ορίζονται στα δύο χιλιάδες και εννιακόσια ευρώ (2.900€) και θα καταβάλλονται σε έξι (6) ισόποσες δόσεις στην αρχή και το μέσον κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με εξ αποστάσεως διδασκαλία για το 35% του εκπαιδευτικού έργου και για το υπόλοιπο θα πραγματοποιούνται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ.

Επίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσφέρει μεταπτυχιακό στον Θρησκευτικό Προσκυνηματικό Τουρισμό για το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023. Ειδικότερα, το μεταπτυχιακό έχει τίτλο «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», στο οποίο θα γίνει συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος οργανώνουν. Στο πρόγραμμα θα διαρκέσει για τρία (3) εξάμηνα και θα γίνουν δεκτοί εξήντα υποψήφιοι.

Τα δίδακτρα για το πρόγραμμα είναι 2.000 ευρώ, 200 ευρώ κατά την εγγραφή και των υπολοίπων 1.800 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις των 600 ευρώ πριν από την έναρξη του κάθε εξαμήνου. Ο τρόπος διδασκαλίας θα είναι συνδυασμός φυσικής και τηλεκπαίδευσης.

Μεταπτυχιακά σε ιδιωτικά κολλέγια της χώρας

Μεταπτυχιακό στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ελλάδας προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διεθνή Φιλοξενία, Οργάνωση Εκδηλώσεων και Διοίκηση Τουρισμού, MSc International Hospitality, Events and Tourism Management. Μεταπτυχιακό το οποίο συνδυάζει τη Διοίκηση στις μονάδες τουρισμού και φιλοξενίας και την οργάνωση εκδηλώσεων κάθε τύπου (συνέδρια, εκθέσεις, ταξίδια κινήτρων κ.α.).

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 1 έτος και απευθύνεται σε υποψηφίους με πρώτο πτυχίο από εκπαιδευτικά ιδρύματα Ελλάδας ή Εξωτερικού ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου (Για μη κατόχους πτυχίου απαιτείται 5ετής αποδεδειγμένη εμπειρία).

Μεταπτυχιακό στο Aegean College

To ιδιωτικό κολλέγιο Aegean College ανακοίνωσε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ) «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας».

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για τρία (3) εξάμηνα και έχει κόστος 3.000€.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!