Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Πλήρης Οδηγός

Της Χριστίνας Τσίπη βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο των Νάντιας Μορφωνιού και Άρτεμι Γιαννακοπούλου

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Γενική εισαγωγή

Με πληθυσμό 4,9 εκατομμύρια κατοίκους, η Νορβηγία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, αλλά ξεχωρίζει για τον ενεργό νορβηγικό τρόπο ζωής. Διάσημη για την υπαίθρια φύση της και το Βόρειο Σέλας, η Νορβηγία έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από όμορφα τοπία. Τι σημαίνει όμως να σπουδάζει κανείς στην ακριβότερη από τις σκανδιναβικές χώρες;

Η Νορβηγία είναι μια χώρα της Ευρώπης, ακόμη και αν δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παρόλα αυτά, μέσω της συμφωνίας για τον ΕΟΧ είναι πλήρως ενσωματωμένη στη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινότητα όσον αφορά στα πάντα, από το εμπόριο και την οικονομία στην εκπαίδευση και την έρευνα. Ακόμη, η συμμετοχή της στη συμφωνία του Σένγκεν επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή κινητικότητα όσων κατάγονται από χώρες που υπάγονται στην ίδια συμφωνία και θέλουν να ταξιδέψουν από και προς αυτήν.

Τα τελευταία χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ανέδειξαν τη Νορβηγία ως τη χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο. Αυτή η ετήσια κατάταξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μέσο όρο όσον αφορά την εκπαίδευση και τα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την προσδόκιμη διάρκεια ζωής, αλλά και παράγοντες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική ελευθερία. Η Νορβηγία διακρίνεται τόσο για το χαμηλό ποσοστό αναλφαβητισμού όσο και για τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υλικού πλούτου. Τα δίδακτρα είναι δωρεάν για όλους τους σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών μεταπτυχιακών φοιτητών, μετατρέποντάς την αυτόματα σε μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική για περαιτέρω σπουδές.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της εντοπίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής της. Η πρωτεύουσα Όσλο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, με περίπου 530.000 κατοίκους. Το κράτος έχει το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας του από τη Σουηδία το 1905. Πρόκειται για μια σύγχρονη χώρα όπου η διερευνητική νοοτροπία είναι προσανατολισμένη προς την τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας της γνώσης η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει περαιτέρω τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αλιεία και τις παραδοσιακές βιομηχανικές της περιοχές.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Νορβηγίας

Η Νορβηγία έχει επτά αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, εννέα διαπιστευμένα εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, 22 διαπιστευμένα κολέγια του πανεπιστημίου, δύο διαπιστευμένα εθνικά κολέγια των τεχνών και πολλά ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νορβηγικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα προγράμματα τους που είναι διαπιστευμένα. Με εξαίρεση ορισμένες ιδιωτικές πανεπιστημιακές σχολές, όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κρατικά. Σε γενικές γραμμές, τα δίδακτρα δεν είναι απαραίτητα για τη μελέτη στα νορβηγικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν και μπορούν να επιβληθούν για ορισμένα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ακόμη και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μελέτες σε ιδιωτικά ιδρύματα. Εκτός από τη διδασκαλία των αντικειμένων τους, όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή βασικής έρευνας, καθώς και την κατάρτιση των ερευνητών, κυρίως μέσω μελετών μεταπτυχιακού επιπέδου και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία 2

Από το 2003 η Νορβηγία έχει ακολουθήσει το σύστημα της Συνθήκης της Μπολόνια στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιστώντας το ευκολότερο για τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν μέρος ή το σύνολο των σπουδών τους στην επικράτειά της να πετύχουν την αναγνώριση των προσόντων τους σε άλλες χώρες της ευρωπαικής ένωσης.

Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί συνήθως από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Ιουνίου. Τα μαθήματα μετρώνται σε “studiepoeng”, σύμφωνα με το πρότυπο ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων). Το πλήρες ωράριο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους είναι 60 “studiepoeng” πόντοι / ECTS. Οι βαθμοί για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εξετάσεις απονέμονται σύμφωνα με μια διαβαθμισμένη κλίμακα από το Α (υψηλότερο) έως F (χαμηλότερη), με Ε ως ελάχιστο βαθμό πρόσβασης. Οι σπουδές που προσφέρονται στη χώρα, είναι οι προπτυχιακές (διάρκειας τριών χρόνων), οι μεταπτυχιακές (2 χρόνια) και οι διδακτορικές (3 χρόνια).

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Κόστος ζωής

Αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο βάρος και ανησυχία του εισερχόμενου φοιτητή και η πλέον εύκολη λύση είναι να εξασφαλίσει κανείς ένα δωμάτιο μέσω του Διεθνούς Γραφείου σε ένα από τα χωριά των φοιτητών (student villages). Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και η εύρεση στέγης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όταν γίνετε αποδεκτοί από το πανεπιστήμιο, καθώς θα είναι απείρως πιο δύσκολο να βρείτε ένα δωμάτιο αφού αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές χωριό φοιτητών στο Τροντχάιμ ονομάζεται Moholt και στεγάζει την πλειοψηφία των διεθνών φοιτητών. Ένα δωμάτιο κοστίζει 2.700-3.000 NOK (360 έως 400 ευρώ), αλλά σε αντίθεση με άλλου είδους καταλύματα, περιλαμβάνει νερό και εγκαταστάσεις πλυντηρίων, internet και καλωδιακή τηλεόραση. Για μονόκλινα δωμάτια απαιτείται επίσης κατάθεση 5.000 NOK (670 ευρώ) ως εγγύηση, η οποία και θα επιστραφεί μόλις λήξει η ενοικίαση. Λάβετε υπόψη ότι σε περίπτωση που δεν είστε φοιτητής ανταλλαγής, θα πρέπει να βρείτε κατάλυμα μόνοι σας. Το ενοίκιο των φοιτητικών δωματίων στην πόλη μπορεί να είναι αρκετά υψηλό (4.000 NOK ανά μήνα και περισσότερο), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ανέσεις.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι επίσης αρκετά ακριβά ακόμη και για ένα φοιτητή με έκπτωση (περίπου 500 ΝΟΚ έτο μήνα), οπότε ο ευκολότερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να επενδύσετε σε ένα ποδήλατο. Όταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα σας αναγκάσουν να εγκαταλείψετε το ποδήλατό σας στο υπόγειο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα λεωφορεία στο Τροντχάιμ έχουν εισιτήρια τα οποία ισχύουν για μία ώρα σε όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής του τραμ. Τα ημερήσια εισιτήρια είναι επίσης διαθέσιμα, καθώς και η μηνιαία κάρτα (400 ΝΟΚ) που μπορεί να αγοραστεί στην υπηρεσία στο κέντρο της πόλης.

Όπως όλα τα άλλα πράγματα στη Νορβηγία, το φαγητό μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη επιβάρυνση για τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό των σπουδαστών, αλλά μια καλά μελετημένη λίστα με τα ψώνια και τις καθημερινές πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά. Προτιμήστε μικρά καταστήματα τροφίμων, όπως Bunnpris, το οποίο έχει τις καλύτερες προσφορές, με μεγάλη διαφορά, αλλά επίσης και τα Rema 1000, Ica maxi ή Coop Prix, τα περισσότερα από αυτά σε κοντινή απόσταση από τις μεγάλες οικιστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χωριών των φοιτητών.

Ενδεικτικές τιμές προιόντων και υπηρεσιών είναι οι εξής:

Ψωμί 25 NOK (3 ευρώ)

1 λίτρο γάλα 12 NOK (1,5 ευρώ)

500 γραμμάρια τυρί 50 NOK (6,5 ευρώ)

12 αυγά 30 NOK (4 ευρώ)

Δημητριακά 20/40 NOK (2,5 / 5 ευρώ)

Φοιτητικό υλικό (1 εξάμηνο) 1600-3500 ΝΟΚ (200-500 ευρώ)

Δείπνο σε φοιτητική καφετέρια 40-100 ΝΟΚ (5-13 ευρώ)

Δείπνο σε φθηνό εστιατόριο 60-120 ΝΟΚ (8-14 ευρώ)

Γενικά υπολογίστε πως θα χρειάζεστε χονδρικά 2.400 ΝΟΚ το μήνα για τη διατροφή σας και το υπόλοιπο ποσό θα εξαρτάται από τα προσωπικά σας έξοδα.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία 3

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στη Σουηδία, οι κάτοικοι προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους στη γειτονική χώρα καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες, το ταξίδι είναι φθηνό και, επίσης, επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου του λεωφορείου με την επίδειξη της απόδειξης των σούπερ μάρκετ στον οδηγό. Το λεωφορείο σας μεταφέρει σε ένα εμπορικό κέντρο και έχετε περίπου μια ώρα για να ψωνίσετε μέχρι το ταξίδι επιστροφής. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής διαρκεί τρεις ώρες συνολικά .

Γενικά, οι φοιτητές σε κρατικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια δεν πληρώνουν δίδακτρα. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των προπτυχιακών σπουδών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και Ph.D. προγραμμάτων. Ωστόσο, οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλλουν ένα τέλος εξαμήνου 300-600 ΝΟΚ (40-80 €) κάθε εξάμηνο. Το τέλος αυτό εξασφαλίζει τη συμμετοχή στις εξετάσεις καθώς επίσης και την ένταξη στην τοπική οργάνωση φοιτητικής πρόνοιας, η οποία με τη σειρά της δίνει το δικαίωμα σε περισσότερες παροχές. Οι παροχές αυτές περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας της πανεπιστημιούπολης, συμβουλευτική, πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες. Καθώς και για να πάρει κανείς επίσημη φοιτητική ταυτότητα η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει μειωμένες τιμές στα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μια άλλη καλή ιδέα είναι για να εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας των διεθνών φοιτητών. Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τους φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και πωλούν τα υπάρχοντά τους σε εξαιρετικές τιμές: ποδήλατα, έπιπλα, βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις εισαγωγής πρέπει να υποβάλλονται κατευθείαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η κυριότερη προϋπόθεση εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση είναι το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής σε κάθε ίδρυμα. Επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φοιτητών στα περισσότερα προγράμματα σπουδών και, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η εισαγωγή τους γίνεται κατά κανόνα βάσει των βαθμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υποψήφιος φοιτητής συμμετέχει σε ειδικές εξετάσεις για να παρακολουθήσει βασικές πτυχιακές σπουδές. Η επαγγελματική εμπειρία συνυπολογίζεται ως προσόν για την εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Οι υποψήφιοι φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και επιθυμούν να παρακολουθήσουν βασικές πτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχουν ένα χρόνο επιτυχούς πανεπιστημιακής φοίτησης στη χώρα προέλευσής τους. Η γνώση της νορβηγικής γλώσσας είναι απαραίτητη για τη φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σε αρκετά περιφερειακά πανεπιστημιακά κολέγια πραγματοποιούνται προγράμματα εκμάθησης της νορβηγικής γλώσσας διάρκειας 1 χρόνου.

Η είσοδος σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Νορβηγία συνήθως απαιτεί πτυχίο σε σχετικό γνωστικό αντικείμενο. Πέρα από το πτυχίο, το κάθε ίδρυμα θέτει τα δικά του κριτήρια για τους υποψηφίους. Κατά γενικό κανόνα, οι αιτούντες θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν πιστοποίηση των προηγούμενων τίτλων και να είναι έτοιμοι να προβούν σε δήλωση του ενδιαφέροντός τους για την πορεία και την καταλληλότητά του για το εκάστοτε πρόγραμμα, αλλά και τους στόχους σταδιοδρομίας τους. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν επίσης να κληθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να συντηρήσουν τον εαυτό τους στη Νορβηγία, κατά την περίοδο των σπουδών τους (είτε μέσω προσωπικών πόρων ή με εξωτερική χρηματοδότηση).

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) και συμμετέχουσα στη διαδικασία της Μπολόνια, η Νορβηγία είναι συνήθως σε θέση να αναγνωρίζει ξένους τίτλους (ιδιαίτερα εκείνους από την Ευρώπη) σχετικά εύκολα. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον Νορβηγικό Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των προσόντων σας.

Ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων Μάστερ στη Νορβηγία προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Συνήθως δεν απαιτείται η γνώση της νορβηγικής γλώσσας προκειμένου να σπουδάσετε στη Νορβηγία. Ωστόσο, αν τα αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ γνώσης της αγγλικής.

Ακόμη και αν το πρόγραμμά σας δεν σας απαιτεί τη γνώση Νορβηγικών, μπορεί να χρειαστεί να μάθετε τη γλώσσα. Παρόλα αυτά, στην πράξη νορβηγική δεν είναι δυσκολότερη από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και φέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά παρόμοια με άλλες σκανδιναβικές γλώσσες, όπως αυτές της Δανίας και της Σουηδίας.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Άδεια διαμονής και ιατρική περίθαλψη

Όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στη Νορβηγία για περισσότερο από τρεις μήνες χρειάζονται άδεια διαμονής η οποία μπορεί να εκδοθεί στο αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά την άφιξή σας, θα πρέπει να εγγραφείτε στο Τμήμα Μετανάστευσης με το έγκυρο διαβατήριο σας, το χαρτί αποδοχής από το πανεπιστήμιο και την Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας σας. Αν μείνετε στη Νορβηγία για περισσότερο από έξι μήνες, θα πρέπει επίσης να υποβάλετε αίτηση για έναν εθνικό αριθμό στο Εθνικό Δημοτολόγιο (Folkeregister). Αυτός ο προσωπικός αριθμός δίνει το δικαίωμα περίθαλψης, και είναι επίσης απαραίτητος για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Όλοι οι φοιτητές που σκοπεύουν να μείνουν στη Νορβηγία για περισσότερο από τρεις μήνες θα χρειαστούν μια άδεια παραμονής φοιτητή. Visa εκδίδεται μόνο για παραμονή μέχρι 90 ημέρες (π.χ. για ορισμένα προγράμματα Summer School).

Καλό θα είναι να ακολουθείτε πιστά τις προϋποθέσεις των αιτήσεων διαμονής καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να αποφεύγονται προβλήματα κατά τη διαδικασία αιτήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους κανονισμούς σχετικά με την άδεια διαμονής για φοιτητές από χώρες ΕΕ / ΕΟΧ / ΕΖΕΣ, όπως και για φοιτητές από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι αιτήσεις που είναι ελλιπείς δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, με αποτέλεσμα η πρόσβασή σας στη χώρα να καθυστερήσει.

Οι υπηρεσίες υγείας στη Νορβηγία είναι υψηλών προδιαγραφών. Ένας φοιτητής έχει εξασφαλισμένη την επαγγελματική ιατρική θεραπεία χωρίς να έχει σημασία σε ποιο μέρος της χώρας διαμένει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι δωρεάν, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις διαφέρουν ανάλογα με την τρέχουσα εθνικότητα και τη διάρκεια παραμονής στη Νορβηγία.

Ως φοιτητής χώρας-μέλους της ΕΕ, αν η διάρκεια της παραμονής σας στη Νορβηγία είναι άνω του ενός έτους θα είστε αυτόματα ασφαλισμένος σύμφωνα με το εθνικό σύστημα ασφάλισης κατά την εγγραφή σας ως φοιτητής σε ένα νορβηγικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως κάτοικος στη Νορβηγία. Αν η διάρκεια της παραμονής σας στη Νορβηγία είναι μεταξύ 3 και 12 μηνών θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο νορβηγικό Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, το οποίο παρέχει κάλυψη σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας. Το έντυπο πρέπει να αποσταλεί στο γραφείο ασφαλίσεως στο δήμο όπου μένετε. Οι φοιτητές που δεν έχουν γίνει μέλος του νορβηγικού εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να έχουν κοινωνική ασφάλιση από την πατρίδα τους (συνήθως με ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, την οποία πρέπει να εξασφαλίσετε πριν από την έξοδό σας από τη χώρα).

Από την άλλη μεριά, ορισμένα ιδρύματα παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσα στην ίδια την πανεπιστημιούπολη. Η κάρτα εξαμήνου που θα λάβετε κατά την εγγραφή σας στο εξάμηνο, μπορεί να σας δίνει το δικαίωμα σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε υπηρεσίες υγείας των φοιτητών του ιδρύματος. Αυτή η θεραπεία συνήθως δεν καλύπτει φάρμακα ή σε ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την πανεπιστημιούπολη. Το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται μόνο αν είστε στο νοσοκομείο, ή πάσχετε από σοβαρή ασθένεια, και είστε μέλος του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλισης Νορβηγίας, ή αν έχετε μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλη μορφή κοινωνικής ασφάλισης, η οποία καλύπτει τα έξοδα αυτά.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Υποτροφίες

Τα περισσότερα Νορβηγικά ιδρύματα έχουν διάφορες διμερείς συμφωνίες με ξένα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συμφωνίες αυτές είναι συνήθως σχεδιασμένες για την αμοιβαία ανταλλαγή φοιτητών, ερευνητών και εκπαιδευτικών. Ωστόσο, υπάρχουν εθνικά προγράμματα που προσφέρουν υποτροφίες και άλλα είδη χρηματοδότησης για διεθνείς φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Νορβηγία, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς. Επιπλέον, διατίθενται διάφορες υποτροφίες από ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα Norad Fellowship εξασφαλίζει υποτροφίες για φοιτητές από άλλα κράτη για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου.

Τέλος, κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστημιακά Κολέγια στη Νορβηγία παρέχουν υποτροφίες για τους σπουδαστές από ξένες χώρες σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (“quota programs”). Για να μάθει κανείς ποια πανεπιστημιακά ιδρύματα και ποια προγράμματα σπουδών περιλαμβάνει πρέπει να επικοινωνήσει με τα εκάστοτε πανεπιστήμια. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν σπουδές μεταπτυχιακού, διδακτορικού επιπέδου και professional degree.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Οι μεγαλύτερες πανεπιστημιακές φοιτητουπόλεις

Oslo

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία - Oslo

Ως οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Νορβηγίας, η πρωτεύουσα του Όσλο έχει κερδίσει αρκετές φορές τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο, φτάνοντας το νούμερο 11 για το 2021, χωρίς αυτό να το εμποδίζει να αναδειχθεί και νούμερο ένα για την ποιότητα της ζωής του.

Λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού των μεταναστών που καταφεύγουν σε αυτό, το Όσλο είναι γνωστό ως το «χωνευτήρι» της Νορβηγίας, με συνεχή εισροή ανθρώπων από όλο τον κόσμο (με τους μεγαλύτερους όγκους να προέρχονται από τη Σουηδία, την Πολωνία και το Πακιστάν). Η προκύπτουσα πολιτιστική και εθνοτική ποικιλομορφία σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέλος στην ποικιλία κουζινών και τεχνών του Όσλο. Γεμάτο ζωή και πολιτισμό, το κέντρο του Όσλο είναι εύκολο να το γυρίσει κανείς με τα πόδια, προσφέροντας άπειρες επιλογές μεταξύ μουσείων, γκαλερί, καφετεριών, μουσικών σκηνών, φεστιβάλ και νυχτερινής ζωής και φιλοξενώντας ορισμένες από τις πλουσιότερες διασημότητες της Νορβηγίας. Η πόλη προσφέρει επίσης εύκολη πρόσβαση στην εξοχή και πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, κολύμπι γλυκού νερού, θαλάσσια σπορ, cross-country σκι, πατινάζ στον πάγο αλλά και ποδηλασία.

Το University of Oslo είναι το πιο αξιόλογο Πανεπιστήμιο της πόλης, κατέχοντας τη θέση 113 στο  QS World University Rankings για το 2021. Άλλα πανεπιστήμια της πόλης είναι:

Oslo and Akershus University College of Applied Sciences

BI Norwegian Business School

The Oslo School of Architecture and Design (AHO)

Norwegian School of Information Technology

Tromsø

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία - Tromso

Αν πραγματικά ψάχνετε έναν διαφορετικό τόπο, ιδανικό για μελέτη, το Τρόμσο θα αποτελούσε την ιδανικότερη επιλογή για εσάς. Αυτή η σχετικά μικρή πόλη βρίσκεται κυρίως στο νησί της Tromsøya, κοντά στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας, και εντός του Αρκτικού Κύκλου, δηλαδή σε προνομιακή θέση για όσους επιθυμούν να θαυμάσουν το περίφημο βόρειο σέλας σε όλη του τη δόξα. Χαρακτηρίζεται ως «πρωτεύουσα της Αρκτικής», ενώ περιβάλλεται από φιόρδ και βουνά και τοποθετείται στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η νύχτα λούζεται στον ήλιο.

Αν και μικρή, η πόλη είναι πολυσύχναστη, με πολυτάραχη νυχτερινή ζωή, πεντανόστιμη κουζίνα θαλασσινών, αφθονία τέχνης, αξιόλογα μουσεία και πλούσια ιστορία. Τα ξύλινα σπίτια στο κέντρο της πόλης Tromsø τραβάνε τα βλέμματα, με το Verdensteatret, τον παλαιότερο κινηματογράφο βόρειας Ευρώπης να βρίσκεται ακόμη σε χρήση, και τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του σύγχρονου Αρκτικό Καθεδρικό Ναό να ξεχωρίζει στις τουριστικές προτιμήσεις. Εδώ επίσης μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον πληθυσμό και τον τοπικό πολιτισμό των Sámi, που διαθέτουν το δικό τους διαφορετικό στίγμα.

Η πόλη στεγάζει το βορειότερο Πανεπιστήμιο του κόσμου, το UIT the Arctic University of Norway, το οποίο κατέκτησε τη θέση 416 στο 2021 QS World University Rankings.

Bergen

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία Bergen

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, το Μπέργκεν βρίσκεται στη δυτική ακτή, και είναι μια δημοφιλής βάση όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα διάσημα φιόρδ της χώρας – μακριά, στενά τμήματα νερού που συνορεύουν με απόκρημνα βράχια (μπορεί να μην ακούγεται πολύ θελκτικό, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό). Η πόλη περιβάλλεται από βουνά (κερδίζοντας επάξια το παρατσούκλι «η πόλη των επτά βουνών»), καθιστώντας το Μπέργκεν ιδανικό για πεζοπορία το καλοκαίρι και σκι ή έλκηθρο το χειμώνα.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία - NorwegianFjords-cr_2302918b

Εκτός από «Η δικτυακή πύλη των Φιόρδ», το ίδιο το Μπέργκεν είναι μια ελκυστική παραθαλάσσια πόλη, με την ιστορική περιοχή του λιμανιού της, το Bryggen, να περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι αμμώδεις παραλίες του ενδείκνυνται για το καλοκαίρι, με καθαρά, διαυγή και σχετικά ζεστά νερά.

Το Bergen στεγάζει το τρίτο μεγαλύτερο και δεύτερο πιο αξιόλογο πανεπιστήμιο της χώρας, το University of Bergen, το οποίο βρίσκεται στη θέση 194 στο 2021 QS World University Rankings, κατέχοντας την θέση 47 του QS WU Rankings by Subject, για σπουδές σε Earth and Marine Sciences. Ακόμα εδώ υπάρχει και το Norwegian School of Economics (NHH), ένα από τα καλύτερα business schools της χώρας, καθώς και το Bergen National Academy of the Arts.

Trondheim (NTNU)

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία - TRONDHEIM

Αν και είναι μια παλιά πόλη στην κεντρική Νορβηγία, το Τρόντχαϊμ έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά να διερευνήσει κανείς μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης. Σημαντικά αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός Nidaros, η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στη βόρεια Ευρώπη, οι ιστορικές βραχογραφίες και τα χαρακτηριστικά αρχοντικά του Τρόντχαϊμ, καθώς και το λιμάνι με τα ξεχωριστά σπίτια. Το Trondheim είναι επίσης γνωστό για την ιστορική εμπορική του δραστηριότητα αλλά και για το ότι αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της βόρειας Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το νησάκι Munkholmen στο βορρά, χρησίμευσε ως τόπος εκτέλεσης, μοναστήρι, φρούριο, φυλακή και σταθμός αντιαεροπορικού πυροβόλου του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τώρα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό μέρος και τόπος αναψυχής.

Από την άποψη των πανεπιστημίων στο Τροντχάιμ, η πόλη κυριαρχείται από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU), το οποίο κατατάσσεται στην 360η θέση στο 2021 QS World University Rankings. Το NTNU έχει περισσότερους από 25.000 φοιτητές – ίσο με το ένα πέμπτο της πόλης 170.000 κατοίκων. Η πόλη έχει λοιπόν έντονη φοιτητική διάθεση και οργάνωση, στο επίκεντρο της οποίας είναι η μεγάλη Studentersamfundet i Trondhjem, το κτίριο της κοινωνίας των σπουδαστών, όπου συναυλίες, πολιτικές συζητήσεις, γευσιγνωσία κρασιών, συζητήσεις, ντίσκο, ποδοσφαιρικοί αγώνες, χορωδίες και ορχήστρες τακτικά λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το Τρόντχαϊμ έχει επίσης μια έντονη νυχτερινή ζωή, με πολλές παμπ και μπαρ ανοιχτά όλη την εβδομάδα και όλη τη νύχτα, σε αντίθεση με το πνεύμα των γειτονικών χωρών.

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Άλλα πανεπιστήμια

Bodø

University of Nordland

Gjøvik

Gjovik University College

Kongsberg

Buskerud and Vestfold University College

Kristiansand

University of Agder

Narvik

Narvik University College

Porsgrunn

Telemark University College

Stavanger

University of Stavanger

School of Mission and Theology (MHS)

Ålesund

Aalesund University College

Ås

Norwegian University of Life Sciences (NMBU)

Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία: Αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ

Κατεβάστε το αρχείο: Μεταπτυχιακά στη Νορβηγία – Λίστα των ιδρυμάτων που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ

Επίσης, δείτε και το άρθρο της Νάντιας Μορφωνιού για τη φοιτητική ζωή στο Όσλο.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.