Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Πλήρης οδηγός

Της Εύης Ιωάννου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Νάντιας Μορφωνιού

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Γενική εισαγωγή

Η Σουηδία έχει τη φήμη ότι είναι μια εξαιρετικά ακριβή χώρα για να ζήσει κανείς, όχι μόνο ως προς το θέμα της στέγασης, αλλά κυρίως ως προς αυτό της διατροφής. Όμως, όσον αφορά την εκπαίδευση, η χώρα βρίσκεται στο άλλο άκρο του φάσματος. Γιατί λοιπόν να επιλέξετε να κάνετε ένα μεταπτυχιακό σε μια από τις πιο ακριβές σκανδιναβικές χώρες;

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 1

Μελετώντας το μεταπτυχιακό σας στη Σουηδία, έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και να σπουδάσετε σε μια χώρα που έχει εκτιμήσει και επιβραβεύσει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική πνευματική προσπάθεια: η Σουηδία είναι η πατρίδα του Βραβείου Νόμπελ και η ακαδημαϊκή έρευνά της είναι διεθνούς φήμης. Τα σουηδικά πανεπιστήμια είναι ελεύθερα να διαμορφώσουν τα δικά τους μαθήματα και προγράμματα, όπως επιθυμούν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσφερόμενων μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές ως εκ τούτου, είναι ευέλικτες και προσανατολισμένες στον κάθε φοιτητή, με έμφαση στην ομαδική εργασία. Θα βρείτε επίσης πλήθος ώριμων και συνειδητοποιημένων φοιτητών, με υψηλότερο ποσοστό αυτό των γυναικών (60%).

Το ένα τρίτο των Σουηδών έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η χώρα προσελκύει περίπου 30.000 ξένους φοιτητές κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο πως η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια πολύ ανεπτυγμένη κοινωνία με φιλελεύθερη στάση στις ατομικές επιλογές του τρόπου ζωής. Το βιοτικό επίπεδο είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι αραιοκατοικημένη, οι μετανάστες αποτελούν περισσότερο από το 10% των 9 εκατομμυρίων κατοίκων της. Εκτός από τα ακαδημαϊκά αριστεία, η Σουηδία προσφέρει στους διεθνείς φοιτητές ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο στη Στοκχόλμη, σοφιστικέ νυχτερινή ζωή σε πόλεις, όπως η Μάλμε και Γκέτεμποργκ, και την ευκαιρία να εξερευνήσουν το μαγευτικό της τοπίο, τα καταπράσινα δάση της, τις πανέμορφες λίμνες της, τα βουνά και τις απέραντες ακτές της.

Η χώρα φιλοξενεί 38 (ή πάνω από 35) πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια. Πολλά από αυτά είναι μεγάλα, ολοκληρωμένα ερευνητικά ιδρύματα, ενώ άλλα είναι μικρότερα σε μέγεθος και περισσότερο επικεντρωμένα στο πεδίο εφαρμογής των σπουδών. Όλα τα σουηδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν αυστηρά προγράμματα σπουδών σύμφωνα με το πρότυπο ευρωπαϊκό σύστημα για τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η σελίδα www.studyinsweden.se έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους αγγλόφωνους φοιτητές που ψάχνουν πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και τα αγγλόφωνα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στη Σουηδία και να επιλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα για αυτούς.

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 2

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας

Στη Σουηδία, το κράτος είναι υπεύθυνο για την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Σουηδικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση αποφασίζουν σχετικά με τους κανονισμούς και την κατανομή των εθνικών πόρων. Ο νόμος ορίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να έχει μια ακαδημαϊκή ή καλλιτεχνική βάση και πρέπει να στηρίζεται σε δοκιμασμένη εμπειρία. Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας ενώ τα πανεπιστήμια είναι υπεύθυνα για τη συνεχή βελτίωση και για τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων τους. Τα πρότυπα διατηρούνται μέσω τακτικών αξιολογήσεων από την Εθνική Υπηρεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Σουηδία φημίζεται για τη μακροχρόνια παράδοσή της σε καινοτομίες και έρευνα αιχμής. Το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τους μαθητές να σκέφτονται ανεξάρτητα, μαθαίνοντας πώς να μετατρέπουν τη θεωρία σε πράξη και πώς να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας – δεξιότητες που είναι περιζήτητες στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο διάλογος, οι μελέτες και η ομαδική εργασία είναι σημαντικά για τη σουηδική εκπαίδευση, και οι δραστηριότητες αυτές συμπληρώνονται συνήθως από παραδοσιακά σεμινάρια και διαλέξεις. Ενώ η συμμετοχή σε σεμινάρια και διαλέξεις είναι συχνά υποχρεωτική, η ομαδική εργασία, η ατομική μελέτη είναι αποκλειστική ευθύνη του φοιτητή. Το άτυπο κλίμα δεν πρέπει να συγχέεται με έλλειψη σοβαρότητας: τα σουηδικά πανεπιστήμια είναι πολύ αυστηρά όσον αφορά την εκπαίδευση που παρέχουν, και οι φοιτητές αναμένεται να ενεργήσουν αναλόγως.

Το σουηδικό πανεπιστημιακό σύστημα κατατάσσεται τέταρτο στον κόσμο σύμφωνα με την U21 Κατάταξη των Εθνικών συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Τρία σουηδικά πανεπιστήμια έχουν την τιμή να βρίσκονται μεταξύ των 125 κορυφαίων του κόσμου από τα Times Higher Education World University Rankings. Ακόμα, δύο σουηδικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μέσα παγκόσμια στο top 100 και οκτώ στα κορυφαία 300 από το Jiao Tong Globe University Rankings της Σαγκάης.

Η Σουηδία διαθέτει το ευρωπαϊκό σύστημα πιστωτικών μονάδων. Ένα ακαδημαϊκό έτος διαρκεί φυσιολογικά 40 εβδομάδες και αντιστοιχεί σε 60 μονάδες. Το σύστημα είναι συμβατό με τις πιστωτικές μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων). Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα: το χειμερινό (τέλη Αυγούστου έως μέσα Ιανουαρίου) και εαρινό (μέσα Ιανουαρίου έως αρχές Ιουνίου).

Όλα τα μαθήματα και τα προγράμματα μετρούνται σε μονάδες, δηλαδή σε ECTS. Έτσι, οι φοιτητές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τα μαθήματα και τα προγράμματα που παρέχονται από διαφορετικά πανεπιστήμια, και η κινητικότητα βελτιώνεται στα ευρωπαϊκά ιδρύματα. Μία μονάδα ECTS είναι το ισοδύναμο περίπου 25-30 ωρών μελέτης. 60 πιστωτικές μονάδες ECTS είναι ίσες με το φόρτο εργασίας ενός φοιτητή πλήρους φοίτησης κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους.

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 3

Το σουηδικό πανεπιστημιακό σύστημα χωρίζεται σε τρεις κύκλους:

Προπτυχιακό (πρώτος κύκλος)

Πτυχίο 3 ετών: 180 ECTS
Πτυχίο 4-5 ετών: 240 ECTS

Μεταπτυχιακό (δεύτερος κύκλος)

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (1 έτος-magisterexamen): 60 ECTS
Μεταπτυχιακό (2 έτη-masterexamen): 120 ECTS

Διδακτορικό (τρίτος κύκλος)

Άδεια άσκησης επαγγέλματος (πτυχιακός τίτλος): 120 ECTS
Διδακτορικό / PhD: 240 ECTS

Τα προγράμματα Μάστερ στη Σουηδία απαιτούν ένα ή δύο έτη σπουδών, για συνολικά 60 ή 120 μονάδες ECTS. Και οι δύο μορφές ακολουθούν παρόμοια διάρθρωση: προηγμένα μαθήματα που ολοκληρώνονται με διατριβή μάστερ που βασίζεται σε έρευνα που έχουν εκπονήσει.

Τα μαθήματα συνήθως αποτελούνται από υποχρεωτικά μαθήματα, καθώς και μαθήματα σε συναφείς τομείς. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε προηγμένες γνώσεις στον τομέα σας και να εξειδικεύεστε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

Για να είστε επιλέξιμοι σε κάποιο από τα μεταπτυχιακά στη Σουηδία, θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει ένα πτυχίο πανεπιστημίου ή κάποιου ισοδύναμου ιδρύματος σε συναφές αντικείμενο.

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Κόστος διαμονής

Ως ένας διεθνής φοιτητής που ψάχνει για στέγαση, το πρώτο σημείο επαφής θα πρέπει πάντα να είναι το πανεπιστήμιό σας. Τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής για τους ξένους φοιτητές, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή στέγης σε εστία ή την παροχή συμβουλών για το πού θα βρείτε ένα δωμάτιο μόνοι σας. Η ακριβής προσφορά θα ποικίλλει μεταξύ των πανεπιστημίων. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να βρείτε την υπηρεσία στέγασης στο πανεπιστήμιό σας, επικοινωνήστε με το συντονιστή του προγράμματος σας ή το international office του πανεπιστημίου υποδοχής.

Η διαθεσιμότητα της φοιτητικής στέγης ποικίλλει σημαντικά από τόπο σε τόπο. Συνήθως, υπάρχει αφθονία καταλυμάτων που διατίθενται σε μικρές πόλεις ή κωμοπόλεις αλλά η εύρεση ενός δωματίου μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, καθώς και στις παραδοσιακές φοιτητουπόλεις της Lund ή της Ουψάλα.

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ζήσουν σε κοιτώνες ή σε ένα συγκρότημα φοιτητικών διαμερισμάτων. Αυτό είναι μια ιδανική εμπειρία που σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε corridormates από όλο τον κόσμο και να συμβιώσετε σε παρείστικες συνθήκες χωρίς διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι περισσότερες εστίες έχουν 10-15 μονόκλινα δωμάτια σε κάθε διάδρομο, συχνά με μια κοινόχρηστη τηλεόραση και κουζίνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δωμάτια έχουν ιδιωτικές τουαλέτες, ενώ άλλα μπορεί να έχουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του διαδρόμου.

Εκτός πανεπιστημίου, τα διαμερίσματα των σπουδαστών περιλαμβάνουν συνήθως δύο με τέσσερα υπνοδωμάτια, μαζί με ένα κοινόχρηστο καθιστικό, κουζίνα και τουαλέτα. Μονόχωρα διαμερίσματα των φοιτητών είναι επίσης συχνά διαθέσιμα. Στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας, τα περισσότερα διαμερίσματα ενοικίασης διευθύνονται από τις κεντρικές υπηρεσίες στέγασης που λειτουργούν με συστήματα ουράς για τις λεγόμενες συμβάσεις μίσθωσης «από πρώτο χέρι», ή απευθείας συμβάσεις μεταξύ του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται σε μια ουρά στην πόλη τους και στη συνέχεια είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για τα διαμερίσματα, τα οποία κατανέμονται με βάση το χρόνο αναμονής. Σε μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις, όπως στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Ουψάλα ή Lund, ο χρόνος αναμονής για ένα διαμέρισμα μπορεί να είναι αρκετά χρόνια. Ως εκ τούτου, στην ιδιωτική αγορά, η πιο κοινή λύση για τους φοιτητές είναι η εύρεση ενός υπενοικιαζόμενου διαμερίσματος. Μέσα από ένα υπενοικιαζόμενο ή σύμβαση «από δεύτερο χέρι», υπογράφετε μια σύμβαση για να αφεθεί ένα διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα από το σημερινό ενοικιαστή. Οι όροι μιας τέτοιας συμβάσεως εξαρτάται από την ιδιωτική επικοινωνία με τον υπενοικιαστή, αλλά συνήθως καλύπτουν το χρονικό διάστημα της ενοικίασής σας, το μηνιαίο μίσθωμα και τι περιλαμβάνεται στο μίσθωμα (πχ διαδίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση). Για μια σύμβαση υπόδειγμα, καθώς και πολλές γενικές συμβουλές για την εξεύρεση ενός διαμερίσματος, ρίξτε μια ματιά στο www.Studentboet.se .

Οι παρακάτω ιστοσελίδες προσφέρουν καταχωρήσεις υπεργολάβων (οι περισσότερες από αυτές είναι στα Σουηδικά. Χρησιμοποιήσετε το Google Translate ή κάποιο άλλο εργαλείο μετάφρασης για τη μετάφραση των καταχωρήσεων):

Το εθνικό νόμισμα της χώρας είναι το Σουηδικό Κορόνα (SEK). 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 10,66 περίπου SEK (google.com, 6-11-2019). Πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας το συνάλλαγμα την ώρα που θα φτάσετε στη Σουηδία.

Το μηνιαίο κόστος του ενοικίου ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των τοποθεσιών. Για ένα φοιτητικό δωμάτιο ή ένα δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα, το μηνιαίο ενοίκιο κυμαίνεται μεταξύ περίπου SEK 2.500 και 6.500 SEK, με μικρότερες πόλεις στο κατώτερο άκρο της κλίμακας και της Στοκχόλμης στο υψηλό. Στην ιδιωτική αγορά, το κόστος μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την υποβολή αίτησης για άδεια διαμονής, θα πρέπει να αποδειχθεί στη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης ότι θα διαθέτετε ένα εγγυημένο χρηματικό ποσό στη διάθεσή σας καθ ‘όλη τη διάρκεια των σπουδών σας. Το ποσό, SEK 8.370 ανά μήνα για δέκα μήνες του έτους, έχει οριστεί από τον Οργανισμό Μετανάστευσης. Αν θέλετε να φέρετε την οικογένειά σας θα πρέπει να δείξετε ότι έχετε στη διάθεσή σας επιπλέον SEK 3.500 ανά μήνα για το/τη σύζυγό σας και SEK 2.100 ανά μήνα για κάθε παιδί.

Όσον αφορά τώρα το κόστος διαμονής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ατομικό τρόπο ζωής σας. Ένα δείγμα του μηνιαίου προϋπολογισμού, όπως αυτό δίνεται από τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής σελίδας των σπουδών στη Σουηδία, έχει ως εξής:

 • Διατροφή: SEK 2.000 (188 ευρώ)
 • Διαμονή: SEK4.070 (382 ευρώ)
 • Τοπικές μετακινήσεις: SEK 550 (52 ευρώ)
 • Τηλέφωνο / internet: 300 SEK (28 ευρώ)
 • Ασφάλιση, ιατρική φροντίδα και υγιεινή: 300 SEK (28ευρώ)
 • Hobby / αναψυχή, Διάφορα: SEK 1.450 (119 ευρώ)
 • Σύνολο: 8.670 SEK (περίπου 814 ευρώ)

Οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από πόλη σε πόλη. Για παράδειγμα σε μια μικρή πόλη θα είναι πολύ χαμηλότερες από τη Στοκχόλμη, αν και συνήθως τα φοιτητικά εστιατόρια και κλάμπ έχουν μειωμένες τιμές για σπουδαστές. Ενδεικτικά, ένα γεύμα σε ένα φοιτητικό εστιατόριο ή γύρω από την πανεπιστημιούπολη συνήθως κοστίζει SEK 55-70, σε μια κοινή καφετέρια ή εστιατόριο SEK 65-95. Το δείπνο ξεκινά περίπου από SEK 100-150, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ποτά. Στα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ, μια ανέξοδη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί θα κοστίσει περίπου SEK 60 (6,5 ευρώ), ενώ οι τιμές μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες στις φοιτητικές ενώσεις. Τέλος, οι φοιτητές υποχρεούνται να πληρώσουν το εφάπαξ ποσό των 15-40 € για την εγγραφή μέλους της φοιτητικής ένωσης και είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα βιβλία σπουδών τους καθώς τα αντίγραφα των βιβλιοθηκών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους (75 € περίπου το μήνα για κάθε χρόνο.) Αρκετές φοιτητικές ενώσεις οργανώνουν ομαδικές αγορές συγγραμμάτων προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους και να είναι λίγο πιο προσιτή.

Για τα πανεπιστήμια και τα κολέγια στη Σουηδία, δίδακτρα ισχύουν μόνο για τους φοιτητές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας και μόνο για τα προγράμματα και τα μαθήματα Bachelor και Master, ενώ τα προγράμματα διδακτορικών σπουδών δεν έχουν δίδακτρα. Το κάθε πανεπιστήμιο ορίζει το δικό του ποσό, και αυτό ποικίλλει μεταξύ 80,000-140,000 SEK (7.500- 13.140 περίπου ευρώ) ανά ακαδημαϊκό έτος για τα περισσότερα προγράμματα. Το χρηματικό ποσό για την αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.Universityadmissions.se σε σουηδικό πανεπιστήμια και κολέγια για δωρεάν δίδακτρα φοιτητών έχει οριστεί σε 900 SEK. Ωστόσο, οι φοιτητές που είναι πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας δεν πληρώνουν για την υποβολή αίτησης σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών, αλλά ούτε και δίδακτρα.

Στη Σουηδία είναι δυνατόν ένας φοιτητής να εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών του, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα άδεια εργασίας.

Πληροφορίες σχετικά με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και την αγορά εργασίας στη Σουηδία, καθώς και υπηρεσία απόσπασης για όσους αναζητούν εργασία είναι διαθέσιμες στο site: EURES – Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα:

https://ec.europa.eu/eures/page/index

ή και στη ιστοσελίδα του γραφείου μετανάστευσης της Σουηδίας:

https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Working-in-Sweden/Employed/If-you-are-in-Sweden/Students-who-have-a-job.html

Ορισμένα χρήσιμα sites όπου μπορείτε να αναζητήσετε εργασία στη Σουηδική επικράτεια είναι τα εξής:

Academic Search (Swedish/English)

Career Builder (Swedish)

Jobb Blocket (Swedish)

Jobbsafari (Swedish)

The Local (English)

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 4

Μεταπτυχιακά στην Σουηδία: διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά στη Σουηδία υποβάλλονται μέσω της πύλης www.Universityadmissions.se, μια κεντρική υπηρεσία όπου μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μέχρι και τέσσερα διαφορετικά προγράμματα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλη τη Σουηδία σε μία ενιαία αίτηση. Οι ειδικές απαιτήσεις εισόδου σε κάθε πρόγραμμα δίνονται στην ιστοσελίδα του κάθε προγράμματος, στο οποίο μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση μέσω της αναζήτησής του στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ή στην www.Universityadmissions.se. Η προθεσμίες υποβολής αιτήσεων μπορεί να ποικίλλουν, αλλά συνήθως καθορίζονται στα μέσα Ιανουαρίου για το φθινοπωρινό εξάμηνο και στα μέσα Αυγούστου για τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης (πρόσβαση μέσω www.Universityadmissions.se κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου εφαρμογής),
 • Τεκμηρίωση γενικής επιλεξιμότητας (Documentation of general eligibility),
 • Αποδεικτικό επάρκειας γνώσης της αγγλικής γλώσσας,
 • Τεκμηριωμένο έγγραφο ότι πληροίτε τις ειδικές απαιτήσεις εισόδου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (όπως ορίζονται σε κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά),
 • Οι φοιτητές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος αίτησης (SEK 900) μαζί με την αίτησή τους.

Αφού περάσει η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, η αίτησή σας θα υποβληθεί σε μια διαδικασία επιλογής που καθορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως τους βαθμούς που έχετε επιτύχει και τα αποτελέσματα των προηγούμενων μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την έκβαση της αίτησής σας. Η απόφαση για το αν θα γίνει δεκτός ο αιτών εναπόκειται στα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Θα λάβετε τα αποτελέσματα εισαγωγής σας – την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της επιλογής – από το www.Universityadmissions.se την κατάλληλη ημερομηνία για την υποβολή της ειδικότερης αίτησης. Εάν γίνετε αποδεκτοί, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι θα παρακολουθήσετε το εν λόγω πρόγραμμα, απαντώντας ναι σε κοινοποίησή σας. Εάν δεν είστε πολίτης της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας, θα πρέπει επίσης να καταβάλετε την πρώτη δόση των διδάκτρων (συχνά διδάκτρων του πρώτου εξαμήνου) σε αυτό το σημείο. Κάθε πρόγραμμα υπόκειται σε γενικές απαιτήσεις εισόδου και στις προϋποθέσεις εισαγωγής για συγκεκριμένα προγράμματα.

Δείτε αναλυτικά τις απαιτήσεις των αιτήσεων στην κεντρική πύλη:

https://studyinsweden.se/how-to-apply/masters-level-how-to-apply/

Όσον αφορά τη γλώσσα, θα πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, αν είστε native speaker, ή με τη βοήθεια των συστημάτων ελέγχου, όπως το TOEFL, ή το IELTS. Οι γλωσσικές απαιτήσεις θα διαφέρουν σε κάθε πανεπιστήμιο, οπότε καλό θα ήταν να αναζητήσετε το επιθυμητό επίπεδο γνώσης της αγγλικής στο εκάστοτε ίδρυμα.

Για να σπουδάσετε στα σουηδικά, θα πρέπει να αποδείξετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες ως ισοδύναμες με το επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Tisus – ειδικής εξέτασης στα σουηδικά για πανεπιστημιακές σπουδές. Τα πανεπιστήμια συνήθως προσφέρουν τη δυνατότητα εκμάθησης σουηδικών δωρεάν.

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 5

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Αίτηση διαμονής και ιατρική περίθαλψη

Κάθε ξένος φοιτητής χρειάζεται άδεια παραμονής για να φοιτήσει στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στη Σουηδία. Οι φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία, χρειάζονται άδεια παραμονής, εάν μείνουν στη Σουηδία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες. Φοιτητές άλλων εθνικοτήτων χρειάζονται άδεια παραμονής πριν εισέλθουν στη χώρα. Για πληροφορίες και για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να έρθετε σε επαφή με την πρεσβεία στη χώρα καταγωγής σας ή το Σουηδικό Γραφείο Μετανάστευσης.

Όσον αφορά την περίθαλψη, εάν είστε πολίτης μιας από τις χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ ή της Ελβετίας, θα πρέπει να εκδώσετε μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας στην πατρίδα σας πριν την άφιξή σας στην Σουηδία. Αυτή η κάρτα σας δίνει ισότιμο δικαίωμα με τους ντόπιους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει μια εφαρμογή με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάρτα και το πώς λειτουργεί:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=en.

Εάν δεν είστε σε θέση να λάβετε ΕΚΑΑ σας πριν φύγετε από το σπίτι, λόγω μεγάλου χρόνου αναμονής, μπορείτε να ζητήσετε ένα προσωρινό πιστοποιητικό στη χώρα καταγωγής σας.

Αν πρόκειται να διαμείνετε για μεταπτυχιακά στη Σουηδία για περισσότερο από ένα χρόνο, μπορείτε να εγγραφείτε στη σουηδική φορολογική υπηρεσία για ένα προσωπικό αριθμό ταυτότητας. Μόλις λάβετε τον αριθμό σας, δικαιούστε κάθε υγειονομική περίθαλψη και πληρώνετε τα σουηδικά τέλη του ασθενούς. Το ίδιο ισχύει και εάν δεν είστε πολίτες της ΕΕ / του ΕΟΧ και το πρόγραμμα σπουδών σας διαρκεί περισσότερο από ένα έτος. Εάν όμως ανήκετε στη ίδια κατηγορία και η άδεια παραμονής σας ισχύει για περίοδο μικρότερη του ενός έτους, δεν θα είστε σε θέση να αποκτήσετε προσωπικό αριθμό ταυτότητας, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχετε αυτόματη πρόσβαση σε ασφάλιση υγείας. Ωστόσο, το πανεπιστήμιό σας μπορεί να σας παράσχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας μέσω (Kammarkollegiet) ενός προγράμματος του σουηδικού Οργανισμού Ασφάλισης. Ελέγξτε με το πανεπιστήμιό σας για να μάθετε εάν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Όσοι δεν καλύπτεστε από οποιαδήποτε από αυτές τις συμφωνίες θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη δική σας ασφαλιστική κάλυψη αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη πως η ιατρική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ ακριβή, χωρίς καμία μορφή ασφάλισης. Μετά την άφιξή σας, μπορείτε να ελέγξετε εάν το πανεπιστήμιό σας ή φοιτητική ένωση έχει ειδική συμφωνία με κάποια ασφαλιστική εταιρεία για την παροχή ασφάλισης σε χαμηλότερο κόστος. Για κάθε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Υγείας Φοιτητών του ιδρύματος των σπουδών σας ή στο τοπικό κέντρο υγείας.

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία 6

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Υποτροφίες

Το Σουηδικό Ινστιτούτο αποτελεί έναν κυβερνητικό φορέα ο οποίος αναλαμβάνει κάθε χρόνο να συγκεντρώνει και να χορηγεί υποτροφίες σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό ή ερευνητικό πρόγραμμα στη Σουηδία. Δείτε τις υποτροφίες που χορηγεί το Swedish Institute εδώ:

https://studyinsweden.se/scholarship/swedish-institute-study-scholarships/

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Οι μεγαλύτερες πανεπιστημιακές φοιτητουπόλεις

Στοκχόλμη

Stockholm University

H Στοκχόλμη είναι γνωστή ευρέως όχι μόνο ως η πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας, αλλά και ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, που χτίστηκε εκεί όπου η λίμνη συναντά τη θάλασσα, με δεκατέσσερα νησιά και δέκα αιώνες ιστορίας και πολιτισμού. Η Σουηδική Βασιλική Πρωτεύουσα είναι επίσης γνωστή για την αξιοσημείωτη νεωτερικότητά της, την προοδευτικότητα και την ευαίσθητη τάση της στα πάντα, από τον τρόπο ζωής για τη μόδα, το σχεδιασμό, το φαγητό και ποτό έως και τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Ο συνδυασμός των μαγευτικών τοπίων, της αρχαίας ιστορίας και της παράδοσης, καθώς και το διάχυτο και καινοτόμο πνεύμα προσδίδουν στη Στοκχόλμη εξαίρετο χαρακτήρα και ακαταμάχητη γοητεία. Οι Σουηδοί θέλουν να ισχυρίζονται ότι η Στοκχόλμη είναι μια πόλη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τα θέλγητρα μιας μεγάλης διεθνούς μητρόπολης, αλλά και λίγα από τα συνήθη μειονεκτήματά της. Είναι μια πόλη όπου είναι εύκολο και αποτελεσματικό να μετακινηθεί κανείς, όπου ο αέρας είναι φρέσκος και τα νερά καθαρά, με τεράστιες εκτάσεις πρασίνου να διαπερνούν την πόλη και άφθονο χώρο για τον καθένα να περιφέρεται ελεύθερα.

Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης αναδείχθηκε ως ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα της Σουηδίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κορυφαία ερευνητική δράση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Περισσότεροι από 80.000 φοιτητές σπουδάζουν σήμερα σε αυτό και προσφέρει 75 προγράμματα Μάστερ που διδάσκονται στα αγγλικά πάνω στις θετικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις κοινωνικές επιστήμες και τη νομική. Η Στοκχόλμη είναι μία από τις πιο δυναμικές πρωτεύουσες του κόσμου και προσφέρει πρώτης τάξης εκπαίδευση και έρευνα σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον όπως το Εθνικό Πάρκο της πόλης . Ένας φοιτητής ενός μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, θα έχει άμεση επαφή με κορυφαίους ερευνητές στον τομέα και πρόσβαση στα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.

http://www.su.se/english/study/courses/masters

Κarolinska Institutet

Ένα από τα κορυφαία ιατρικά πανεπιστήμια του κόσμου, το οποίο κατέκτησε τη θέση 41 στα ΤΗΕ World University Rankings για το έτος 2020

http://ki.se/en/education/bachelors-and-masters-programmes

Konstfack University of Arts, Crafts and Design

http://www.konstfack.se/en/Education/Masters-Degree-Programmes/

KTH Royal Institute of Technology

https://www.kth.se/en/studies/master/master-s-programmes-1.8311

Royal College of Music

http://www.kmh.se/graduate-level

Södertörn University

http://www.sh.se/programmes

Stockholm School of Economics

https://www.hhs.se/en/Education/MSc/

EIT ICT Labs Masters School

http://www.masterschool.eitictlabs.eu/

The Royal Institute of Art (KKH)

http://www.kkh.se/index.php/en/study-programmes/master-programme-in-fine-arts

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στα επιμέρους πανεπιστήμια της Στοκχόλμης και να ενημερωθείτε πληρέστερα γι’ αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.academicstockholm.se/

Ουψάλα

Η Ουψάλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και μια από τις παλαιότερες της χώρας. Από την εποχή των Βίκινγκς υπήρξε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Η Ουψάλα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη και ολοκληρώνεται όλο και περισσότερο με την ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, την πιο δυναμική περιοχή ανάπτυξης της Σουηδίας. Ταυτόχρονα, έχει διατηρήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας μικρής πόλης. Οι προσφορές είναι μυριάδες, αλλά τα πάντα είναι κοντά – συχνά μέσα σε βολική απόσταση με το ποδήλατο. Το συμπαγές κέντρο της πόλης με τον καθεδρικό ναό, τον ποταμό Fyris, και αρκετές μικρές πλατείες, πάρκα, καφετέριες, εστιατόρια, και τα ιστορικά κτίρια προσδίδουν στην πόλη έναν ιδιαίτερα θερμό και παραδοσιακό χαρακτήρα.

Το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα έχει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, τοποθετηθεί ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στις τρεις μεγαλύτερες διεθνείς κατατάξεις: Times Higher Education (THE), QS World University Rankings και Ακαδημαϊκή Κατάταξη των Πανεπιστημίων World (ARWU / Σαγκάη).

Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει μουσεία και μερικές από τις καλύτερες μουσικές σκηνές- εκεί ιδρύθηκε και η Βασιλική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα το 1967- ενώ ο Βοτανικός της Κήπος φιλοξενεί πολλά φυτά από τα Σκανδιναβικά όρη μέχρι την έρημο ή τα τροπικά δάση.

Swedish University of Agricultural Sciences

http://www.slu.se/en/education/masters-programmes/

Uppsala University

http://www.uu.se/en/admissions/master/masterprogrammes/

Γκέτεμποργκ

Πρωτεύουσα της Δυτικής Σουηδίας, το μικρό, πανέμορφο Göteborg είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να αποδράσουν από το χάος της μεγαλούπολης. Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε τα γραφικά κανάλια, τα πλακόστρωτα δρομάκια του ιστορικού Haga και αμέτρητους ανοικτούς χώρους πρασίνου, συμπεριλαμβανόμενου του μεγαλύτερου βοτανικού κήπου της Σουηδίας, ο οποίος διαθέτει πάνω από 16.000 είδη φυτών. Βυθιστείτε στο σουηδικό τρόπο ζωής, υιοθετώντας την σουηδική πολιτιστική παράδοση με «Fika» (ένα διάλειμμα για καφέ και ένα γλυκό ψωμάκι) ή επιδοθείτε σε ενδιαφέρουσες αγορές τροφίμων, εντυπωσιακά μουσεία και πλήθος των δελεαστικών εστιατορίων – πέντε από αυτά με αστέρια Michelin. Ακόμα περισσότερο, η πόλη προσφέρει άμεση πρόσβαση στο αρχιπέλαγος μόνο σε μισή ώρα με το τραμ και ένα σύντομο ταξίδι με ferry.

University of Gothenburg

http://utbildning.gu.se/education/courses-and-programmes/programmes_in_english

Chalmers University of Technology

Από τα πιο δυνατά πανεπιστήμια, ανάμεσα στα 300 καλύτερα των παγκοσμίων κατατάξεων.

http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/default.aspx

University of Gothenburg, Faculty of Science

http://science.gu.se/english/education/master/programmes

Μάλμε

To Malmö είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Skåne και ένα πολυ-πολιτισμικό μέρος γεμάτο ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια, το Malmö έχει εξελιχθεί σε μια συναρπαστική πόλη με έμφαση στις πολιτιστικές προσφορές, καινοτόμο αρχιτεκτονική και μια ισχυρή οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα. Ανακηρύχθηκε ως η πρώτη εμπορική πόλη της Σουηδίας το 2006, γεγονός που έχει ενισχύσει ιδιαίτερα το fair trade της πόλης. Εδώ, μπορείτε να δειπνήσετε σε ένα από τα πιο φημισμένα οργανικά εστιατόρια της Σουηδίας και καταστήματα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

World Maritime University

http://www.wmu.se/postgraduate-program-malm%C3%B6

Malmö University

https://www.mah.se/masterstudies

Λούντ

Ψηφισμένο ως το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς στη Σουηδία, το Lund είναι μια ασφαλής πόλη με τον πιο υγιή νεότερο πληθυσμό της χώρας. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Σουηδίας που χρονολογείται από το 990, μια πόλη αντιθέσεων όπου 1.000 χρόνια ιστορίας αναμειγνύονται με τη σύγχρονη γνώση και τις ιδέες. Στο Lund, μπορείτε να βρείτε τη γοητεία μιας μικρής γραφικής, πλακόστρωτης πόλης, σε συνδυασμό με μεγάλα αξιοθέατα, όπως οι υπηρεσίες, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Πανεπιστήμιο επηρεάζει αρκετά το ύφος της πόλης, μιας και πολλά από τα κτήριά του βρίσκονται στην καρδιά της. Ο συνδυασμός των επιχειρήσεων, φοιτητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο της έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό χαρακτήρα ως της πόλης των ισχυρών που βασίζονται στην έρευνα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το βασικότερο επίκεντρο ερευνών πάρκο της Σουηδίας, το Ιδαίον, βρίσκεται στο Lund, και τα δύο μεγαλύτερα ερευνητικά εγχειρήματα της χώρας, Max IV και ΕΣΣ βρίσκονται επίσης εδώ.

Οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Lund αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης και συνεπώς έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό και συμβάλουν στην νεανική, χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο νεαρός πληθυσμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής στο Lund, από τον καθημερινό ρυθμό της πόλης, τις παμπ και τα μπαρ, έως τα μουσεία και τις αμέτρητες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ο συνδυασμός των παλαιών παραδόσεων και της ιστορίας μαζί με την πολύβουη φοιτητική ζωή κάνει το Lund να είναι ένα ιδανικό μέρος για να ζήσει και να σπουδάσει κανείς!
Ο καθεδρικό ναός του Lund, που χρονολογείται από το 1145, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής Skåne και σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης. Είναι εύκολο να περπατήσετε γύρω στην πόλη, αν και τα ποδήλατα είναι το πιο διαδεδομένο μέσο για την καθημερινή μεταφορά των κατοίκων και των φοιτητών.

Lund University

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, τοποθετημένο στο νούμερο 96 για το έτος 2020 στα QS World University Rankings, όσον αφορά στα μεταπτυχιακά στη Σουηδία.

http://www.lunduniversity.lu.se/lubas/programs?education-level=advanced

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Άλλα Πανεπιστήμια

Borlänge

Dalarna University

http://www.du.se/en/Study-at-DU/Programmes/

Borås

University of Boras

http://www.hb.se/en/International-student/Program/

Gävle

University of Gävle

http://www.hig.se/Ext/En/University-of-Gavle/Education/Find-education/Programmes/Masters–level.html

Halmstad

University of Halmstad

Το πρόγραμμα του μεταπτυχιακού διπλώματος στο computer network engineering στο Πανεπιστήμιο Χάλμσταντ είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα στους διεθνείς φοιτητές που πηγαίνουν για σπουδές στη Σουηδία. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται από τη Σουηδική Υπηρεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το Μεταπτυχιακό δίπλωμα πάνω στη Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών έχει συγκεντρώσει πάνω από 6.530 αιτούντες, κάνοντάς το το πρόγραμμα με το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων στη Σουηδία. Περίπου τα 2/3 των συμμετεχόντων προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ- και αυτοί καλούνται να πληρώσουν για τη φοίτησή τους. Από το 2011 και έπειτα, το πανεπιστήμιο κλήθηκε να αυξήσει τα δίδακτρα προκειμένου να μειώσει το ποσοστό των αιτούντων από χώρες εκτός Ευρώπης. Δείτε τα μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος εδώ:

http://www.hh.se/english/academics/internationalstudent/programmesinenglish.3026.html

Haninge

KTH Royal Institute of Technology

https://www.kth.se/en/studies/master/kth/kth-1.389524

Jönköping

University of Jönköping

http://hj.se/en/education/programmes.html?filter=true&displang=en&lang=ENBO&sorting=institution&level=ADVN

Kalmar

Linnaeus University

http://lnu.se/education/programmes?ec_vt=English&l=en

Karlskrona

Blekinge Institute of Technology (BTH)

http://edu.bth.se/utbildning/utb_sok_resultat.asp?KtTermin=nast&KSprak_like=en%25&PtStartTermin=nast&PrSprak_like=en%25&lang=en

Karlstad

University of Karlstad

http://www.kau.se/en/education/programmes/in-english

Kristianstad

Kristianstad University

http://www.hkr.se/en/study-at-hkr/programmes-and-courses/master/

Linköping

Linköping University

Το πανεπιστήμιο του Λινκόπινγκ είναι επικεντρωμένο στην έρευνα και την αριστεία στην εκπαίδευση. Διεθνείς κατατάξεις, όπως οι Times Higher Education top 100 universities under 50, έχουν κατατάξει το πανεπιστήμιο του Linköping μεταξύ των πιο αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλον τον κόσμο. Δείτε τα μεταπτυχιακά προγράμματα του εδώ:

https://www.liu.se/utbildning/pabyggnad/vara-program?l=en

Norrköping

Norrköping University

http://www.liu.se/utbildning/pabyggnad?l=en

Skövde

University of Skövde

http://www.his.se/en/Prospective-student/education/Masters-Studies/

Sundsvall

Mid Sweden University (Sundsvall Campus)

http://www.miun.se/en/education/programmes

Trollhättan

University West

http://www.hv.se/en/education/international-student/international-programmes-and-courses

Västerås

http://www.mdh.se/utbildning/program?l=en_UK

Örebro

Örebro University

http://www.oru.se/English/Education/Master-students/Master-Programmes/Master-programmes/

Östersund

Mid Sweden University (Östersund Campus)

https://www.miun.se/en/education/programmes

Umeå

University of Umea

http://www.umu.se/english/education/master

Μεταπτυχιακά στη Σουηδία: Αναγνώριση τίτλων σπουδών

Το σύστημα της αναγνώρισης της ισχύος των μαθημάτων μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων, διευκολύνει σημαντικά την αναγνώριση της ισοτιμίας και τη μεταφορά της ισχύος των τίτλων σπουδών των πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στη Σουηδία στον ελλαδικό χώρο.

Ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει πολλά από τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί σε Σουηδικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ωε ισάξια και ισότιμα με αυτά των ελληνικών ιδρυμάτων. Δείτε τη λίστα με τα αναγνωρισμένα ιδρύματα και τις ειδικότητες εδώ:

Μεταπτυχιακά-στη-Σουηδία-Λίστα-Πανεπιστημίων-Σουηδίας-που-αναγνωρίζονται-από-το-ΔΟΑΤΑΠ

Δείτε και το άρθρο μου για τη φοιτηική ζωή στη Σουηδία!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.