Λευκορωσία
The Flag of Belarus close up with a blue sky.

Μεταπτυχιακά στη Λευκορωσία: Πλήρης Οδηγός

του Δήμου Αναγνώστου

Οι συνήθεις προορισμοί για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό αποτελούν χώρες σαν τη Γαλλία, την Αγγλία, οι οποίες παραδοσιακά φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από όλη την υφήλιο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση επέκτασης των επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές ειδικότερα προς την ανατολική Ευρώπη. Μέχρι σήμερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζονται ως χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Με άλλα λόγια, θεωρούνταν χώρες δεύτερης ταχύτητας συγκριτικά με τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν εκεί τις σπουδές τους.

Belarusian State University

Λευκορωσία

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως τη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Το Belarusian State University στο Μινσκ αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για την επίτευξη ενός μεταπτυχιακού τίτλου. Το πανεπιστήμιο αυτό είναι δημόσιο, διαθέτει περισσότερους από 20 χιλιάδες φοιτητές καθώς και υψηλού επιπέδου ερευνητική ομάδα. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αποτελεί πρωτοπόρο στον τομέα της παιδείας, της ανάπτυξης, της κουλτούρας καθώς και στην αναβάθμιση του ερευνητικού του μηχανισμού. Αυτό το κατατάσσει σε ένα από τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Επιπλέον έχει συνάψει συνεργασίες με πολλά διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα, και πραγματοποιεί ανταλλαγές προπτυχιακών φοιτητών αλλά και μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στόχος του η ανάπτυξη και απόκτηση εμπειριών. Ακόμα συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά πειράματα με σκοπό την εξεύρεση λύσεων σε άλυτα μέχρι σήμερα μυστήρια της επιστήμης.

Belarusian National Technical University

Επιπρόσθετα, μια ακόμη σπουδαία επιλογή για σπουδές στη Λευκορωσία αποτελεί το Belarusian National Technical University, το οποίο επίσης βρίσκεται στο Μινσκ και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φοιτητών από όλη την υφήλιο. Η εκπαίδευση που παρέχει είναι δημόσια, όπως διατηρείται μέχρι σήμερα και στην χώρα μας. Η διάρκεια των σπουδών είναι 4 έως 5 έτη, και οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευθούν στον τομέα που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά. Συγκαταλέγεται σε ένα από τα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και μέσα στα 300 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το δίπλωμα το οποίο προσφέρει το πανεπιστήμιο αυτό είναι υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο.

Λευκορωσία

 

Αναφορικά με τη φοιτητική ζωή, πάρα το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται με καχυποψία λόγω του παρελθόντος της χώρας, η χώρα αυτή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Τόσο οι παροχές υγείας όσο και οι παροχές σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης είναι υψηλού επιπέδου. Οι επαγγελματικές προοπτικές είναι απεριόριστες καθώς μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων απορροφώνται άμεσα στον εργασιακό στίβο. Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και προσφέρουν όλες τις ανέσεις για την πραγματοποίηση των σπουδών σε συνδυασμό με την διευκόλυνση της φοιτητικής ζωής.

VISA

Η Λευκορωσία πάρα την πληθώρα των πανεπιστημίων που διαθέτει για την ακαδημαϊκή ενασχόληση, απαιτεί και την κατοχή φοιτητικής βίζας, η οποία χορηγείται από τον κρατικό μηχανισμό της χώρας υποδοχής. Είναι πολύ σημαντικό για τον νέο να έχει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης σπουδάζοντας σε μια ξένη χώρα. Το διαπιστευτήριο αυτό χαρίζει μια σπίθα ελπίδας στην προσπάθεια απόκτησης της ακαδημαϊκής γνώσης. Οι φοιτητές έχουν με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς περισπασμούς τις σπουδές τους, χωρίς να τους κατατρέχει το άγχος και η αγωνία της μη επίτευξης του τελικού τους στόχου, που είναι, φυσικά, η απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.

Η Λευκορωσία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου με σύγχρονες επαγγελματικές προοπτικές και υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση. Λογικό να πρέπει να θεωρηθεί σαν μια από τις ανερχόμενες πανεπιστημιακές δυνάμεις της Ευρώπης !

Δείτε τα Πανεπιστήμια της Λευκορωσίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα εδώ.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: