Οι νέοι δημοσιογράφοι του Citycampus

5+1 Λόγοι να παρακολουθήσεις το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus

Των Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου και Μυρτώς Υφαντή*

 

Σεμινάριο Δευτέρας αποφοίτηση 4

Εάν η δημοσιογραφία είναι ένας τομέας που σε προσελκύει, εάν θα ήθελες να χτυπήσεις την πόρτα της και να εισχωρήσεις στον κόσμο της, εάν αισθάνεσαι πως έχεις το μικρόβιο του δημοσιογράφου και δεν ξέρεις τι ακριβώς να το κάνεις, τότε σίγουρα η λύση είναι η συμμετοχή σου στο σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus. Κάπου στους Αμπελοκήπους, σε χειμερινό ή εαρινό κύκλο, θα αρχίσεις δειλά δειλά να νιώθεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή και ότι μια νέα προοπτική στη ζωή σου εμφανίστηκε για τα καλά. Οι λόγοι πολλοί:

Η πρώτη επαφή

Είναι αλήθεια. Μπορεί αρχικά, όπως σε κάθε νέα αρχή και σε κάθε άγνωστο εγχείρημα, να υπάρχει ένα ελαφρύ αίσθημα δυσπιστίας, όμως αυτό  στην προκειμένη περίπτωση καταρρίπτεται.  Από το πρώτο κιόλας μάθημα, διαπιστώνεις πως θα μάθεις πολλά πράγματα. Πράγματα, που ίσως να έχεις ξανακούσει και να μην ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν. Η εξήγηση και συνειδητοποίησή τους ξεπροβάλλει σταδιακά με ωραίο και οργανωμένο τρόπο. Διαπιστώνεις πως πίσω από τα άρθρα των εφημερίδων υπάρχει μια βαθύτερη δομή και «συμμόρφωση» με κανόνες που θα γίνουν και δικό σου κτήμα. Και αυτό σε εξιτάρει.

Η οργάνωση

Οι νέες γνώσεις εγκαθίστανται ομαλά στο μυαλό σου, ακριβώς επειδή η οργάνωση των μαθημάτων είναι άριστη. Τα καινούργια δεδομένα δε θα τα ακούς μόνο, αλλά θα παρακολουθείς την παρουσίασή τους σε power point μέσω προτζέκτορα, κάτι που βοηθά απεριόριστα στην αποτύπωσή τους στο νου. Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι έχεις πρόσβαση στο προαναφερθέν υλικό και μετά το πέρας του εκάστοτε μαθήματος. Δηλαδή, τόσο τα αρχεία των παρουσιάσεων, όσο και περαιτέρω βιβλιογραφία «ανεβαίνουν» στην ειδικά διαμορφωμένη για αυτό τον σκοπό σελίδα στο facebook. Εκεί, υπάρχουν ακόμη βίντεο και γίνεται διατύπωση αποριών.

Θεωρία και πράξη γίνονται ένα

Όσας έμαθες, προκειμένου να τα αφομοιώσεις καλύτερα, μπορείς να τα εφαρμόσεις. Θα γράψεις άρθρα, θα τα δεις να ανεβαίνουν στο site, θα φτιάξεις τη δική σου ιστοσελίδα, θα πάρεις ίσως κάποιες συνεντεύξεις, θα ψάξεις γεγονότα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν είδηση και θα αναλύσεις το γιατί, θα εντοπίσεις καλογραμμένα και κακογραμμένα άρθρα. Μάντεψε! Μπορείς πια να τα διακρίνεις με βάση τις νέες σου γνώσεις.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Θα γνωρίσεις άτομα προερχόμενα από πολλούς διαφορετικούς τομείς και από διαφορετικά μέρη. Θα υπάρχουν ομοιότητες, θα υπάρχουν και διαφορές. Θα σας δένει όμως κάτι πολύ δυνατό. Η αγάπη για τη δημοσιογραφία και η δίψα για εξέλιξη στον τομέα αυτό. Θα ακούσεις πολλές διαφορετικές απόψεις και ιδέες που δεν είχες σκεφτεί. Αυτό θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, την κριτική σου σκέψη, τις επικοινωνιακές σου ικανότητες. Οι συζητήσεις που θα προκύπτουν σε ποικίλα δημοσιογραφικά θέματα, θα είναι εξαιρετικά γόνιμες. Επιπλέον, θα μάθεις να εργάζεσαι ομαδικά, κάτι πολύ σημαντικό, αφού όταν ενώνονται πολλά μυαλά μαζί, τότε είναι που προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο τρόπος διδασκαλίας

Θα διαπιστώσεις για πολλοστή φορά στη ζωή σου ότι οι σημαντικοί άνθρωποι είναι οι πιο απλοί. Το περιεχόμενο των μαθημάτων, είναι τόσο απλά και κατανοητά δοσμένο, που ίσως αρχικά να μη συνειδητοποιείς πόσο γερές βάσεις αποκτάς. Τίποτα δεν είναι άπιαστο, εάν υπάρχει σύστημα και κατάλληλος τρόπος δράσης.

Τα… cosy απογεύματα

Τα μαθήματα γίνονται απόγευμα προς βράδυ. Στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας, κάτι καινούργιο, διαφορετικό, που σου αρέσει, όχι απλά δε σε κουράζει, αλλά σε τονώνει και σε κάνει να πας σπίτι σου χαρούμενος. Ο χώρος είναι πολύ ζεστός, με ωραία χρώματα και κατάλληλο φωτισμό ώστε να γίνεται επικέντρωση στην παρουσίαση μέσω προτζέκτορα. Αξέχαστα θα σου μείνουν τα διαλείμματα και οι συζητήσεις στο μπαλκονάκι με συνοδεία νερού και χυμού.

Σε κάθε περίπτωση, θα νιώσεις μια θετική αύρα του τομέα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης. Είναι η κατάλληλη πρώτη επαφή σου με το αντικείμενο. Θα σου μείνει μια γλυκιά γεύση, ένα αίσθημα ικανοποίησης και μια όρεξη για να συνεχίσεις να δραστηριοποιείσαι στον τομέα. Θα πέφτει το μάτι σου σε άρθρα και θα τα βλέπεις από μια άλλη οπτική. Θα κάνεις δεύτερες, τρίτες, τέταρτες σκέψεις, όπως το αν είναι αντικειμενικά. Και… υπάρχει τελικά αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία; Τέλος, το συγκεκριμένο σεμινάριο, πέραν του ότι είναι οικονομικό για όσα σου προσφέρει, σε ωθεί στο να γράφεις πιο ζωντανά και καλοδομημένα κείμενα. Έτσι, λοιπόν, εάν κάποιος θέλει να έρθει σε επαφή με τη δημοσιογραφία, θα τον παροτρύναμε να το παρακολουθήσει!!!

* Η Κωνσταντίνα Γκολφομήτσου και η Μυρτώ Υφαντή παρακολούθησαν το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!