ν+2: Σε ποιους φοιτητές θα εφαρμοστεί και ποιες οι εξαιρέσεις; 

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Προγραμματικές δηλώσεις για το ν+2

Η Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε στη Βουλή το τέλος των «αιώνιων» φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού οι οποίες περιλαμβάνουν την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών. Το ανώτατο όριο θα προσδιοριστεί βάσει των ελάχιστων ετών σπουδών της κάθε σχολής επεκτεινόμενο κατά 2 χρόνια (ν+2). Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανήγγειλε την μελέτη της διάρκειας της μεταβατικής περιόδου. Πρόκειται για μια χρονική περίοδο που θα δοθεί στους φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τέλος, έγινε λόγος και για τις εξαιρέσεις της παραπάνω απόφασης, καθώς από τον κανόνα θα εξαιρεθούν περιπτώσεις υγείας ή άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Το ίδιο στέλεχος σε συνέντευξη που έδωσε, αναφέρει πως όλη αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στον περιορισμό της σπατάλης και στην σωστή οργάνωση ενός πλαισίου ολοκλήρωσης σπουδών. Η υπουργός αναφέρει πως η χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα εξαρτάται από αντικειμενικούς παράγοντες (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αξιολόγησης).

Στο παρελθόν παρατηρήθηκε παρόμοια προσπάθεια αποκοπής των «αιώνιων» φοιτητών όταν υπουργός παιδείας ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου. Τότε δόθηκε χρονικό περιθώριο ικανοποιητικό στους φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις προπτυχιακές τους υποχρεώσεις καθώς και επιπλέον διευκολύνσεις (διπλές εξεταστικές). Ωστόσο η ρύθμιση αυτή καταργήθηκε.

Επιπλέον, ανατρέχοντας στις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως συναντούμε μέτρα που χρειάζονται διευκρινίσεις, όπως, για παράδειγμα, το όριο της βάσης εισαγωγής σε ΑΕΙ, καθώς και αν τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν αυτά τον αριθμό των εισακτέων τους.

Τέλος. η υπουργός τονίζει πως: «ο ακαδημαϊκός χάρτης θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Ανώτατης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!