Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

του Ευρυγένη-Δημήτρη Ευρυγένη

Πριν από μερικές βδομάδες, κι ενώ βρισκόμουν στα εξωτικά Εξάρχεια για δουλειές, αποφάσισα να αφήσω τα αλώνια, και να πάω στα σαλόνια. Έτσι, πήρα τον ανήφορο, κι έφτασα στο Κολωνάκι. Πιο συγκεκριμένα, στην οδό Πινδάρου 6, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, του Κώστα Κοτσανά.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσείο αρχαιας ελληνικης τεχνολογιαςΈσπρωξα τη μεγάλη πόρτα του μεγαλοπρεπούς αιωνόβιου κτηρίου και βρέθηκα μέσα σε έναν ήσυχο χώρο με απαλό φωτισμό. Ακριβώς αυτό που ήθελα για να ξεφύγω από τη φασαρία της Αθήνας! Η κοπέλα στην υποδοχή έσπευσε να με καλωσορίσει και να με ενημερώσει για το τι πρόκειται να δω στο μουσείο. Επίσης, με πληροφόρησε ότι μετά από λίγη ώρα θα ξεκινούσε η επόμενη ξενάγηση. Την ευχαρίστησα και έτσι, ξεκίνησα την εξερεύνηση.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, με φωτισμό τόσο, όσο χρειάζεται το ενήλικο μάτι ώστε να παρατηρήσει λεπτομερώς το κάθε έκθεμα, χωρίς να κουράζεται. Τα εκθέματα στην πλειονότητά τους είναι τεχνολογικά επιτεύγματα, άλλα χρηστικά, άλλα για επίδειξη, άλλα… για πόλεμο. “Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα αλλάζουν οι καιροί” είπε ο Νίκος Γκάτσος όταν μας διηγήθηκε την ιστορία του πρίγκιπα Κεμάλ. Δεν είχε άδικο.

Σαν σωστό αγόρι που έπαιζε “πόλεμο” με ξύλινα σπαθιά και τόξα, γοητεύτηκα από την πλήρως λειτουργική ρεπλίκα του “πολυβόλου καταπέλτη του Διονύσου”. Α, δε σας το είπα; Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι λειτουργικά, πράγμα που κάνει την ξενάγηση απολύτως διαδραστική. Ουπς! Spoiler Alert!

Η ώρα πέρασε και η στιγμή για την προγραμματισμένη ξενάγηση έφτασε. Η ξεναγός μας, η Άννα, μας μάζεψε γύρω της, μας καλωσόρισε και ξεκινήσαμε. Ο λόγος της, καθαρός, και απλοϊκός, δεν άφηνε περιθώρια να δημιουργηθούν απορίες για το τι βλέπαμε. Και το καλύτερο; Η φράση “Δοκιμάστε κι εσείς!”. Ναι, είμαι απ’  αυτούς που πεθαίνουν να ακουμπήσουν τα εκθέματα ενός μουσείου, ειδικά αυτά που έχουν σήμανση “Μην αγγιζετε”. Κι εδώ; Εδώ, σε αφήνουν να παίξεις μαζί τους! Πόσο πιο τέλειο!

Μέσα στο μουσείο Κοτσανά, θα ανακαλύψετε πως τελικά χτίστηκαν τα Κυκλώπεια Τείχη των Μυκηνών. Θα μάθετε πως λειτουργούσε ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με το πρώτο ρομπότ υπηρέτη! Μέχρι και τι ώρα ξυπνούσε ο Πλάτωνας θα σας πουν. Σοβαρά!

Ακόμη κι αν περιηγηθείτε στο μουσείο μόνοι, χωρίς ξεναγό, οι λεζάντες που συνοδεύουν τα εκθέματα, γραμμένες με μεγάλα κι ευανάγνωστα γράμματα, σε ελληνικά και αγγλικά, παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσει ο καθένας τον τρόπο που δουλεύει κάθε έκθεμα. Μα κι αν οι λεζάντες δεν αρκούν, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο που προβάλλονται σε οθόνες πλάι στα εκθέματα, και περιγράφουν όλη την αρχή λειτουργίας.

Το μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κάθε έκθεμα είναι κατασκευασμένο με μεράκι, πιστό στα σχέδια που σώζονται από την αρχαιότητα. Το προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο, έτοιμο να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με τα εκθέματα. Πρόκειται για μια εναλλακτική μάτια στον αρχαίο κόσμο και στις συνήθειες των προγόνων μας. Αν περνάς από Κολωνάκι, μη διστάσεις να σπρώξεις τη μεγάλη πόρτα από ξύλο και γυαλί και να μπεις μέσα.
Δε θα το μετανιώσεις!!!