Μεταπτυχιακά στη Ρωσία: Πλήρης Οδηγός

της Μυρτώς Μιχαηλίδου 

Δύο ήπειροι, εννέα ζώνες ώρας, 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, 144 εκατομμύρια άνθρωποι και 896 Πανεπιστήμια. Ένα μεταπτυχιακό στη Ρωσία αποτελεί μια καλή ακαδημαϊκή ευκαιρία, καθώς προσφέρεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε καταρτισμένα πανεπιστήμια και αυτός είναι ο λόγος που 240.000 ξένοι φοιτητές επιλέγουν για τις σπουδές τους τα Πανεπιστήμια της Ρωσίας. Ανεξαρτήτως του επιστημονικού πεδίου που σε ενδιαφέρει, η Ρωσία διαθέτει Πανεπιστήμια με εξελιγμένες υποδομές και σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, στοχεύοντας στην καθολική εκπαίδευση.

Γιατί να σπουδάσω στην Ρωσία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία ενδείκνυται για να κάνεις το μεταπτυχιακό σου. Πρώτον, πρόκειται για μια χώρα με τρομερή ιστορία και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα πολιτισμών που μπορεί να συναντήσει κανείς, από τον μητροπολιτικό τρόπο ζωής της Μόσχας, μέχρι και τις πιο αγροτικές κοινότητες κοινότητες της Ρωσίας, στις οποίες κάνοντας μεταπτυχιακό, θα μπορέσεις να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις τις αντιθέσεις που συνδυάζει η χώρα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθούν τα δίδακτρα τα οποία συνήθως κυμαίνονται στα 3.000 ευρώ και η διάρκεια των σπουδών είναι 2 χρόνια.

Μεταπτυχιακά στη Ρωσία: Είδη Ρωσικών Πανεπιστημίων

Ως η γενέτειρα κάποιων από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο στους τομείς της λογοτεχνίας, της τέχνης, της πολιτικής και της επιστήμης, η Ρωσία έχει διεθνή φήμη για την πολιτιστική και πνευματική της υπόσταση. Λόγω του μεγέθους της δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι διαθέτει 766 αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια. Στη Ρωσία υπάρχουν τα κρατικά Πανεπιστήμια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Εθνικά Πανεπιστήμια Έρευνας και Ομοσπονδιακά Πανεπιστήμια, καθώς και τα ιδιωτικά, τα οποία αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των φοιτητών, αφού προσφέρουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση από τα κρατικά.

Μεταπτυχιακά στη Ρωσία: Τα καλύτερα Πανεπιστήμια 

Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση να επενδύει σημαντικά ποσά ώστε να βελτιώσει τις πανεπιστημιακές υποδομές παρέχοντας καλύτερη εκπαίδευση. Κάποια από τα πανεπιστήμια που κατάφεραν να ανέλθουν στην λίστα των παγκοσμίως καλύτερων πανεπιστημίων είναι τα εξής:  το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, το Higher School of Economics, το ITMO University, το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Moscow Engineering Physics Institute), Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ (Novosibirsk State University), το Κρατικό Πολυτεχνείο Αγίας Πετρούπολης (Sankt-Peterburgskiy Politekhnicheskiy Universitet Petra Velikogo), το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ (Tomsk State University), το Πανεπιστήμιο του Καζάν (Kazan Federal University), και το National University of Science and Technology (MISiS).

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας) ή για ένα διάστημα Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1755, ενώ διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, καθώς και του ψηλότερου κτιρίου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον κόσμο. Το 2004 το πανεπιστήμιο είχε 4.000 διδακτικό προσωπικό, 31.000 προπτυχιακούς φοιτητές και 7.000 μεταπτυχιακούς. Σήμερα (2009) πρύτανης είναι ο Βίκτορ Σαντόβνιτσι. Το πανεπιστήμιο μετονομάστηκε το 1941 προς τιμήν του ιδρυτή του, Μιχαήλ Λομονόσοφ.

Το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας

Το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας είναι ένα κορυφαίο ρωσικό πανεπιστήμιο που εκπαιδεύει τους φοιτητές σε διάφορους τομείς της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο με πολύ πλούσια ιστορία. Στους ιδρυτές περιλαμβάνονται οι ακαδημαϊκοί Πιότρ Καπίτσα, Νικολάι Σεμένοβ και Σεργκέι Κριστιάνοβιτς.. Πολλοί καθηγητές του ινστιτούτου είναι κορυφαίοι Ρώσοι επιστήμονες και μέλη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ιδιαίτερα σημαντική διαφαίνεται η λειτουργία ενός μοναδικού συστήματος για την εκπαίδευση ειδικών, γνωστό ως η Phystech System, το οποίο συνδυάζει την βασική επιστήμη, την εφαρμοσμένη μηχανική και την έρευνα των φοιτητών.

Higher School of Economics

Το HSE συνιστά ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας σε διάφορα επιστημονικά πεδία όπως στην κοινωνιολογία, στα μαθηματικά, στις πολιτικές επιστήμες, στα οικονομικά, στο μάρκετινγκ, στην νομική κτλ.

Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ 

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ  είναι δημόσιο πανεπιστήμιο της Ρωσίας στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1959 στην τότε ΕΣΣΔ από τρεις ακαδημαϊκούς στα πλαίσια ενός προγράμματος για την ίδρυση ενός «Τομέα Σιβηρίας» της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών. Παρά το σχετικώς νεαρό της ηλικίας του, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ είναι ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια στη Ρωσία. Η πανεπιστημιούπολη του βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλεως. Το λεκτικό έμβλημα («μότο») του ιδρύματος είναι: «Δεν θα σε κάνουμε εξυπνότερο, θα σού μάθουμε πώς να σκέφτεσαι». Ο συνολικός αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου είναι της τάξεως των 5.000. Σημερινός πρύτανης του ιδρύματος είναι ο Μιχαήλ Π. Φεντόρουκ.

Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης

Το Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης είναι ένα ρωσικό ομοσπονδιακό κρατικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Είναι το παλαιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Ρωσία.

Ιδρύθηκε το 1724 από την αρχή είχε επικεντρωθεί σε θεμελιώδεις έρευνες στον τομέα της επιστήμης, της μηχανικής και των ανθρωπιστικών επιστημών και εξοπλίζει τους πτυχιούχους με ότι χρειάζονται για να συμβάλουν στην επιτυχία της Ρωσίας.

Αποτελείται από 24 εξειδικευμένες σχολές και ινστιτούτα, το Ακαδημαϊκό Γυμνάσιο, το Ιατρικό Κολλέγιο, το Κολλέγιο Φυσικού πολιτισμού και Αθλημάτων, Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το πανεπιστήμιο έχει δύο κύριες πανεπιστημιουπόλεις: την μία στην Νήσο Βασιλιέφσκι και την άλλη στο Πέτερχοφ.

Μεταπτυχιακά στη Ρωσία: Δίδακτρα και χρηματοδοτήσεις 

Τα δίδακτρα για μεταπτυχιακό στη Ρωσία κυμαίνονται μεταξύ 2.900 και 3.165 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, θα μπορούσαν να ξεκινάνε από 1,675€  έως 5,935€. Η ρωσική κυβέρνηση προσφέρει έναν αριθμό κρατικών υποτροφιών σε διεθνείς φοιτητές. Για να λάβετε μία από αυτές τις υποτροφίες, θα πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση και να περάσετε μια εισαγωγική εξέταση και καλύπτουν τα δίδακτρα, την διαδρομή και ένα μικρό επίδομα συντήρησης.

Μεταπτυχιακά στη Ρωσία: Σπουδαστική βίζα

Η υποβολή αίτησης για σπουδαστική βίζα στη Ρωσία μπορεί να είναι μακρά και περίπλοκη διαδικασία, επομένως είναι σημαντικό να τα κάνετε όλα σωστά για να αποφύγετε καθυστερήσεις. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης, πρέπει πρώτα να λάβετε επιστολή πρόσκλησης από πανεπιστήμιο, αναφέροντας ότι έχετε γίνει δεκτός στην επιθυμητή επιλογή σας.

Μόλις ένα πανεπιστήμιο σας προσφέρει μια θέση, το διεθνές τμήμα τους θα υποβάλει αίτηση φοιτητικής βίζας για εσάς. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου ένα μήνα για επεξεργασία, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, οπότε, είναι λογικό να αρχίσετε να οργανώνετε τη βίζα σας αρκετούς μήνες πριν την άφιξη.

Οι διεθνείς φοιτητικές θεωρήσεις πρέπει να καταχωρηθούν εντός 72 ωρών από την άφιξη στη Ρωσία και να ισχύουν για την αρχική περίοδο τριών μηνών. Στη συνέχεια, μπορούν να παραταθούν σε ένα χρόνο, και έπειτα να ανανεωθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την διάρκεια φοίτησης.

Επόμενα βήματα

Οι σπουδές στο εξωτερικό και η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας είναι ελκυστική για τους εργοδότες στη διεθνή αγορά εργασίας και τα πανεπιστήμια της Ρωσίας γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι τους θέλουν να ξεχωρίζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μεταπτυχιακά προγράμματα συνδυάζουν διαλέξεις και διδασκαλία στην τάξη με ευκαιρίες για διεξαγωγή μεμονωμένων ερευνών ή πρακτικών εργασιών.

Τα κέντρα ανάπτυξης καριέρας του Πανεπιστημίου είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους μαθητές να γράψουν βιογραφικά σημειώματα και να παρέχουν συμβουλές για εύρεση εργασίας.

Εκτός από όλα τα παραπάνω πολύ χρήσιμη θα σας είναι η λίστα Πανεπιστημιακών σχολών που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ. 

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!