Μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός!

της Ελένης Βασιλοπούλου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Μεταπτυχιακά στη Βόρεια Ιρλανδία: Εισαγωγικά

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι χώρα που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1921, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ των Προτεσταντών (οι οποίοι ήθελαν την Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και των Καθολικών (οι οποίοι ήθελαν την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας). Για περίπου τρεις δεκαετίες (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990), η Βόρεια Ιρλανδία ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των λεγόμενων “Troubles”, καθώς οι Καθολικοί ζητούσαν ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία, ενώ οι Προτεστάντες ήταν σταθερά στο πλευρό των Άγγλων. Έκτοτε, η Βόρεια Ιρλανδία έχει κάνει εξαιρετική προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της. Πρωτεύουσά της είναι το Μπέλφαστ.

Γιατί να σπουδάσω στη Β. Ιρλανδία;

Η χώρα αυτή διαθέτει πλούσια ιστορία, πολιτισμό, και φυσική ομορφιά. Επίσης θα ακούσετε τα Αγγλικά με διαφορετική προφορά από τις συνηθισμένες (απομεινάρι μιας παλιάς διαλέκτου, των λεγόμενων Σκωτσέζικων του Ulster), ενώ θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε Ιρλανδικά (στο αφιέρωμα για την κυρίως Ιρλανδία θα έχω φράσεις στα Ιρλανδικά, καθώς εκεί ομιλούνται περισσότερο, οπότε μείνετε συντονισμένοι!!). Τα μεταπτυχιακά είναι προσιτά στους υπηκόους της ΕΕ, με τα δίδακτρα να είναι ίδια με εκείνα των ντόπιων φοιτητών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει πιστοποίηση για τα Αγγλικά σας όχι περισσότερο από 2 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας και έχετε τσεκάρει την ταυτότητά σας ώστε να έχει λατινικούς χαρακτήρες ή/και το διαβατήριό σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους συνδέσμους για υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις, ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από το χαμηλό (συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου) κόστος ζωής:

http://www.britishcouncil.gr/study-uk/funding-scholarships

Και πάνω από όλα να συμβουλευτείτε το Fees & Funding των Πανεπιστημίων, καθώς βγαίνουν προκηρύξεις για υποτροφίες. Προλάβετε! Και φυσικά, ευχόμαστε να είστε τυχεροί, ώστε να ζήσετε την μοναδική εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας!

Δείτε τον πλήρη οδηγό:

Μεταπτυχιακά στη Β Ιρλανδία – Λίστα Ιδρυμάτων αναγνωρισμένων από ΔΟΑΤΑΠ

Αν θέλετε να επεκταθείτε περαιτέρω, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη σελίδα αυτή για να δείτε το κολέγιο που σας ενδιαφέρει: http://www.nidirect.gov.uk/universities-in-northern-ireland.

Λίγα λόγια για τα Πανεπιστήμια στη Βόρεια Ιρλανδίαμεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία

 Queen’s University Belfast

Το Queens University Belfast ξεκίνησε την πορεία του στον ακαδημαϊκό χώρο το 1849 με μόλις 23 καθηγητές και 195 μαθητές ενώ σήμερα μετράει 2.414 μέλη ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού και φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Βρίσκεται στην θέση 209 (2021) στην παγκόσμια κατάταξη με τα καλύτερα Πανεπιστήμια στο κόσμου. Αποτελείται από 15 τμήματα και  τρεις (3) σχολές που προσφέρουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα με συνολικά 225 μαθήματα και  σχετικά προσιτά δίδακτρα:

  1. Faculty of Arts, Humanities & Social Sciences
  2. Faculty of Engineering & Physical Sciences
  3. Faculty of Medicine, Health & Life Sciences 

Ulster University  

μεταπτυχιακά στη Β. Ιρλανδία

Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ιρλανδία και το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο νησί της Ιρλανδίας, μετά το  Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ιδρύθηκε το 1968 και αποτελείται από τέσσερις (4) Πανεπιστημιουπόλεις (campuses) στο Μπέλφαστ, το Coleraine, το Derry και το Jordanstown. Βρίσκεται στην θέση 601-650 (2021) στην παγκόσμια κατάταξη και Διαθέτει τέσσερις (4) σχολές  και Μεταπτυχιακά Προγράμματα με 118 μαθήματα για να επιλέξεις. Συγκεκριμένα:

  1. Arts Humanities and Social Sciences
  2. Computing, Engineering and the Built Environment
  3. Life and Health Sciences
  4. Ulster University Business School

Μεταπτυχιακά στη Βόρεια Ιρλανδία – Λίστα Ιδρυμάτων αναγνωρισμένων από ΔΟΑΤΑΠ

Τα δύο πανεπιστήμια που αναφέρουμε εντάσσονται στην λίστα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) που σημαίνει ότι ο τίτλος που θα αποκτήσεις θα μπορεί να αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Διάβασε για τη φοιτητική ζωή στη Βόρεια Ιρλανδία

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: