Νεότερα απ’ το μέτωπο Brexit για τις σπουδές

του Λάζαρου Ντέμα

Ζεστά νεότερα απ το μέτωπο Brexit για τις σπουδές;  Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί σταθμό για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές παγκοσμίως. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να συνεχίσουν τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Φυσιολογικό;

Είναι απολύτως φυσιολογικό, αν κανείς αναλογιστεί την ποιότητα των πανεπιστημίων, την προσωπική εξέλιξη μέσα σε αυτά, καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό και με την περιορισμένη αγορά εργασίας στη χώρα μας, έχει κάνει αρκετούς Έλληνες φοιτητές, κυρίως μεταπτυχιακούς, να αναζητήσουν και να πραγματοποιήσουν σπουδές στο νησί. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας τα διεθνή νέα, παρατηρούμε μια όξυνση στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας, πράγμα που έχει κάνει μεγάλο μέρος των φοιτητών να δυσανασχετήσει. Τί θα συμβεί όμως για αυτούς που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία; Η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που πρέπει να εκπληρώνουν οι υποψήφιοι φοιτητές για την πραγματοποίηση του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τους .

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Τα νεώτερα απ’ το μέτωπο Brexit δεν είναι όαση. Για τους μαθητές Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους στη Μ.Β., η εισαγωγή γίνεται μέσω του απολυτηρίου λυκείου και της πιστοποίησης της Αγγλικής γλώσσας. Ωστόσο, η συμμετοχή ή μη στις πανελλαδικές εξετάσεις, παίζει σημαντικό ρόλο για τον τρόπο εισαγωγής.

Προγράμματα Εισαγωγής

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που συμμετείχαν, μπορούν να κάνουν απευθείας αίτηση στο πανεπιστήμιο που επιθυμούν, ενώ αντιθέτως, οι νέοι που δε συμμετείχαν στις πανελλαδικές θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς είτε το πρόγραμμα Recognized Foundation Year που προσφέρει προγράμματα Foundation (παράλληλα με το Λύκειο ή μετά το Λύκειο) με δυνατότητα Εγγύησης Προσφοράς Θέσης για όλες τις επιθυμητές επιστήμες, είτε το πρόγραμμα ΙΒ (International Baccalaureate). Τέλος, η αποδοχή ή μη εξαρτάται από τις σχολές, καθώς ο βαθμός του απολυτηρίου που απαιτεί κάθε πανεπιστήμιο αλλάζει ανάλογα το τμήμα, το είδος της σχολής, τη ζήτηση κ.α..

Πώς δράς, λοιπόν;

Για τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, η αίτηση για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό τίτλο, αποτελεί λιγότερη περίπλοκη διαδικασία, αφού τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος είναι η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ και η πιστοποίηση στην Αγγλική γλώσσα. Βεβαίως, κάθε πανεπιστήμιο καθορίζει τον απαραίτητο ελάχιστο βαθμό, που θα πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Να τονίσουμε ότι η πιστοποίηση της Αγγλικής γλώσσας απαιτείται από όλα τα πανεπιστήμια και το επίπεδο γνώσης που πρέπει να κατέχει ένας υποψήφιος φοιτητής ποικίλει ανάλογα το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι πιστοποιήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: TOEFL , IELTS. Επίσης, εφόσον κάποιος γίνει δεκτός, του παρέχεται η φοιτητική βίζα. Διαρκεί όσο χρονικό διάστημα διαρκούν και οι σπουδές και έχει δικαίωμα ανανέωσης .

Επιπροσθέτως, τα φοιτητικά δάνεια και ο τόκος αποπληρωμής τους δεν αλλάξαν μορφή. Ωστόσο, προς το παρών η κατάσταση είναι η ίδια και οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αίτηση με την ίδια πολιτική εισαγωγής και διδάκτρων μέχρι το 2020.

Εργασία μετά το πτυχίο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει αλλαγές στη μεταναστευτική της πολιτική. Ενδέχεται οι κάτοικοι της ΕΕ να αιτούνται χορήγηση άδειας μόνιμου ή ημιμόνιμου κάτοικου;

Για την χορήγηση άδειας μόνιμου κατοίκου έχουν δικαίωμα οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν τα τελευταία πέντε χρόνια στο νησί. Πολίτες που βρίσκονται λιγότερο από πενταετία αιτούνται άδεια και ανάλογα, παίρνουν την ιδιότητα μόνιμου ή ημιμόνιμου κατοίκου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πληθώρα αποφοίτων θα χρειαστεί να περάσει αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία. Κανείς, όμως, δεν εγγυάται ότι με το πέρας των σπουδών τους θα κατοικούν και θα εργάζονται στη χώρα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!