Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις ένα μουσικό όργανο!

της Βασιλικής Αναστασίου

Για πολύ κόσμο το να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο είναι διακαής πόθος χρόνων που μένει ανεκπλήρωτος. Είναι γεγονός ότι το υψηλό τους κόστος, τα δίδακτρα των μαθημάτων και η άποψη ότι η εκμάθηση πρέπει να γίνεται σε μικρή ηλικία, δεν λειτουργούν ενθαρρυντικά.

Όλα τα παραπάνω σαφώς αποτελούν προβλήματα, όχι σοβαρά, όμως, αν είσαι διατεθειμένος να τα ξεπεράσεις!

Αν το θέλεις πραγματικά, μπορείς να το προσπαθήσεις. Τέρμα οι δικαιολογίες, γιατί το παρόν άρθρο έχει πρόθεση να σε καθοδηγήσει βήμα–βήμα, ώστε να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο και να δοκιμάσεις την τύχη σου στη μουσική.

Αυτό που θα ήθελα να σε συμβουλεύσω αρχικά, είναι ότι η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο να ξεκινήσεις.

Μουσικό όργανο

Στην περίπτωσή μας είναι αναγκαίο: δεν μπορείς να μάθεις αν δεν διαθέτεις το μέσο.

Για έναν αρχάριο και δη ερασιτέχνη, μια οικονομική κιθάρα ή ο,τι άλλο προτιμάς είναι μια συμφέρουσα επιλογή. Μπορείς επίσης να ψάξεις για μεταχειρισμένα είδη ή να δανειστείς από γνωστό σου που δεν το χρησιμοποιεί.

Tip: Δύο οικονομικά όργανα είναι το γιουκαλίλι και η φλογέρα.

Στη συνέχεια: Εκμάθηση

Το Ίντερνετ είναι ένα πολυεργαλείο και για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός σου. Μπορείς να βρεις από σημειώσεις μουσικής και ασκήσεις, μέχρι αναλυτικότατα video στο Youtube ακόμα και για αρχάριους, ενώ το «έξυπνο» κινητό σου σου δίνει την ευκαιρία να κατεβάσεις εφαρμογές εκμάθησης. (σσ: Μία από τις καλύτερες είναι το app Yousician, με ποικιλία μουσικών οργάνων, ασκήσεων και άμεσο feedback).

Για όποια δυσκολία συναντήσεις μπορείς να ρωτήσεις κάποιον καλό σου φίλο ή γνωστό που ασχολείται με τη μουσική. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε και τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας που αφορούν είτε το ωδείο, είτε τους καθηγητές μουσικής ή και τα δημοτικά ωδεία που λειτουργούν σε πολλές περιοχές με χαμηλό ή μηδαμινό κόστος.

Ο παράγοντας ηλικία

Το επιχείρημα της ηλικίας είναι μύθος, και μπορούν να στο επιβεβαιώσουν οι ειδήμονες του χώρου. Η αντιληπτική ικανότητα και η διεύρυνση των οριζόντων σου δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Ίσα – ίσα που επιλέγεις συνειδητά να παίξεις μουσική επειδή το θες.

Το να ξεκινάς από το μηδέν δεν είναι σίγουρα εύκολο. Μπορεί να μη γίνεις βιρτουόζος πχ. της κιθάρας (που αν το θες μπορεί και να γίνει), αλλά θα μάθεις να παίζεις τα αγαπημένα σου σολάκια ή ακόμα και ολόκληρα τραγούδια. Η πλήρωση και η ευχαρίστηση που θα νιώθεις κάθε φορά που καταφέρνεις να βγάλεις ένα κομμάτι θα είναι μοναδική και θα σου δίνει το κίνητρο να συνεχίσεις. Και κυρίως να μην ξεχάσεις πως το σημαντικότερο όλων είναι η δική σου θέληση, υπομονή και επιμονή!

Γιατί η μουσική εκτός από ικανότητα απαιτεί και πάθος.

Επιπλέον, η ίδια η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική και συνοδεύεται από ευχαρίστηση, χαλάρωση, καλλιέργεια και εγρήγορση του νου.

Ποτέ δεν είναι αργά, αυτή είναι μια παγίδα που διαρκώς μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα με την πρόφαση της δυσκολίας. Διάλεξε το μουσικό όργανο που σε εμπνέει, άνοιξε τον υπολογιστή σου και ψάξε! Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν, με μόνη δύναμη την αποφασιστικότητά σου και τη συνέπεια.  

Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις ή αν δεν σου αρέσει η ενασχόλησή σου αυτή, πες πως απλώς δοκίμασες μια καινούργια δραστηριότητα για να διαπιστώσεις αν σου ταιριάζει.

 Και ποτέ να μην ξεχνάς ότι:Και ότι αφού τα κατάφερε αυτός… γιατί όχι κι ΕΣΥ!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!