Οδηγός επαγγελμάτων: Κτηνιατρική
της Μαίρης Λιαρομμάτη
Ένα πτυχίο στην επιστήμη της Κτηνιατρικής αποτελεί μια δέσμευση για την διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας των ζώων, ανοίγοντας πολλά συναρπαστικά μονοπάτια επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί ρόλοι, όπως η κλινική πρακτική, όπου κάποιος απόφοιτος μπορεί να μετατραπεί σε έναν έμπιστο θεραπευτή για τα ζώα και τα κατοικίδια. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον και για αναδυόμενοι τομείς όπως η κτηνιατρική έρευνα που συμβάλλει σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις.
Καθώς η κοινωνία δίνει αυξανόμενη έμφαση στην φροντίδα των ζώων και την ηθική τους μεταχείριση, η ζήτηση για ειδικευόμενους κτηνιάτρους ολοένα και αυξάνεται, καθιστώντας αυτή την διαδρομή όχι μόνο ικανοποιητική αλλά και πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αυτού του κλάδου και του θετικού αντίκτυπου του απέναντι στην κοινωνία.
Σπουδές στην Ελλάδα: Κτηνιατρική
Τα τμήματα των επιστημών της Κτηνιατρικής περιλαμβάνουν τα εξής:
- Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (17.812 μόρια)
- Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα (17.375 μόρια)
Η εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα της κτηνιατρικής γίνεται από το 3ο επιστημονικό επίπεδο, όπου περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας και ζωής. Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από 10 υποχρεωτικά εξάμηνα για την επιτυχή ολοκλήρωση του. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και κάποιες πρακτικές-υποχρεωτικές εφημερίες σε Νοσηλευτήρια των Μονάδων της Παθολογίας και της Εντατικής Θεραπείας των ζώων συντροφιάς.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των κτηνιάτρων κατοχυρώνονται από το προεδρικό διάταγμα 244/2000 (Φ.Ε.Κ. 297/2000) .
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος περιλαμβάνει όλους τους γεωτεχνικούς επιστήμονες όπως για παράδειγμα κτηνιάτρους, γεωπόνους και γεωλόγους. Στο ΓΕΩΤΕΕ εγγράφονται οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων Κτηνιατρικής, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Η έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του κτηνιάτρου.
Επαγγελματικές προοπτικές
Κατά την διάρκεια του προπτυχιακού προγράμματος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων για την διατροφή των ζώων έως την φυσιολογία και την ανατομία, παθολογία, αναπαραγωγής, φαρμακολογία κ.α.
Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος, μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς η Κτηνιατρική είναι μία ευρύτατη επιστήμη. Για παρδειγμα, οι κτηνίατροι που απασχολούνται σε κτηνοτροφικές μονάδες εξειδικεύονται στα παραγωγικά ζώα, σε αντίθεσοι με αυτούς που εργάζονται σε ιατρεία μικρών ζώων.
Οι απόφοιτοι συχνά επιλέγουν το ελεύθερο επάγγελμα ή διάφορες άλλες θέσεις εργασίας σε κτηνιατρικές κλινικές και νοσοκομεία. Ωστόσο, άλλες προοπτικές περιλαμβάνουν την δημόσια υγεία και την έρευνα που απαιτούν τις ίδιες δεξιότητες.
Ένα πτυχίο Κτηνιατρικής εξοπλίζει επίσης, τους απόφοιτους με διάφορες επιχειρηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που σχετίζονται με την λειτουργία ενός κτηνιατρείου.
Οι δεξιότητες που συχνά εκτιμώνται από τους εργοδότες περιλαμβάνουν τις εξής:
- Την ικανότητα ανάλυσης και επεξεργασίας πληροφοριών
- Διαπροσωπικές και ομαδικές δεξιότητες
- Δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας
- Ικανότητες λήψης αποφάσεων
- Εξυπηρέτηση πελατών
- Δεξιότητες διαχείρισης χρόνου
- Κίνητρο και ανάληψη πρωτοβουλιών
Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, οι κτηνίατροι έχουν ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς φορείς, όπως τον Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, τα Υγειονομικά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κ.α.
Ενδεικτικά επαγγέλματα
Εν ολίγοις, ένας Kτηνίατρος αποκτά το δικαίωμα να εργαστεί σε διαφόρους κλάδους :
- Ως ελεύθερος επαγγελματίας με την ίδρυση ενός ιατρείου ή μιας κλινικής ζώων
- Σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα
- Στον ιδιωτικό τομέα
- Σε εργαστήριο ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης
- Σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις