Μεταπτυχιακά marketing

Μεταπτυχιακό στο Marketing: Ευρώπη ή Αμερική;

της Γιώτας Διαμαντή

Τυπικά ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ διαρκεί ένα με δύο χρόνια. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με μαθήματα όπως digital marketing, συμπεριφορά του καταναλωτή, επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις. Η έκδοση για το 2019 του QS World University Rankings: Business Masters Rankings περιλαμβάνει 70 από τα καλύτερα πανεπιστημιακά προγράμματα παγκοσμίως για μεταπτυχιακές σπουδές στο marketing. Λαμβάνοντας υπόψη δείκτες, όπως η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων και ο συνδυασμός ποιότητας, τιμής και ποικιλίας, η λίστα περιλαμβάνει 44 Ευρωπαϊκά ιδρύματα, 17 εκ των οποίων είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και 21 ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.  Ποια είναι όμως η καταλληλότερη επιλογή για κάθε υποψήφιο; Ας δούμε παρακάτω.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ξεκινάμε, φυσικά, με την Αμερική που αποτελεί έδρα πολλών επιτυχημένων και παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίων, αλλά ταυτόχρονα κρατά τα ηνία στη λίστα των καλύτερων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο marketing. Το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη παρέχει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο διαρκεί από 16 έως 20 μήνες και σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να εξασφαλίζει στο 92% των αποφοίτων του επαγγελματική αποκατάσταση μέσα σε 3 χρόνια με μέσο μισθό 125.000$!

Άλλα κορυφαία πανεπιστημιακά προγράμματα που εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα είναι το Mc Combs School of Business του πανεπιστημίου του Texas και το Marshall School of Business του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), τα οποία παρέχουν προγράμματα με δίδακτρα από 33.250$ μέχρι 50.000$ το εξάμηνο. Χαμηλότερα στη λίστα εμφανίζονται το πανεπιστήμιο του Cincinnati Lindner College of Business το οποίο κερδίζει τον τίτλο “value for money”, δηλαδή έχει τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής από όλα τα πανεπιστήμιο της Αμερικής και το πανεπιστήμιο της Florida.

Μεταπτυχιακά marketing

Ευρώπη

Παρόλο που κανένα ίδρυμά της δεν κατέχει την πρωτοκαθεδρία της λίστας, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αποτελούν το 70% των καλύτερων ιδρυμάτων παγκοσμίως. Τα 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που εμφανίζονται μέσα στην πρώτη δεκάδα είναι:

  • Το Imperial College Business School, το Manchester (Alliance) και το Warwick Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Το HEC Paris και το ESCP στη Γαλλία
  • Το ESADE στην Ισπανία  και
  • Το Vlerick Business School στο Βέλγιο.

Το Imperial College Business School της Αγγλίας αποτελεί το 2ο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο αναφορικά με τα Οικονομικά και την Διοίκηση Επιχειρήσεων με μεταπτυχιακά προγράμματα που διαρκούν ένα χρόνο και έχουν δίδακτρα από 19.200 ευρώ. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται μέσα σε πραγματικά εργασιακά πλαίσια και σύμφωνα με τις στατιστικές το 93% των αποφοίτων αποκαθίσταται εργασιακά μέσα σε 3 μήνες με μέσο μισθό 48.000 ευρώ.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (δείτε τα εδώ), τα οποία όμως δέχονται περιορισμένο αριθμό φοιτητών. Οπότε, καλή επιτυχία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!