Μεταπτυχιακά στο Μαυροβούνιο: Πλήρης Οδηγός

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Λίγα λόγια για το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο ή Μοντενέγκρο είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανεξάρτητο κράτος από το 2006. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα στα ανατολικά και συνορεύει με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Αλβανία. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 622.182. Το 80% περίπου αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί και το υπόλοιπο 15% αποτελούν Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ. Πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου και μεγαλύτερη πόλη είναι η Ποντγκόριτσα. Επίσημες γλώσσες θεωρούνται τα Μαυροβουνιακά, που αποτελούν διάλεκτο της σερβικής και τα Αλβανικά.

Όσον αφορά στην ιστορία του Μαυροβουνίου, στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 έγινε μέλος σε ένα Ομοσπονδιακό Κράτος, με ονομασία Σερβία και Μαυροβούνιο.  Ωστόσο, στις 21 Μαΐου του 2006, οι Μαυροβούνιοι έπειτα από δημοψήφισμα (55,4% υπέρ) αποφάσισαν την ανεξαρτησία τους από την Ομοσπονδία. Έτσι, στις 3 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2006 αποτέλεσε το 192ο μέλος του ΟΗΕ. Τέλος από τις 29 Ιουνίου του 2012, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη του στην ΕΕ. Το νόμισμα που χρησιμοποιεί είναι το ευρώ.

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Μαυροβουνίου

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Μαυροβουνίου ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Το σύστημα που ακολουθεί είναι αυτό των τριών κύκλων σπουδών. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η σερβική. Η αλβανική χρησιμοποιείται μόνο σε κάποια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διακρίνονται σε ανώτερα (Više obrazovanje) και ανώτατα (Visoko obrazovanje). Στα πρώτα συγκαταλέγονται τα Κολέγια και οι ακαδημίες Τέχνης, που έχουν διάρκεια από 4-6 χρόνια. Οι απόφοιτοι έχουν δίπλωμα που ισοδυναμεί με bachelor στις Τέχνες ή στις Επιστήμες. Οι ανώτατες σχολές διαρκούν από 2-4 χρόνια. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών ή εξειδικευμένων σπουδών τους, οι φοιτητές μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την απόκτηση ενός πτυχίου Μάστερ, διδακτορικού και ειδικευμένης εκπαίδευσης.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση του Μαυροβουνίου είναι αρκετά χαμηλά, προσαρμοσμένα στο χαμηλό κόστος διαβίωσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Συγκεκριμένα, για τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι 750-1000 ευρώ περίπου ετησίως, ενώ για τους μεταπτυχιακούς κυμαίνονται από 1500 έως 3000 ευρώ ετησίως. Το κόστος των διδάκτρων, μεταξύ άλλων παραγόντων, εξαρτάται από τον τομέα και το έτος σπουδών. Οι σπουδαστές σε Πανεπιστήμια του Μαυροβουνίου έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εύκολα και τις 5 γλώσσες που αναγνωρίζονται ως επίσημες, τη Μαυροβουνιακή, τη Σερβική, τη Βοσνιακή, την Αλβανική και την Κροατική.

Μεταπτυχιακές σπουδές 

Το πρόγραμμα σπουδών του Μαυροβουνίου περιλαμβάνει Μεταπτυχιακές σπουδές (BSc, BA, BApp) που διαρκούν ένα ακαδημαϊκό έτος, Μεταπτυχιακές σπουδές (MSc, MA, OR BSC και BA) που διαρκούν δύο ακαδημαϊκά έτη και μεταπτυχιακή ειδίκευση, που είναι ένα ακαδημαϊκό έτος.

Υποβολή αιτήσεων 

Προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν σε κάποιο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών του Μαυροβουνίου. Σκοπός της υποβολής αυτής είναι η επικύρωση των αντιγράφων των προπτυχιακών τους σπουδών, του πιστοποιητικού γέννησης και άλλων σχετικών εγγράφων. Παράλληλα θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας IELTS/TOEFL (αν είναι δυνατόν).

Σε κάποια Πανεπιστήμια του Μαυροβουνίου δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, υποβάλλοντας μια φόρμα με τα στοιχεία τους, να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει. Οι πληροφορίες αφορούν το κόστος του προγράμματος, τα απαραίτητα δικαιολογητικά  που πρέπει να υποβάλλει ο υποψήφιος για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και την προθεσμία υποβολής, την έναρξη του προγράμματος, καθώς και τη γλώσσα διδασκαλίας. Παρόλο που τα περισσότερα Μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχονται στα αγγλικά, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν ταχύρυθμα μαθήματα στα Μαυροβουνιακά προκειμένου να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι  ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το Πανεπιστημιακό ίδρυμα που τους ενδιαφέρει προκειμένου να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Έκδοση θεώρησης εισόδου (Visa)

Οι σπουδαστές που προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ δε χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από την έγκυρη ταυτότητα τους και την προσωρινή άδεια παραμονής. Η άδεια παρέχεται από την πρεσβεία της Παραγουάης στην Ελλάδα και αφορά προγράμματα άνω των 90 ημερών.  Θα πρέπει, ωστόσο, να ανανεώνουν την άδεια μία εβδομάδα πριν το πέρας των 90 ημερών.

Για τους φοιτητές που προέρχονται από κάποια χώρα εκτός ΕΕ απαιτείται η έκδοση θεώρησης εισόδου (visa) για διαμονή στο Μαυροβούνιο άνω των 90 ημερών, την οποία μπορούν να αποκτήσουν από την Πρεσβεία της Παραγουάης. Οι αιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα διαμονής, ωστόσο, τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν οι σπουδαστές για την έκδοση της Visa μπορούν να τα δουν εδώ.

Υποτροφίες και Χρηματοδότηση

Στο πλαίσιο διμερών μορφωτικών συμφωνιών χορηγούνται κάθε χρόνο υποτροφίες σε Έλληνες υπηκόους από ξένες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών σε μία ξένη χώρα. Οι υποτροφίες καλύπτουν τα έξοδα διαμονής, διατροφής και σπουδών. Παράλληλα μπορείτε να βρείτε υποτροφίες που χορηγούνται από ξένες κυβερνήσεις και δημόσιους οργανισμούς, καθώς και μορφές οικονομικής ενίσχυσης από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκάστοτε υποτροφίες που χορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας του Μαυροβουνίου και από  τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν.

Οι φοιτητικές πόλεις του Μαυροβουνίου

Ποντγκόριτσα (Podgorica)

Η Ποντγκόριτσα, η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου είναι η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη της χώρας, για αυτό και αποτελεί πόλο έλξης πολλών φοιτητών. Συγκεκριμένα το University of Montenegro, το University of Donja Goriga και το Mediterranean University βρίσκονται εκεί. Εκτός από Πανεπιστημιακή έδρα είναι ταυτόχρονα και το πολιτιστικό, οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Μαυροβουνίου. Από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης είναι η λίμνη Skadar, ο καθεδρικός ναός της Αναστάσεως του Χριστού, o ποταμός Μοράκα καθώς και πολλά άλλα.  Για ποδηλασία και περπάτημα στη φύση, διασκέδαση σε δεκάδες μπαρ και καφετέριες, φθηνό φαγητό και κοντινές αποδράσεις η Ποντγκόριτσα είναι ο ιδανικός προορισμός.

Μπούντβα (Budva)

Η Μπούντβα είναι η πιο τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου και ο πιο δημοφιλής προορισμός στο Μαυροβούνιο. Δε φημίζεται τόσο για τα αξιοθέατα και το πολιτιστικό στοιχείο όσο για  τις πολυσύχναστες παραλίες και τη ζωηρή και έντονη νυχτερινή της ζωή. Αυτό την κάνει ιδανική για νέους που αναζητούν διασκέδαση και χαλάρωση. Λόγω αυτού συγκεντρώνει πολλούς φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξαιτίας και του χαμηλού κόστους της πόλης απολαμβάνουν μια άνετη και ευχάριστη φοιτητική ζωή, φοιτώντας  στη Σχολή Επιχειρήσεων και Τουρισμού που υπάρχει στην πόλη.

Μπέρανε (Berane)

Το Μπέρανε είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μαυροβουνίου και φιλοξενεί  πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς. Στην πόλη υπάρχει η Σχολή Μεταφορών και  Επικοινωνιών, όπου οι φοιτητές μπορούν να κάνουν το Μεταπτυχιακό τους στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ για τους λάτρεις του αθλητισμού στο Μπέρανε υπάρχουν σύλλογοι πινγκ-πονγκ, πυγμαχίας, τένις κλπ.

Τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του Μαυροβουνίου

Στο Μαυροβούνιο και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, την Ποντγκόριτσα υπάρχουν  τρία Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου, το Πανεπιστήμιο Donja Gorica και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Από αυτά το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου  είναι το μεγαλύτερο και διεθνώς το πιο αναγνωρισμένο, ενώ παράλληλα είναι και κρατικό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που είναι ιδιωτικά. Ιδρύθηκε το 1974, έχοντας σήμερα περισσότερους από 20.000 μαθητές, 19 σχολές και 2 επιστημονικά ινστιτούτα. Το Πανεπιστήμιο οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,  είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων(EUA) και κάθε χρόνο συνεργάζεται με πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+.

University of Montenegro

https://www.ucg.ac.me/

Το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου είναι το μεγαλύτερο και διεθνώς το πιο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο της χώρας και βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα. Ιδρύθηκε το 1974 και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 21.000 μαθητές, ενώ διαθέτει 19 σχολές. Κάποιες από αυτές δεν βρίσκονται στην Ποντγκόριτσα αλλά σε γειτονικές πόλεις. Διαθέτει 160 προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, ενώ ξεχωρίζει για τη συνεργασία του με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προσφέροντας τη δυνατότητα στους φοιτητές του να μεταφερθούν για τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις. Το κάθε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανέρχεται σε 120 πιστωτικές μονάδες. H διατριβή του, που ανέρχεται σε 30 πιστωτικές μονάδες, μπορεί να υποβληθεί στο τέλος του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον ο σπουδαστής έχει περάσει όλα τα μαθήματα και πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών.

University of Donja Goriga

https://www.udg.edu.me/en/

Το Πανεπιστήμιο Donja Goriga, γνωστό και ως UDG, βρίσκεται στην περιοχή Donja Goriga, προάστιο της Ποντγκόριτσα. Ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί το δεύτερο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Μοντενέγκρο. Με περισσότερους από 2.500 φοιτητές το Πανεπιστήμιο διαθέτει 13 σχολές, μεταξύ των οποίων είναι η σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών, Τουρισμού και ΜΜΕ. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο διαθέτει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιδοθούν στο  ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το handball, το τένις και την κολύμβηση.

Mediterranean University

http://unimediteran.net/index.php/en/

Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου, που βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα ιδρύθηκε το 2006 και είναι το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτούργησε στη χώρα. Είναι μέλος του συνδέσμου των Βαλκανικών Πανεπιστημίων και διαθέτει 15 σχολές προπτυχιακού ,μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου διαφόρων κλάδων. Η ποιότητα των σπουδών που παρέχει το Πανεπιστήμιο έχει ελεγχθεί από αξιόλογες επιτροπές, λαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση για την ποιότητα της δουλειάς του. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ιδρύματα άλλων χωρών μεταξύ των οποίων είναι και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη καθώς και προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια και ακαδημαϊκές συγκεντρώσεις.

Το Μαυροβούνιο ή αλλιώς το μαργαριτάρι της Μεσογείου εκτός από ομορφιά συνδυάζει και ένα αξιόλογο επίπεδο σπουδών με χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπορείτε να ανακαλύψετε κάνοντας το Μεταπτυχιακό σας εκεί. Συγκεντρώστε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών που σας ενδιαφέρει και ετοιμάστε βαλίτσες για έναν αξέχαστο προορισμό! 

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: