Η νέα εποχή της Facebook: Εξ αποστάσεως εργασία

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εδραίωση μιας νέας εποχής σε πολλούς τομείς. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να δουλέψουν από το σπίτι. Η κατάσταση αυτή εξοικείωσε τόσο τους εργαζόμενους με την έννοια της τηλεργασίας, όσο και τη διοίκηση με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτές τις συνθήκες.  Έτσι, κάποιες εταιρίες επιδιώκουν να το εφαρμόσουν και στην μετά-κορονοϊού εποχή.

Μετάβαση στην εποχή της τηλεργασίας

Σε πρόσφατη ανακοίνωση, ο CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, αναφέρει ότι σε βάθος δέκα ετών περίπου το 50% του ανθρώπινου δυναμικού θα ακολουθήσει το μοντέλο της τηλεργασίας. Σύμφωνα με συνέντευξή του στο The Verge, η προσπάθεια ξεκινά με την πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα εργάζεται αποκλειστικά από το σπίτι. Στην συνέχεια, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, θα έχουν κι αυτοί τη δυνατότητα να μετατραπούν σε τηλεργαζόμενους.

«Βέβαια, θα γίνει με πολύ μεθοδικό τρόπο», όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Στο παρελθόν, ο Mark Zuckerberg θεωρούσε πως η εργασία από το σπίτι θα ήταν αντιπαραγωγική. Έτσι, η εταιρεία είχε διαμορφώσει τις δωρεάν παροχές προς τους υπαλλήλους της, με τέτοιον τρόπο, ώστε να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται η παραμονή στο γραφείο. Η προσέγγιση όμως άλλαξε, καθώς η εταιρεία ανέπτυσσε προϊόντα βασισμένα στην εικονική πραγματικότητα και την εξ’ αποστάσεως επικοινωνία. Φυσικά, στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν και οι νέες εργασιακές συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, καθώς βραχυπρόθεσμα, φαίνεται να είναι αποδοτικές.

Τα τελευταία χρόνια, η Facebook είχε θεσπίσει μία πολιτική, όπου έδινε bonus σε όποιον εργαζόμενο αποφάσιζε να εγκατασταθεί κοντά στα κεντρικά της εταιρείας στο Menlo Park. Είναι αρκετά εύλογο να εγείρονται αρκετά ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα μισθολογική πολιτική. Ο CEO αναφέρει ότι οι μισθοί θα καθοριστούν με βάση το κόστος στέγασης στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. «Θα φροντίσουμε, ώστε οι εργαζόμενοι μας να είναι ειλικρινείς σχετικά με τον τόπο διαμονής, ελέγχοντας την τοποθεσία από όπου αποκτούν πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα».

Τηλεργασία και αποδοτικότητα των εργαζομένων

Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα επηρεάσουν τα νέα δεδομένα την δημιουργικότητα των εργαζομένων. Οι τεράστιες εγκαταστάσεις της Facebook και άλλων εταιρειών του χώρου μαρτυρούν την σημαντικότητα της άμεσης επικοινωνίας στη φιλοσοφία τους. Εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι, αν και δούλευαν από το σπίτι, παρέμειναν συγκεντρωμένοι και απέδιδαν καλύτερα από όσο είχε εκτιμηθεί.

Είναι φανερό ότι βαδίζουμε προς μία νέα εργασιακή εποχή. Οι συνθήκες αναγκάζουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, η οποία εμπνέει για περαιτέρω αλλαγές. Το εγχείρημα της Facebook είναι ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεταστροφή στην φιλοσοφία της και στο εργασιακό της μοντέλο. Σε βάθος χρόνου θα κριθεί η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της απόφασης.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!