Οι Νέες Τεχνολογίες στην αγορά εργασίας

της Μαρίας Φραγκίνη

Στις μέρες μας οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος στην ζωή του ανθρώπου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και την αγορά εργασίας. Πρέπει να παραδεχτούμε πως τα οφέλη της είναι αδιαμφισβήτητα. Έχει αποδειχθεί πως η τεχνολογία έχει συμβάλει αρκετά στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας αλλά και στις συνθήκες εργασίας.

Τι συμβαίνει όμως στον τομέα των εργασιών;

Λόγω της συνεχόμενης αλλαγής, η νοοτροπία και οι νέες τεχνολογίες στον κόσμο των επιχειρήσεων μπορεί να επηρεάσουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά το μέλλον της εργασίας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη περιμένουν από την τεχνολογία να κάνει πιο ευέλικτη, λιγότερο αγχωτική, αλλά και περισσότερο δημιουργική την εργασία τους.

Πόσο έτοιμος είναι όμως ο κόσμος για μια μεγάλη αλλαγή όπου η οι νέες τεχνολογίες θα έχουν κυρίαρχο ρόλο;

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές αλλαγές, πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Σημαντικό ρόλο σε αυτό  διαδραματίζει η εκπαίδευση. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να μπορέσουν να στηρίξουν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πρέπει να γνωρίζουν καλά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα επιφέρει η νέα εποχή.

Η αγορά εργασίας πρόκειται να αλλάξει άρδην μεταμορφώνοντας τους παλιούς ρόλους των εργαζομένων. Εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη κατάρτιση, οι εργαζόμενοι θα θεωρήσουν την είσοδο της τεχνολογίας ως αφορμή μίας έριδας χωρίς αιτία ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές.

Η πρόοδος είναι μια λέξη χρωματισμένη με θετική και αρνητική, παράλληλα, σημασιοδότηση. Αυτό αποτελεί και το θέμα που πραγματεύεται το 1ο συνέδριο του Citycampus, «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Οι Νέες Τεχνολογικές Τάσεις»: οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες, πώς θα μας επηρεάσουν και πώς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Για το περιεχόμενο του Συνεδρίου, τους ομιλητές, αλλά και τις δηλώσεις συμμετοχής, πάτησε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!