Μεταπτυχιακά στο Λιχτενσταιν

Μεταπτυχιακά στο Λίχτενσταϊν: Πλήρης Οδηγός

της Γιώτας Γεροντίδου

Το πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν είναι ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος στις Άλπεις ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Η συνολική έκταση του είναι 160,4 τχλμ. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με εκτίμηση του 2019 ανέρχεται σε 38.747 κατοίκους. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Βανντούζ ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Σάαν. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος.

Το Λίχτενσταϊν είναι μία από τις μικρότερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου με γερμανόφωνο πληθυσμό ενώ αποτελεί και τη μόνη γερμανόφωνη χώρα που δεν συνορεύει με τη Γερμανία. Δεν διαθέτει κάποια διέξοδο σε θάλασσα ενώ αποτελεί το ένα από τα δύο μεσογειακά κράτη στον κόσμο μαζί με το Ουζμπεκιστάν. Το Λίχτενσταϊν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Λίχτενσταϊν έχει ένα από τα υψηλότερα πρότυπα διαβίωσης στον κόσμο. Μερικά από τα καλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο βρίσκονται εκεί. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, προσθέτοντας σε όλα αυτά βέβαια, και το ποσοστό εγκληματικότητας της χώρας το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στο Λίχτενσταϊν υπάρχουν τέσσερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Όλα αποτελούνται από μια υγιή αναλογία προσωπικού και  φοιτητών. Τα πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των προσόντων των φοιτητών που θα προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον.

Κόστος Διαβίωσης

Το κόστος ζωής στη χώρα είναι υψηλό, αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς μισθούς που καταβάλλονται στους εργαζόμενους. Δημιουργεί όμως επιπτώσεις στην τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών.

 • Ενοίκιο: 800 Ελβετικά Φράγκα
 • Γεύμα σε ένα εστιατόριο: 15 Ελβετικά Φράγκα
 • Γάλα: 1,63 Ελβετικά Φράγκα
 • Ρύζι: 2 Ελβετικά Φράγκα/ Κιλό
 • Κρέας: 32,25 Ελβετικά Φράγκα/ Κιλό
Μεταφορά
 • Ένα εισιτήριο: 2,25 Ελβετικά Φράγκα
 • Μηνιαία Κάρτα: 55 Ελβετικά Φράγκα
 • Ταξί: 2,72 Ελβετικά Φράγκα/ Χιλιόμετρο

Τα καλύτερα Πανεπιστήμια του Λίχτενσταϊν

Πανεπιστήμιο του Λίχτενσταϊν

ΛίχτενσταϊνΤο Πανεπιστήμιο του Λίχτενσταϊν είναι μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με ισχυρές διεθνείς συνδέσεις. Η στρατηγική διδασκαλίας, έρευνας και καινοτομίας το καθιστά μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία του Λιχτενστάιν. Με 1200 φοιτητές από 40 χώρες, το πανεπιστήμιο είναι πραγματικά διεθνές. Το ευρύ φάσμα των προσφερόμενων μαθημάτων έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και να προωθούν τη διά βίου μάθηση. Η έρευνα στους τομείς του “Βιώσιμου Σχεδιασμού και Κατασκευών”, “Διαχείριση Πλούτου”, “Διαχείριση Επιχειρηματικών Διαδικασιών” και “Επιχειρηματικότητα” προσανατολίζεται στις ανάγκες των εταιρειών που εδρεύουν στο Λίχτενσταϊν.

Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν

ΛίχτενσταϊνΤο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν (UFL) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2000 ως ιδιωτικό ίδρυμα και εδρεύει στο Triesen. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει το δικαίωμα να απονέμει διδακτορικά. Το πανεπιστήμιο επικεντρώνεται επί του παρόντος σε δύο τομείς: ιατρική και νομική. Για τα στελέχη, το UFL προσφέρει επίσης μεταπτυχιακά και μερικής φοίτησης μαθήματα σχεδιασμένα για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες αυτού του κοινού-στόχου

Διεθνής Ακαδημία Φιλοσοφίας του Λιχτενστάιν

ΛίχτενσταϊνΗ Διεθνής Ακαδημία Φιλοσοφίας του Λίχτενσταϊν λειτουργεί από τις 8 Ιανουαρίου 1986 έως τις 28 Ιανουαρίου 2020. Η Διεθνής Ακαδημία Φιλοσοφίας στο Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν (IAP) ήταν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πανεπιστήμιο του Λίχτενσταϊν. Ως μικρό ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, προσέφερε ένα διδακτορικό πρόγραμμα στη φιλοσοφία. Τα διδακτορικά  έως το τέλος του 2022 αναγνωρίζονται από το κράτος.

Μόνο το Πανεπιστήμιο του Λίχτενσταϊν και το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν είναι αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δίδακτρα

Νομικές Σπουδές: 27.750

Μπορεί να γίνει δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα:

 • Όποιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς ένα νομικό προπτυχιακό πρόγραμμα τουλάχιστον τεσσάρων ετών ή 300 πόντους ECTS. Τέτοια βασικά μαθήματα είναι νομικά δίπλωμα ή μεταπτυχιακά μαθήματα, συνδυασμός νομικών πτυχίων και νομικών μεταπτυχιακών σπουδών ή ισοδύναμου άλλου νομικού πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.
 • Όποιος έχει ολοκληρώσει επιτυχώς ένα νομικό πτυχίο σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο τουλάχιστον τεσσάρων ετών ή 300 μονάδες ECTS. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ειδική καταλληλόλητα για το διδακτορικό πρόγραμμα πρέπει να αποδειχθεί μέσω επαγγελματικής εμπειρίας ή επιστημονικών δημοσιεύσεων. Πριν γίνει δεκτή ο αιτών, η επιτροπή επιλογής πρέπει να πραγματοποιήσει προσωπική συνέντευξη με τον αιτούντα.
Ιατρικές Σπουδές: 27.750

Μια πλήρης γραπτή εγγραφή πρέπει να υποβληθεί στο UFL εντός της δημόσιας περιόδου εγγραφής. Η εγγραφή περιλαμβάνει:

 • τη συμπληρωμένη φόρμα εγγραφής,
 • ένα βιογραφικό με φωτογραφία διαβατηρίου,
 • τους βαθμούς στο πρωτότυπο ή ως επικυρωμένο αντίγραφο,
 • αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σας,
 • ένα γράμμα κινήτρου/

Εάν ο αιτών σκοπεύει να πιστώσει την εργασία που έχει ήδη εκτελεστεί για το διδακτορικό πρόγραμμα (όταν αλλάζει πορεία ή πανεπιστήμιο), μια πιθανή αίτηση πίστωσης για την εργασία που έχει γίνει πρέπει να επισυνάπτεται στα έγγραφα εγγραφής. Αυτή η εφαρμογή περιέχει μια λεπτομερή περιγραφή του περιεχομένου και του πεδίου εφαρμογής των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: