καλών-τεχνών

Οδηγός επαγγελμάτων: Καλών τεχνών

Της Χριστίνας Κουρή

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν φέρνουμε στο μυαλό μας σπουδές Καλών Τεχνών, μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών, διότι στις μέρες μας, ίσως περισσότερο από ποτέ, επικρατούν στερεότυπα και προκαταλήψεις για αυτόν τον κλάδο. Ας δούμε μερικές από τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των δημοσίων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. 

Τμήματα ΑΕΙ

Στη χώρα μας μπορεί κανείς να σπουδάσει Εικαστικές Τέχνες, με συμμετοχή σε ειδικές εξετάσεις και όχι μέσω πανελληνίων, στα εξής Τμήματα:

  1. Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας
  2. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
  3. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  4. Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Καλών Τεχνών: Προοπτικές καριέρας

Οι απόφοιτοι των Σχολών Καλών τεχνών αποκτούν τον τίτλο του ζωγράφου, του γλύπτη ή του χαράκτη (αναλόγως ποια κατεύθυνση θα επιλέξουν κατά τη διάρκεια φοίτησής τους) και έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με:

 

  • Τα εικαστικά

Δημιουργώντας έργα τέχνης και εκθέτοντάς τα σε γκαλερί, μουσεία, και άλλους χώρους τέχνης, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, δημιουργώντας έργα κατά παραγγελία ή για πώληση.

  • Την εκπαίδευση

Διδάσκοντας εικαστικά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, σε σχολεία, καλλιτεχνικές σχολές ή παραδίδοντας ιδιωτικά μαθήματα.

  • Τη συντήρηση έργων τέχνης

Ειδικευμένοι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε μουσεία, πινακοθήκες, και ιδιωτικές συλλογές, συντηρώντας και αποκαθιστώντας έργα τέχνης.

  • Τη γραφιστική και τις εφαρμοσμένες τέχνες

Υπάρχει δυνατότητα εργασίας σε διαφημιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους, και εταιρείες σχεδιασμού. Όσοι επιλέξουν αυτό τον κλάδο πιθανώς θα απασχοληθούν με τη δημιουργία γραφικών, εικονογραφήσεων, και άλλων οπτικών υλικών για εμποικούς σκοπούς.

  • Την πολιτιστική διαχείριση και την οργάνωση εκθέσεων

Κάποιοι εικαστικοί αναλαμβάνουν τη διαχείριση εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε οργανισμούς πολιτιςμικής διαχείρισης.

  • Την ακαδημαϊκή έρευνα

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι για τις ανώτατες σπουδές μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, με εστίαση στην έρευνα και τη μελέτη της τέχνης και της αισθητικής.

Καλών τεχνών: Επαγγελματικά δικαιώματα 

Δεν απαιτείται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος του ζωγράφου, του γλύπτη ή του χαράκτη. Για την εργασία στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167 τ. Α/30.09.1985), όπως και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα. 

Συμπέρασμα/σχόλιο 

Είναι αναμενόμενο στην εποχή που ζούμε και ενώ οι άνθρωποι έχουν θεοποιήσει τα τεχνολογικά επαγγέλματα, παραγκωνίζοντας τις καλλιτεχνικές σπουδές, οι νέοι που έχουν πάθος για τις τέχνες να φοβούνται να ακολουθήσουν τα όνειρά τους αβίαστα, χωρίς κανένα δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις. Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί και ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να έχει μια ικανοποιητική και άνετη ζωή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε περιθώριο πια να κοιτάμε πέρα από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και να αφήνουμε τον εαυτό μας να κυνηγήσει τα όνειρά του. Όλοι έχουν το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση να αφιερώνουν τα δημιουργικά τους χρόνια σε κάτι που τους ευχαριστεί και τους ‘γεμίζει’ πνευματικά. Μόνο έτσι, ο άνθρωπος ζει χωρίς απλά να επιβιώνει. Αν αυτό το κάτι για κάποια άτομα, λοιπόν, είναι τα εικαστικά, τότε παροτρύνονται να το ακολουθήσουν πάσει θυσία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!