Της Φαίης Πανταζοπούλου*

Στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου του δήμου Αθηναίων “Έργο Αθήνα”, το σπίτι της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στα Πατήσια αναμένεται να παραδοθεί ανακαινισμένο στο κοινό ως πολιτιστικό κέντρο για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα από τους αρμόδιους φορείς ποια θα είναι η ακριβής χρήση του, το βέβαιο είναι ότι θα λειτουργήσει ως “κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής των κατοίκων” σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου.

Το εμβληματικό κτήριο και ο παρακείμενος σε αυτό κινηματογράφος που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ιστορίας των Αθηνών κρίθηκαν μετά απο κόπους των πολιτών διατηρητέα.

Για την ακρίβεια, το 1997 η εν λόγω κατοικία αγοράστηκε από εργολάβους με προφανή σκοπό την κατεδάφισή της και την ανέγερση στη θέση της μιας ακόμα τσιμεντένιας πολυκατοικίας. Το 2000 το σπίτι καθώς και ο κινηματογράφος κρίνονται διατηρητέα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ, καθώς λίγο αργότερα ο κινηματογράφος αποχαρακτηρίζεται αλλά στη συνέχεια σώζεται μετά από προσφυγή των πολιτών στο ΣτΕ.

Αισίως, στα τέλη του 2015 η κατοικία και ο κινηματογράφος αγοράζονται απο τον δήμο Αθηναίων χωρίς όμως εώς και σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί, ενώ το σπίτι, έχει ήδη υποστεί σημαντικές φθορές απο καταλήψεις και διαρρήξεις που κατά καιρούς έχουν λάβει χώρα.

Το μέλλον του κτηρίου τώρα βρίσκεται στα χέρια του Γιώργου Αδαμόπουλου και της Ελένης Μποτσάκου (πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτων αντίστοιχα) που έχουν αναλάβει την εξ ολοκλήρου μελέτη του. Η κτηριακή αποκατάσταση θα γίνει σύμφωνα με τους όρους που θέτει η απόφαση κύρηξής του ως διατηρητέου. Το ακίνητο θα επισκευασθεί χωρίς μεταβολές στην διαρρύθμιση και την κάτοψη, ενώ παράλληλα θα ληφθούν υπόψιν ζητήματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

Το “Έργο Αθήνα”. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης.

Το “Έργο Αθήνα”, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής  Προβολής του Δήμου (ΕΑΤΑ) που στόχο έχει την κοινωνική και αισθητική ανανέωση της πόλης των Αθηνών, κινείται με βάση 4 άξονες:

  • Την αναβάθμιση του αστικού χώρου,
  • Την ανταγωνιστικότητα,
  • Την επιχειρηματικότητα,
  • Την ποιότητα ζωής.

“Ο δήμος, φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του κράτους και να δώσει δημιουργικές ενέσεις σε τομείς που τους χρειάζονται” αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γ.Γ του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του σχεδίου ανάπτυξης υλοποιούνται παράλληλα 31 έργα σε όλη την πόλη συνχρηματοδοτούμενα απο το ταμείο ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το 2020. Ενδεικτικά, η κατοικία της οδού Θεοτοκοπούλου, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 723.800 ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου.

Η αξία του κτιρίου και η ιστορική του σημασία

Το επιβλητικό σπίτι με την δωρική όψη που φημιζόταν για τα περιβόλια του χτίστηκε την 3η δεκαετία του 20ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια Τζαννή. Αργότερα δόθηκε ως προίκα στην θετή κόρη της οικογένειας Αθηνά Γεωργίου, της οποίας ο σύζυγος δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τον θρυλικό θερινό κινηματογράφο Α-Β που έπαψε να λειτουργεί το 1982.

Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται με νοσταλγία τον κινηματογράφο και για αυτούς η ανάπλαση του χώρου σηματοδοτεί πολλά παραπάνω από την αναβάθμιση της γειτονιάς τους. Γι΄αυτούς είναι μια γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον.

Το μέλλον του ακινήτου όμως ακόμα παραμένει αβέβαιο. Ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιήσει ο δήμος το σπίτι παρεμένει άγνωστος, αν και σύμφωνα με πηγές πιθανολογείται να μετατραπεί σε ωδείο. Φοιτητές που διαμένουν στην περιοχή μας είπαν ότι θα ήθελαν να είναι ένας χώρος για όλους, ένας χώρος συνάντησης όπου θα μπορούν να περνούν δημιουργικά τον ελέυθερο χρόνο τους. “Θα μπορούσε να γίνει πάλι κινηματογράφος ή λέσχη ανάγνωσης” λεει η Δανάη, δευτεροετής φοιτήτρια του ΟΠΑ που μένει στη φοιτητική εστία της περιοχής.

* Η Φαίη Πανταζοπούλου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!