Νέο νομοσχέδιο στην Εκπαίδευση 2020

του Στέλιου Αμπατζίδη

Πλήθος αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων εντός και εκτός Βουλής προκάλεσε το νέο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες υπερψηφίστηκε. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με 158 ψήφους, ενώ αντίθετοι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο τάχθηκαν 124 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Επιμέρους άρθρα, που ψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν το άρθρο για την επαναφορά της διαγωγής για τους μαθητές (168 υπέρ, 115 κατά) από την παράταξη της Ελληνικής Λύσης.Νέο νομοχέδιο Επίσης, οι παρατάξεις του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής ενέκριναν και ετάχθησαν με τις ψήφους τους υπέρ του άρθρου, που σχετίζεται με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων (187 υπέρ, 96 κατά).

Σημαντικές αλλαγές

Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές, που συνδέονται με το νομοσχέδιο για την Παιδεία αφορούν μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση της διδασκαλίας σε μαθήματα όπως:

  • Πληροφορική
  • Κλασσικά γράμματα (επαναφορά των Λατινικών)
  • Φυσική Αγωγή
  • Ξένες Γλώσσες

Ακόμη, η αξιολόγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων θα ενισχυθεί. Εισάγονται νέες ερευνητικές εργασίες και οι μαθητές θα εξετάζονται σε επτά αντί για τέσσερα μαθήματα, που έδιναν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, επαναφέρεται η Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια, όπου θα μπαίνουν θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας. Επαναφέρεται και η βάση του δέκα, η οποία θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για την προαγωγή ή απόλυση των μαθητών. Ακόμη, αναβαθμίζεται ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, με 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά να λειτουργούν από τη νέα σχολική χρονιά.

Όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2020, η διαδικασία εκλογής και ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών θα διεξάγεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επίσης, ως προς τις μετεγγραφές των φοιτητών, θα λαμβάνονται πλέον υπ’ όψιν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Παρόλα αυτά θα πραγματοποιηθεί απλοποίηση και βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων που επικρατούν.

Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε, δύο ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος θα μπορούν να πραγματοποιούν Διπλά Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών ή Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών Διπλής ειδίκευσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, σχετικά με το τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορείτε να δείτε εδώ

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!