Οδηγός επαγγελμάτων: Στατιστική

της Δώρας Τόμτση 

Ο όρος “Στατιστική” ενδεχομένως να προέρχεται από τη λατινική λέξη “status” (πολιτεία, κράτος) η οποία, χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για το χαρακτηρισμό αριθμητικών δεδομένων που αναφέρονται κυρίως στον πληθυσμό μιας χώρας. H Στατιστική σήμερα είναι η επιστήμη που προσπαθεί να εξαγάγει έγκυρη γνώση με βάση εμπειρικά δεδομένα παρατήρησης ή και κάποιου πειράματος. Κύριο αντικείμενο της συγκεκριμένης επιστήμης είναι η συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία και ανάλυση αρκετών δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για λήψη σωστών αποφάσεων.

Στατιστική: Ελληνικά Τμήματα

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκονται εν λειτουργία 4 τμήματα τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω:

Επαγγελματικές Προοπτικές

Ο στατιστικολόγος μπορεί να εργαστεί με πολύ ευνοϊκές συνθήκες είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές προσοδοφόρες θέσεις εργασίας για στατιστικούς σε τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, εταιρίες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες πετρελαιοειδών και εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Στατιστική

Στο δημόσιο τομέα μπορεί να απασχοληθεί εκτός από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και Υπουργεία, τα οποία στελεχώνονται από στατιστικούς, οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν με χρήση στατιστικών πακέτων διάφορα δεδομένα στοχεύοντας στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Στατιστικού είναι ακριβώς τα ίδια με του Αναλογιστή, Μαθηματικού και Οικονομολόγου. Οι πτυχιούχοι από σχολές Στατιστικής έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

Συνέντευξη με έναν απόφοιτο

Γιάννης 24 ετών, απόφοιτος της σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Η πιο σωστή επιλογή που έκανα στην ζωή μου ήταν οι σπουδές μου στην επιστήμη της Στατιστικής. Η Στατιστική είναι πολύ βασικό εργαλείο για όλες τις επιστήμες καθώς ασχολείται κατά βάση με διάφορα δεδομένα και προσπαθεί να μετρήσει την αβεβαιότητα. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, ήταν αρκετά εύκολο να βρω μια θέση εργασίας σε ένα ερευνητικό ίδρυμα και θεωρώ ότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες μετά το πτυχίο. Η Στατιστική με βοήθησε  σε διάφορα θέματα μέσα στη καθημερινότητα μου αλλά και μου πρόσφερε μια μεγάλη γκάμα από γνώσεις. Παροτρύνω όλους τους νέους να μάθουν το αντικείμενο της Στατιστικής και είμαι σίγουρος ότι θα τους εκπλήξει! ».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!