Οδηγός μάστερ Μάρκετινγκ

Οδηγός μάστερ στην Ελλάδα: Μάρκετινγκ

του Αντώνη Αβρίθη

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία μιας νέας, πιο σύνθετης πραγματικότητας, τα καταναλωτικά πρότυπα και η επιχειρηματικότητα προσαρμόζονται συνεχώς. Η υιοθέτηση νέων πρακτικών στην προώθηση αγαθών και υπηρεσιών “κρατάει στη ζωή” ανεπτυγμένες επιχειρήσεις, αλλά και “γεννάει” νέες ευκαιρίες για το επιχειρείν του μέλλοντος. Επομένως, αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια ιδέα για τα πεδία εφαρμογής του σύγχρονου μάρκετινγκ, παρουσιάζοντας τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Οδηγός μάστερ στο Μάρκετινγκ: Ελληνικά Τμήματα

Στην Ελλάδα υπάρχει το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (16200 μόρια)

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στον κλάδο του μάρκετινγκ προσφέρονται αρκετά διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα, που αφορούν διαφορετικούς κλάδους του μάρκετινγκ από την σκοπιά της επικοινωνίας έως την διοίκηση επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω ορισμένα προγράμματα που προσφέρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΜΣ Αναλυτική Μάρκετινγκ

Το ΠΜΣ στην Αναλυτική Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί το μοναδικό και πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικού πανεπιστημίου στο αντικείμενο του και ένα από τα πιο έγκριτα διεθνώς. Το πρόγραμμα αυτό αφουγκράζεται τη σύγχρονη κατάσταση στον χώρο των επιχειρήσεων και έχει υιοθετήσει τις πιο σύγχρονες μεθόδους συνδυάζοντας τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση της. Προσφέρεται σε τμήματα πλήρους και μερικής φοίτησης. Επιπλέον, η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι 2 εξάμηνα συν διπλωματική εργασία. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα κοστίζει 4.800 € για το τμήμα πλήρους φοίτησης.

ΠΜΣ Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Οδηγός μάστερ ΜάρκετινγκΣτο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η επιβίωση των επιχειρήσεων βασίζεται στην ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις αγορές και να κερδίζουν τις προτιμήσεις των πελατών τους. Το ζήτημα που υφίσταται λοιπόν στο επιχειρηματικό περιβάλλον αφορά στο πως θα προσεγγίσετε το κατάλληλο κοινό για την επιχείρηση σας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στο είδος του και μάλιστα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στο μαρκετινγκ και την επικοινωνία. Η διάρκεια σπουδών είναι 12 μήνες και η συμμετοχή στο Πρόγραμμα κοστίζει 6.250€.

ΠΜΣ Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας με κατεύθυνση Μάρκετινγκ με Διεθνή Προσανατολισμό (PRIMA)

Καταρχή, το πρόγραμμα έγινε γνωστό ως PR.I.MA. (Programme in International Marketing) και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες για να κυνηγήσει κανείς μια σταδιοδρομία στα αντικείμενα του διεθνούς μάρκετινγκ και της διεθνούς επικοινωνίας. Πέρα από τις σύγχρονες μεθόδους που διδάσκονται, δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης αγγλικών μέσω αυτής της ειδίκευσης, ώστε οι γνώσεις που αποκομίζει κανείς να μπορούν να εφαρμοστούν σε διεθνείς αγορές και να επεκτείνει κανείς την σταδιοδρομία σας στο εξωτερικό. Η διάρκεια σπουδών είναι 12 μήνες, ολοκληρώνεται με εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και η συμμετοχή στο Πρόγραμμα κοστίζει 6.250€.

ΔΠΜΣ Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA)

Πρόκειται για ένα ακόμα μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βέβαια υφίσταται εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Στελεχώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων είναι κοινά για όλους τους φοιτητές. Στο τρίτο εξάμηνο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εμβαθύνουν, σε γνωστικά αντικείμενα του άμεσου ενδιαφέροντός τους, επιλέγοντας μία από τις προσφερόμενες κατευθύνσεις:

  • Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Λογιστική
  • Διοίκηση Μάρκετινγκ

Η διάρκεια σπουδών είναι 24 μήνες και είναι απαραίτητη η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα κοστίζει 6.250€.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!