Μεταπτυχιακά στη Λετονία: Πλήρης οδηγός

της Αγγελικής Μαύρου & του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αργυρώς Σταμούλη

Στις ακτές της Βαλτικής ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λιθουανία, βρίσκεται η Λετονία με πρωτεύουσα τη Ρίγα στην κεντρική βόρεια Ευρώπη. Η Ρίγα, με μεσαιωνική αισθητική, σοβιετικές μνήμες και ευρωπαϊκή προοπτική ψηφίστηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014 καταφέρνοντας να διατηρήσει ακέραια την πολιτιστική και καλλιτεχνική της κληρονομιά και  έτσι από το 1997 το ιστορικό κέντρο της πόλης συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Γιατί να επιλέξει όμως κάποιος τη Λετονία για τις ακαδημαϊκές του σπουδές; Η Λετονία διαθέτει  κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια  και τα ιδρύματα της παρέχουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε λογική τιμή. Τα περισσότερα προγράμματα master αν και είναι στα αγγλικά υπάρχει και η δυνατότητα εύρεσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σε ένα μεγάλο εύρος συμπεριλαμβανομένων της λετονικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας. Οι σπουδές στη Λετονία πέρα από τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν αποτελούν και μια εξαιρετική επιλογή λόγω του φιλήσυχου και πράσινου περιβάλλοντος.

Εκπαιδευτικό σύστημα στη Λετονία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Λετονίας αποτελείται από την προσχολική βασική εκπαίδευση. Η γενική εκπαίδευση στη Λετονία συνολικά διαρκεί 12 χρόνια που αποτελείται από 9 χρόνια υποχρεωτικής στοιχειώδους εκπαίδευσης και 3 έτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τόσο η Δευτεροβάθμια, όσο  και η Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζονται σε δύο κατευθύνσεις γενικής ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.  Το ακαδημαϊκό έτος στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Λετονίας αποτελείται από δύο εξάμηνα. Το πρώτο εξάμηνο (φθινοπωρινό εξάμηνο) ξεκινά συνήθως το Σεπτέμβριο και τελειώνει το Δεκέμβριο. Το δεύτερο εξάμηνο (εαρινό εξάμηνο) ξεκινά το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η εξεταστική περίοδος συνήθως είναι τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο και οι ακριβείς ημερομηνίες εξέτασης καθορίζονται από το κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά.

Μεταπτυχιακά στη Λετονία

Όλα τα μεταπτυχιακά στη Λετονία είναι διεθνούς αναγνώρισης. Ενδεικτικά κάποιες τιμές σε κλάδους που επιλέγουν να απορροφηθούν οι διεθνείς φοιτητές.

 • Ιατρικές σπουδές: 7.000 – 15.000 ευρώ
 • Επιχειρηματικών σπουδών και Επιστημών Διοίκησης: 2.000 – 6.000 ευρώ
 • Μηχανικής και Τεχνολογίας: 2.200 – 4.000 ευρώ
 • Μαθηματικών και Πληροφορικής: 1.500 – 4.000 ευρώ

Τα δίδακτρα εξαρτώνται από το ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά τα περισσότερα από τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λετονία έχουν συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσιτά δίδακτρα.

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Λετονίας

Η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Λετονίας αποτελείται από 4 βασικά βήματα

Το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση ενός προγράμματος. Mε την αίτηση ενδιαφέροντος θα πρέπει να συμπεριληφθούν και κάποια επιστημονικά άρθρα, τα οποία θα εξετασθούν από το Ίδρυμα. 

Το δεύτερο βήμα είναι ο σπουδαστής να περάσει μια σειρά εξετάσεων που ορίζει κάθε φορά το Ίδρυμα, καθώς επίσης ο σπουδαστής συνήθως περνάει και από μια συνέντευξη μέσω Skype. Τέλος, για την ολοκλήρωση του δεύτερου βήματος πρέπει να πιστοποιηθεί η γνώση της Αγγλικής γλώσσας IELTS 6.0, TOEFL 500, IBT 90.

Στην περίπτωση που ο σπουδαστής γίνει αποδεκτός ακολουθεί το τρίτο βήμα, όπου το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αποστείλει έγγραφο συμφωνίας με τον σπουδαστή. Μερικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αυτό το βήμα ζητούν προκαταβολικά την καταβολή των διδάκτρων του πρώτου έτους. Ο σπουδαστής θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το εκπαιδευτικό του ίδρυμα σχετικά με τη διαδικασία για την άδεια διαμονής. 

Στο τέταρτο και τελευταίο βήμα ο σπουδαστής θα αποκτήσει ένα μοναδικό αριθμό άδειας διαμονής στη Λετονία, εφόσον προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην πρεσβεία της Λετονίας στην χώρα του.

Κόστος ζωής στην Λετονία

Το κόστος ζωής στην Λετονία, όσον αφορά τα αγαθά, τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες, την διασκέδαση κ.τ.λ. είναι  μικρότερο κατά 13,72% από ότι στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να νοικιάσεις κάποιο σπίτι, το κόστος είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα (6,09 %). Ενδεικτικές τιμές βασικών αγαθών:

 • Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο: 7 €
 • Γεύμα σε McDonalds: 5€
 • Τοπική μπύρα: 2,50€
 • Εισαγόμενη μπύρα: 2,00€
 • Cappuccino: 2,31€
 • Νερό: 0,77€
 • Γάλα: 0,91€
 • Εισιτήριο μονής διαδρομής εντός πόλης: 1,15€
 • Βενζίνη: 1,27€ (το ένα λίτρο)
 • Ίντερνετ: 15,98€ (60 Mbps ή περισσότερα)
 • Σινεμά: 8€
 • Γυμναστήριο: 33,52€
 • Διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο( στο κέντρο της πόλης) : 372.73€
 • Διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο εκτός πόλης: 260.31 €

Οι μέσες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης στη Λετονία είναι μεταξύ 450 και 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος και τις προσωπικές ανάγκες. Παρόλα αυτά θεωρείται ένα ικανοποιητικό ποσό για να καλυφθούν τα απαραίτητα έξοδα.

Ιατρική Περίθαλψη

Τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν άδεια διαμονής στη Λετονία έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές ως κάτοικοι της Λετονίας, όταν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC).

Τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια στη Λετονία

Πανεπιστήμιο της Λετονίας

Ιδρύθηκε το 1919 και αριθμεί περίπου 15.000 φοιτητές. Είναι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των χωρών της Βαλτικής. Το πανεπιστήμιο προσφέρει μια σειρά από διεθνή προγράμματα που διδάσκονται είτε εν μέρει ή πλήρως στην αγγλική γλώσσα, μερικά από αυτά είναι, Αγγλική και Γερμανική Φιλολογία, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Οπτομετρία καθώς και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (Ρίγα)

Η Ρίγα φιλοξενεί 700.000 κατοίκους και πολλοί είναι οι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν σε αυτήν.Το παλαιότερο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο των κρατών της Βαλτικής που χρονολογείται από το 1862. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο αριθμό ερευνών και project που πραγματοποιούνται στη Λετονία ενισχύοντας την οικονομία της, ενώ έχει καταταχθεί στην 54η θέση του QS University Rankings: EECA 2020. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Stradins (Ρίγα)

Το Πανεπιστήμιο Stradins ιδρύθηκε το 1950 και αριθμεί 7.875 φοιτητές εκ των οποίων οι 1.775 προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 50 διαφορετικές χώρες. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιο και έχει λάβει καλή θέση στις κατατάξεις EECA  (111-120). από τις απαρχές της λειτουργίας του φημίζεται για τις σχολές στον κλάδο της υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα πανεπιστημίων της Λετονίας που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα ποικίλουν ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και την καταγωγή των φοιτητών (οι φοιτητές που δεν ανήκουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα συνήθως πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με τους φοιτητές των ευρωπαϊκών χωρών). Ένα μεταπτυχιακό μπορεί να κοστίζει ετησίως 1.700 ευρώ για ευρωπαίους φοιτητές ενώ για τους διεθνείς φοιτητές μπορεί να κοστίζει 3.700 ευρώ. Πιο ακριβά αποδεικνύονται τα δίδακτρα για σπουδές σε ιατρική ή οδοντιατρική.

Λετονία

 Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων για Έκδοση Visa

Οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ποικίλουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Μια βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμο εκ μέρους του φοιτητή, οποιοδήποτε ακαδημαϊκό έγγραφο είναι απαραίτητο για την εγγραφή (πτυχίο, δίπλωμα κ.τ.λ.). Επίσης, αναλόγως το Πανεπιστήμιο, μπορεί να κριθεί αναγκαίο να δώσει κάποιες εξετάσεις για την εισαγωγή του (οι εξετάσεις μπορούν να αφορούν και εξετάσεις ξένων γλωσσών όπως IELTS/ TOEFL). Ο φοιτητής αφού ενημερωθεί για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα τα στείλει στο Πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει και θα ενημερωθεί από εκεί για την αποδοχή του ή μη. Αφού έχει γίνει αποδεκτός, ίσως χρειαστεί να δώσει και κάποια συνέντευξη ή να παρουσιάσει το βιογραφικό του στο Πανεπιστήμιο που έχει επιλέξει. Ορισμένα Πανεπιστήμια, μαζί με την καταβολή των ετήσιων διδάκτρων, μπορεί να ζητήσουν και εγγύηση που να εξασφαλίζει ότι ο φοιτητής μπορεί να πληρώσει τις σπουδές του.

Έκδοση Visa

Όσον αφορά την Visa, οι μαθητές που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτείται να εκδώσουν Visa, παρά μόνο άδεια παραμονής. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί το ίδιο το Πανεπιστήμιο να κάνει την αίτηση εκ μέρους του φοιτητή. Οι φοιτητές που προέρχονται από μη Ευρωπαϊκές χώρες, είναι απαραίτητο να εκδώσουν Visa και τα έγγραφα που χρειάζονται είναι τα εξής:

 • Ολοκληρωμένη αίτηση για σπουδές

 • Φωτογραφία Διαβατηρίου

 • Αντίγραφο Διαβατηρίου

 • Αντίγραφο της αποδοχής από Πανεπιστήμιο στο οποίο έχουν γίνει δεκτοί

 • Αποδεικτικό πληρωμής διδάκτρων (παρέχεται από το πανεπιστήμιο)

 • Αποδεικτικό τραπέζης που να δείχνει ότι μπορεί ο φοιτητής να υποστηρίζει τις σπουδές του

 • Συμφωνητικό μίσθωσης κατοικίας

 • Απόδειξη ότι ο φοιτητής διαθέτει επαρκή ασφάλεια υγείας

 • Αποτελέσματα από ακτινογραφία

Βασική προϋπόθεση είναι όσοι φοιτητές επιλέξουν την Λετονία για τις σπουδές τους να έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια υγείας, η οποία θα τους καλύπτει για όλη την διαμονή τους στην χώρα.

Μάθετε περισσότερα για τη φοιτητική ζωή στη Λετονία εδώ!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: