Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει: 5+λόγοι να φοιτήσεις

Της Χρύσας Παπαδοπούλου*

Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει

Έφτασε η ώρα που θα δώσεις και εσύ πανελλήνιες εξετάσεις; Σε ενδιαφέρει ο κλάδος των οικονομικών επιστημών αλλά δεν έχεις αποφασίσει ακόμα με τι ακριβώς θέλεις να ασχοληθείς; Πιστεύεις ότι έχεις μέσα σου το επιχειρηματικό δαιμόνιο αλλά απογοητεύεσαι από την Ελλάδα της κρίσης; Εδώ σου παραθέτω 5+1 λόγους για να συμπεριλάβεις στο μηχανογραφικό σου το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

  • Καταρχάς, όπως ήδη γνωρίζεις, η ελληνόκτητος ναυτιλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας παγκοσμίως. Η ναυτιλιακή βιομηχανία δηλαδή, είναι η μόνη πρώτη ελληνική βιομηχανία διεθνώς. Η ναυτιλία δεν επηρεάζεται άμεσα από την εθνική οικονομία μιας χώρας αφού βασίζεται στο διεθνές εμπόριο και στη διεθνή οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, σε αντίθεση με την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχώς μεγεθύνουν το στόλο τους και ο κλάδος της ναυτιλίας φαίνεται να δουλεύει κανονικά .
  • Δεύτερον, το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι το μόνο τμήμα ΑΕΙ στο νομό Αττικής με αυτό το αντικείμενο σπουδών και μαζί με το τμήμα Ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο είναι τα μοναδικά τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου με αυτό το αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός αποφοίτων είναι σχετικά μικρότερος από εκείνον άλλων τμημάτων και ως απόφοιτος μπορείς να εργαστείς σε όλα τα τμήματα μιας ναυτιλιακής εταιρίας (οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων, ναυλώσεων κτλ), σε τμήματα τραπεζών, στη διοίκηση ναυπηγείων, σε κρατικές υπηρεσίες, σε λιμενικούς οργανισμούς, σε επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών κτλ.
  • Τρίτον, στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει υπάρχει σαν μάθημα επιλογής στο 8ο εξάμηνο των σπουδών η πρακτική άσκηση. Έχεις δηλαδή τη δυνατότητα, εφόσον έχεις περάσει ένα συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων και έχεις ένα αξιοπρεπή μέσο όρο βαθμολογίας να κάνεις μία δίμηνη πρακτική σε μία ναυτιλιακή εταιρία που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο. Πολλοί φοιτητές προσλαμβάνονται τελικά σε αυτές τις εταιρείες και συνεχίζουν να εργάζονται εκεί κανονικά.
  • Μια ακόμα προσπάθεια σύνδεσης με την αγορά εργασίας γίνεται με τους κύκλους σεμιναρίων- διαλέξεων που διοργανώνει το τμήμα σχεδόν εβδομαδιαία. Ο κύκλος σεμιναρίων-διαλέξεων που πραγματοποιείται το τρέχον εξάμηνο έχει τίτλο «Οι απόφοιτοί μας εισηγούνται» και πρόκειται για διαλέξεις σεμινάρια που αναλαμβάνουν κυρίως απόφοιτοι του τμήματος οι οποίοι εργάζονται πλέον στην αγορά και μοιράζονται με τους φοιτητές τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.
  • Ένας ακόμα λόγος για να εγγραφείς στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει είναι ότι δεν έχει σε κανένα εξάμηνο υποχρεωτικά εργαστήρια. Συνεπώς, δεν υπάρχουν μαθήματα με υποχρεωτική παρουσία, δεν “μένεις” από απουσίες και έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου όπως επιθυμείς.
  • Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει είναι ότι στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο από τα υπόλοιπα τμήματα του πανεπιστημίου. Το κτίριο αυτό είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και είναι αρκετά σύγχρονο. Εκεί στον τελευταίο όροφο βρίσκονται τα γραφεία όλων των καθηγητών του τμήματος και μπορείς να τους συναντήσεις για κάθε θέμα που σε απασχολεί στις ώρες γραφείου τους.

Δες περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών ΠαΠει στην ιστοσελίδα του.

* Η Χρύσα Παπαδοπούλου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!