Οδηγός Επαγγελμάτων: Χημεία

της Δέσποινας Μέγγιου

Η χημεία είναι μια πολύ ιδιαίτερη επιστήμη η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο ώστε ο φοιτητής με την ολοκλήρωση των σπουδών του να έχει την ευκαιρία να διαλέξει μέσα σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής αποκατάστασης. Κατά την διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών ο κάθε φοιτητής οπλίζεται με γερά εφόδια ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Χημεία: Ελληνικά τμήματα

Το τμήμα της Χημείας μπορούν να το επιλέξουν υποψήφιοι από δύο κλάδους και συγκεκριμένα από τον κλάδο των θετικών σπουδών και των επιστημών υγείας. Μάλιστα, την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται εν λειτουργία 7 τμήματα τα οποία παρατίθενται παρακάτω με τις αντίστοιχες βάσεις εισαγωγής του έτους 2021:

 

Επαγγελματικές Προοπτικές

Λόγω του ότι η Χημεία βρίσκει εφαρμογή σε πολλά επιστημονικά πεδία, ο χημικός μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του σε διάφορες εργασιακές θέσεις. Για παράδειγμα μπορεί είτε να καταταγεί στο δημόσιο το οποίο πέρα από τις σχολικές μονάδες περιλαμβάνει και ινστιτούτα, ιδρύματα καθώς και κρατικούς φορείς όπως το Χημείο του Κράτους. Όσο αφορά τον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν αρκετές εργασιακές ευκαιρίες για εργασία σε ιδιωτικά εργαστήρια, ως ελεύθερος επαγγελματίας, σε βιομηχανίες αλλά και στον τομές του marketing. Πέρα από τις κλασσικές επιλογές εργασίας, ένας χημικός μπορεί κάλλιστα να βρει μια θέση εργασίας σε υπηρεσίες συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων, ως Χημικός Ναυτιλίας αλλά και στην Χρυσοχοΐα/ Αργυροχοΐα. Σαφέστατα, οι απόφοιτοι έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους μπορούν να επιλέξουν τις Μεταπτυχιακές Σπουδές. Πέρα από τα τμήματα Χημείας οι νέοι Χημικοί μπορούν να γίνουν δεκτοί και σε μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων τμημάτων όπως τα τμήματα: Βιολογίας, Φυσικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης και άλλα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

ΧημείαΟμολογουμένως, από το 1928 έχουν οριστεί τα δικαιώματα του Χημικού κάτι το οποίο έχει εξέχουσα σημασία πως δίνει πλήρως κατευθυντήριες οδηγίες για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Διαβάστε τα Νομοθετήματα που ισχύουν για το επάγγελμα του Χημικού.

Συνέντευξη με μία απόφοιτο

Λαμπρινή 23 ετών:

«Θεωρώ ότι από τις πιο ορθές αποφάσεις που έχω πάρει στην πορεία αυτών των χρόνων ήταν να επιλέξω για τις προπτυχιακές μου σπουδές το Τμήμα Χημείας. Το συγκεκριμένο τμήμα δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να μην εγκλωβιστούν στην πρώτη τους επιλογή αλλά τελειώνοντας έχουν την ικανότητα να επιλέξουν την συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε μια πληθώρα από μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, οι απόφοιτοι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε μια αρκετά διευρυμένη γκάμα το εργασιακό περιβάλλον που προτιμούν».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!