Μεταπτυχιακά στη Μάλτα: Πλήρης Οδηγός

Της Μαριάννας Κούρτη

Μεταπτυχιακά στη ΜάλταΗ Μάλτα (ή Δημοκρατία της Μάλτας με την επίσημη ονομασία της), με πρωτεύουσα την Βαλέτα αποτελεί μια από τις μικρότερες και πιο πυκνοκατοικημένες χώρες όλου του κόσμου. Επίσημη γλώσσα είναι τόσο τα μαλτέζικα όσο και τα αγγλικά. Για να την προσδιορίσουμε γεωγραφικά πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο, νότια της Σικελίας και ανατολικά της Τυνησίας και αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών, εκ των οποίων κατοικούνται τα τρία μεγαλύτερα: Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο. Ο πληθυσμός της αγγίζει τους 420.000 κατοίκους, ενώ κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, μιας και πρόκειται για μια χώρα με εντυπωσιακές παραλίες και σημαντικά αξιοθέατα. Άλλωστε, τρία πολιτιστικά μνημεία της συγκαταλέγονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Βαλέτα προετοιμάζεται επίσης να αναλάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2018.

Ωστόσο, δεν είναι μονάχα τουριστικός προορισμός, αφού η Μάλτα διαθέτει και ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα καθιστώντας τη χώρα μια δελεαστική πρόταση για ακαδημαϊκές σπουδές.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Μάλτας ακολουθεί το βρετανικό πρότυπο. Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 6 ετών και διαρκεί 6 χρόνια, ενώ η δευτεροβάθμια 5 χρόνια. Με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης οι νέοι καλούνται είτε να εισαχθούν σε κάποιο κολέγιο επαγγελματικής κατάρτισης είτε να επιλέξουν την φοίτηση στο πανεπιστήμιο.

Μεταπτυχιακά στη ΜάλταΠαρά το γεγονός ότι η χώρα φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στη Μεσόγειο, το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θεωρείται καθόλου αναχρονιστικό ή παρωχημένο γιατί συνδυάζει επιτυχώς την παράδοση με την καινοτομία. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επίπεδο διπλώματος, πτυχίου και μεταπτυχιακού παρέχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Αναγνωρίζονται επίσης μερικά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πλήρης φοίτηση (full-time) για τους υπηκόους της Μάλτας είναι δωρεάν, ενώ η μερική φοίτηση (part-time) δεν είναι.

Λόγω του μεγέθους της χώρας, υπάρχει μόνο ένα πανεπιστήμιο και μια επαγγελματική σχολή που αποτελείται από έναν αριθμό μεμονωμένων ιδρυμάτων. Ωστόσο, και τα δύο έχουν μια καλή διεθνή φήμη. Περίπου 700 διεθνείς φοιτητές πλήρους απασχόλησης και περίπου 500 μαθητές από ανταλλαγή έρχονται κάθε χρόνο στη Μάλτα από περίπου 80 διαφορετικές χώρες.

Δεδομένου ότι τόσο τα μαλτέζικα όσο και τα αγγλικά είναι οι επίσημες γλώσσες της Μάλτας η διδασκαλία στα σχολεία διεξάγεται σε δύο γλώσσες. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν περισσότερα μαθήματα που διδάσκονται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τα ιταλικά και τα γαλλικά ως γλώσσα επιλογής.

Τα πτυχία που απονέμονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως της Υγείας, της Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διοίκησης, Εκπαίδευσης, Μηχανολογίας, Οικονομίας, Νομικής και άλλους. Οι σπουδαστές μπορούν να εγγραφούν σε προγράμματα σπουδών πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Τα περισσότερα από τα πανεπιστήμια και τα κολέγια στη Μάλτα είναι συγκεντρωμένα γύρω από την πρωτεύουσα, την Βαλέτα, στην βορειοανατολική ακτή της χώρας. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ένα δημοσίως χρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν περίπου 11.500 σπουδαστές. Η κύρια πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού της Μσίντα, ακριβώς στα δυτικά της Βαλέτας. Υπάρχει ωστόσο, και μια μικρότερη πανεπιστημιούπολη στη Βαλέτα και άλλη μια στο νησί Γκόζο.

Στο δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα περιλαμβάνεται και το Malta College of Arts, Science and Technology στην περιοχή της Πάολα, νότια της Βαλέτας και το Institute of Tourism Studies βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Μεταπτυχιακά στη ΜάλταΗ ζωή στη Μάλτα έχει να προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες που την καθιστούν κάθε άλλο παρά βαρετή για τους σπουδαστές. Η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο της νυχτερινής ζωής όσο και άλλων δραστηριοτήτων, όπως γκολφ ή κολύμβηση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι το μεσογειακό κλίμα συνιστά έναν ακόμη λόγο για τη δημοτικότητα της χώρας, με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους καλοκαιρινούς μήνες τους 30°C, ενώ το χειμώνα να κυμαίνονται στους 15°C.

Αν προβληματίζεσαι κι εσύ για την πορεία των ακαδημαϊκών σου σπουδών, να ξέρεις ότι η Μάλτα είναι μια γεμάτη προοπτικές χώρα, στην οποία θα μπορέσεις να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να αποκτήσεις πολύτιμα εφόδια για το μέλλον!

Μεταπτυχιακά στη Μάλτα: Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Το Πανεπιστήμιο της Μάλτας

Το Κολέγιο Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Μάλτας

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Σπουδών της Μάλτας

Υποτροφίες από την κυβέρνηση της Μάλτας

Διάβασε ακόμη: Φοιτητική ζωή στη Μάλτα

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: