Μετεγγραφές φοιτητών: Ψηφίσθηκαν οι ρυθμίσεις

Μετεγγραφές φοιτητών 1

Της Νάντιας Μορφωνιού

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

Ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου που εισήχθη από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ιθαγένεια, το οποίο συμπεριλαμβάνει δύο τροποποιήσεις σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών και αποτελούν πλέον διατάξεις του νόμου 4332.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21 αναλύονται με σαφήνεια τα κριτήρια και οι διαδικασίες με βάσει τις οποίες θα διεξαχθούν οι μετεγγραφές των φοιτητών του προσεχούς ακαδημαικού έτους, ενώ στο άρθρο 22 προβλέπεται μέριμνα για τους επιτυχόντες φοιτητές που πέτυχαν τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ΕΜΠ και ΑΠΘ και δεν ολοκληρώθηκε η μετεγγραφή τους, λαμβάνοντας υπόψην την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Ουσιώδεις ρυθμίσεις που εισάγει ο νόμος αυτός σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών για το ακαδημαικό έτος 2015-2016 είναι οι ακόλουθες:

Ισχύει πλέον όριο 15% στον αριθμό των συνολικών εισακτέων του έτους αναφοράς ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

Οι δικαιούχοι µετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων επιλέγοντας Σχολές ή Τµήµατα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι.
Η κατάταξη των δικαιούχων θα γίνεται με μοριοδότηση. Τα κριτήρια της μοριοδότησης θα είναι οικονομικά (με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου ή αυτό της οικογένειάς του), αλλά και κοινωνικά (ορφανοί, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες αναπηρίας κτλ). Η απονομή του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει στο πρόσωπό του.
Στην περίπτωση ισοψηφίας κατά την προαναφερθείσα μοριοδότηση, θα λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Οι φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης των οποίων οι μετεγγραφές ακυρώθηκαν μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, διατηρούν το δικαίωμα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχες σχολές, σε περίπτωση όμως που δε γίνουν δεκτοί θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να εξασφαλισθεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτιση τους στις σχολές επιτυχίας τους. Συμπληρωματικά, τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιάς άλλης σχολής στον τόπο που αυτοί επιθυμούν στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι τροποποιήσεις αυτές αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις για τους μετεγγραφέντες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σαφώς δίνει μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τους δικαιούχους μετεγγραφών των Αρχιτεκτονικών σχολών που έμειναν στον αέρα μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Δείτε αναλυτικά τα άρθρα στο ΦΕΚ, όπως αυτό δημοσιεύθηκε, n4332_2015(1).

Δείτε, επίσης, τις αντιστοιχίες των ΑΕΙ και τις αντιστοιχίες των ΤΕΙ βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές.

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.