Μεταπτυχιακό εξειδίκευσης ή διαφορετικού αντικειμένου;

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

 

Όταν έρχεται η στιγμή όπου μετά από κόπο και βάσανα καταφέρνεις να πάρεις το πτυχίο σου είναι όλα υπέροχα. Μόλις όμως το συνειδητοποιήσεις αρχίζουν οι σκέψεις για το αν θα κάνεις μεταπτυχιακό και ποιο θα είναι το αντικείμενό του. Και κάπως έτσι έρχεται στο προσκήνιο το δίλημμα του να εξειδικευτείς σε αυτό που ήδη έχεις σπουδάσει ή να ακολουθήσεις κάτι καινούργιο, το οποίο ενδεχομένως θα σου ανοίξει μια νέα πόρτα.

 

Μεταπτυχιακό εξειδίκευσης

Αρκετοί είναι οι λόγοι για τους οποίους κανείς θα ήταν υπέρ του να κάνεις ένα μεταπτυχιακό με το οποίο θα εξειδικευόσουν στο αντικείμενο που ήδη έχεις σπουδάσει. Πρώτον, στην σημερινή κοινωνία, και ειδικότερα στον σημερινό εργασιακό μαραθώνα, είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς εξειδικευμένος σε έναν τομέα και να ασχολείται κυρίως με αυτόν, καθώς αυτό τον καθιστά και ικανότερο από κάποιον άλλον, ο οποίος μπορεί να διαθέτει τις βασικές γνώσεις του προπτυχιακού. Επιπλέον, εάν ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών που σπούδασαν ένα αντικείμενο που αγαπούν, γιατί να μην ασχοληθείς με αυτό, εφόσον ήδη ξέρεις ότι σε ευχαριστεί και ότι έχεις μια κλίση. Επίσης, μέσω ενός μεταπτυχιακού εξειδίκευσης θα καταφέρεις να μάθεις επιπλέον στοιχεία και χαρακτηριστικά της επιστήμης που σπούδασες, τα οποία ενδεχομένως να μην γνώριζες ότι υπάρχουν και να σε γοητεύσουν ακόμη περισσότερο.

Παρόλ’αυτά, εάν είσαι λάτρης της γνώσης και θέλεις να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια και διαφορετικά πράγματα, ίσως ένα μεταπτυχιακό εξειδίκευσης να μην είναι και η καλύτερη λύση για σένα. Επίσης, το να σπουδάζεις το ίδιο αντικείμενο επί 5-6 συνεχόμενα χρόνια μπορεί να σου φανεί βαρετό και κουραστικό, και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητά σου.

Μεταπτυχιακό σε διαφορετικό αντικείμενο

Από την άλλη πλευρά, το μεταπτυχιακό σε ένα διαφορετικό και νέο αντικείμενο θα σου ανοίξει μια επιπλέον πόρτα, πέρα από αυτήν του πτυχίου σου. Θα έχεις περισσότερες επιλογές σε σχέση με το αντικείμενο που θέλεις να ασχοληθείς, καθώς και παραπάνω θέσεις εργασίας στις οποίες θα μπορείς να κάνεις αίτηση. Επιπλέον, θεωρείται σημαντικό προσόν να έχει κανείς γνώσεις σε περισσότερα από ένα αντικείμενα, καθώς αυτό τον καθιστά πιο χρήσιμο και βοηθητικό σε περισσότερους τομείς. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το μεταπτυχιακό σε ένα διαφορετικό αντικείμενο δείχνει ένα άτομο που του αρέσει να μαθαίνει και που έχει πολλά ενδιαφέροντα.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του καινούργιου, καθώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι αυτό το νέο που σε περιμένει και αν εν τέλει θα είναι κάτι που όντως θα σου αρέσει.

Τέλος, η δυσκολία του μεταπτυχιακού είναι αδιαμφισβήτητη και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσεις θα είναι αρκετός ώστε να μην μπορείς να αφοσιωθείς σε κάτι άλλο πέρα από το μεταπτυχιακό. Επομένως, το καλύτερο θα ήταν να διαλέξεις  με βάση το πρόγραμμα που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον και θα σε κάνει να το αγαπήσεις και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

 

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!