Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Πλήρης οδηγός

των Κατερίνας Γιαννοπούλου & Κωνσταντίνου Κουντουριώτη

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Λίγα λόγια για τη χώρα

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.291.027 κατοίκους με βάση τις εκτιμήσεις του 2017. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα και επίσημη γλώσσα της τα πορτογαλικά.

Το κλίμα της Πορτογαλίας είναι μεσογειακό, με ψυχρούς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια και χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχοπτώσεις, που τις φέρνουν οι υγροί δυτικοί άνεμοι του Ατλαντικού. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό, οι χειμώνες είναι ψυχρότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα, ενώ οι βροχές πέφτουν μόνο το φθινόπωρο.

Η Πορτογαλία έχει καθεστώς Προεδρικής Δημοκρατίας. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Εθνοσυνέλευση και η Εκτελεστική από την κυβέρνηση. Με εκλογές που γίνονται κάθε 4 χρόνια, εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα η Πορτογαλία έχει αρκετά πανεπιστήμια, μερικά ινστιτούτα, σχολές μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, πολλές βιβλιοθήκες και μουσεία. Το πανεπιστήμιο της Κόιμπρα ιδρύθηκε το 1290 και παρέμενε το μοναδικό πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας μέχρι το 1911, οπότε ιδρύθηκαν τα πανεπιστήμια της Λισσαβόνα και του Πόρτο. Δέκα νέα πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Η Πορτογαλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ενώ η νομισματική της μονάδα είναι το ευρώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Η ζωή στην Πορτογαλία

Το φαγητό, ο καφές, το σουπερμάρκετ, το ποτό είναι φτηνά. Καφές και κρουασάν στις κλειστές αγορές (mercados), μαγειρεμένος μπακαλιάρος σε 1000 διαφορετικές εκδοχές, κρασάκια στα παραδοσιακά tascas (σαν τις δικές μας ταβέρνες). Το βράδυ η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο. Τα μπαρ και οι γύρω δρόμοι γεμάτα, κοκτέιλ σε ταράτσες και μουσικές καραόκε να μην σε αφήνουν να κοιμηθείς το βράδυ… Επιπλέον, για τους μουσικόφιλους, η χώρα φιλοξενεί πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ. Η κρίση έχει χτυπήσει σοβαρά την οικονομία της χώρας, όμως οι άνθρωποι, αν και μελαγχολικοί, δεν είναι ποτέ μίζεροι.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Kόστος Ζωής

Τα ενοίκια κυμαίνονται ανάλογα με την πόλη την οποία θα επιλέξει κανείς. Για παράδειγμα στο Πόρτο ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα 60 τ.μ. ανέρχεται στα 600€ περίπου, ενώ στη Λισσαβόνα ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων ανέρχεται στα 1000€. Στην Έβορα το κόστος είναι χαμηλότερο, δηλαδή ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. κυμαίνεται στα 275€ περίπου και στην Κόιμπρα ένα αντίστοιχου μεγέθους διαμέρισμα στα 350€.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης, οι τιμές είναι σχετικά παρόμοιες με τα ελληνικά δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο supermarket ένα λίτρο γάλα κοστίζει γύρω στα 0.62€, μια φραντζόλα ψωμί 1.09€, μια δωδεκάδα αυγά 1.67€, ένα κιλό τομάτες 1.33€ ενώ ένα κιλό πατάτες 0.79€. Το νερό ανέρχεται στα 0.52€ το 1,5 λίτρο.

Όσον αφορά στη μεταφορά, ένα εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει 1.50€ ενώ ένα μηνιαίο πάσο κοστίζει 36€. Η βενζίνη ανέρχεται στα 1.51€ ανά λίτρο.

Μέσο κόστος εξόδων για ηλεκτρισμό, νερό και θέρμανση, για ένα διαμέρισμα 85τ.μ. ανέρχεται μηνιαίως στα 90.65€, ενώ το Internet (60 Mbps, Cable/ADSL) μηνιαίως κοστίζει 29.54€.

Μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο κοστίζει γύρω στα 34.86€, ενώ ένα εισιτήριο σινεμά ανέρχεται στα 6.50€.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Τα πανεπιστήμια της χώρας

Αναγνωρίζονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Διαπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) τα μεταπτυχιακά στα εξής Πανεπιστήμια:

 • Universidade do Minho στην πόλη Braga
 • Universidade de Coimbra στην πόλη Coimbra
 • Universidade de Evora στην πόλη Evora
 • Universidade do Algarve–Sistema Univeritario στην πόλη Faro
 • Universidade Nova de Lisboa στην πρωτεύουσα Lisboa
 • Universidade do Porto στην πόλη Porto

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Προϋποθέσεις αναγνώρισης του μεταπτυχιακού από τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας:

α) Η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνει τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα.

β) Το ανώτατο ίδρυμα απονέμει ως τίτλους σπουδών πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά διπλώματα. Κατ’ εξαίρεση θεωρούνται ως ομοταγή και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία.

γ) Το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών έχει διδακτορικό δίπλωμα.

δ) Όταν οι απονεμόμενοι τίτλοι οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται στη χώρα που λειτουργεί το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

ε) Η διάρκεια σπουδών είναι τουλάχιστον τριετής για το προπτυχιακό και ενός έτους για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι δε σπουδαστές έχουν περατώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Minho

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 2

Ξεκινώντας απο το Πανεπιστήμιο του Minho, αναφέρουμε πως προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Σχετικά με τις Νομικές επιστήμες προσφέρονται 9 μεταπτυχιακά προγράμματα, όλα εκ των οποίων ανέρχονται στα 1.750€/έτος. Η διάρκεια σπουδών είναι 1-2 χρόνια ανάλογα το αντικείμενο και τα προγράμματα διδάσκονται μεικτά σε Αγγλικά και Πορτογαλικά
 2. Σχετικά με τις επιστήμες υγείας υπάρχουν 5 μεταπτυχιακά Health Sciences, τα οποία διαρκεί 1.5-2 χρόνια και το κόστος τους είναι στα 1.750€/έτος. Επίσης μεικτά στα αγγλικά και πορτογαλικά
 3. Στον τομέα των Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών υπάρχουν 11 προσφερόμενα μεταπτυχιακά. Όλα διαρκούν δύο χρόνια και το κόστος ανέρχεται στα 1.750€/έτος, ενώ οι γλώσσες στις οποίες διδάσκονται είναι τα αγγλικά αλλά και τα πορτογαλικά
 4. Στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας υπάρχουν 13 μεταπτυχιακά προγράμματα, με διάρκεια 1,5-2 χρόνια, κόστος 1.750€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά/πορτογαλικά
 5. Στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών και επιστημών της γης υπάρχουν 6 μεταπτυχιακά τα οποία διαρκούν 2 χρόνια, το κόστος είναι στα 1.750€/έτος, ενώ η γλώσσα διδασκαλίας είναι εν μέρει αγγλικά και πορτογαλικά
 6. Στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών προσφέρονται 9 μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία διαρκούν 1,5-2 χρόνια, κόστος 1.750€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά

Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Coimbra

Μεταπτυχιακά στην πορτογαλία 3

Στο πανεπιστήμιο της Coimbra προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Στον τομέα της μηχανικής και των τεχνολογικών επιστημών προσφέρονται 3 μεταπτυχιακά:
  • Energy for Sustainability, διαρκεί 1,5 χρόνο και ανέρχεται στα 3.200€/έτος, με γλώσσες διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Sustainable Constructions under natural hazards and catastrophic events διαρκεί 1,5 χρόνο, με κόστος 900€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική
  • TRIBOS – Joint Master Programme in Tribology of Surfaces and Interfaces με διάρκεια 2 χρόνια, κόστος 8000€/έτος και γλώσσα τα αγγλικά
 2. Στις περιβαλλοντικές επιστήμες και επιστήμες της γης προσφέρονται τα εξής προγράμματα:
  • International Master in Applied Ecology (IMAE), το οποίο διαρκεί 2 χρόνια, κοστίζει 9000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας είναι τα αγγλικά.
  • Sustainable Constructions under natural hazards and catastrophic events, με διάρκεια 1,5 χρόνο, κοστίζει 900€/έτος και διδάσκεται στα αγγλικά.
 3. Στον τομέα των κοινωνικών επιστημών προσφέρεται το μεταπτυχιακό σε Work, Organizational and Personnel Psychology, το οποίο διαρκεί δύο χρόνια και ανέρχεται στα 4.500€/έτος. Διδάσκεται στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.
 4. Τέλος στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών το πανεπιστήμιο προσφέρει το μεταπτυχιακό Sc. Classical Studies, το οποίο διαρκεί τρία χρόνια, ανέρχεται στα 1.065€/έτος και διδάσκεται στα αγγλικά καθώς και στα πορτογαλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Evora

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 4

Το πανεπιστήμιο της Evora διαθέτει το μεταπτυχιακό ARCHaeological MATerials Science που αφορά τον τομέα των θετικών και κοινωνικών επιστημών, διαρκεί δυο χρόνια και διδάσκεται στα αγγλικά και κόστος που ανέρχεται στα 4.000€/έτος.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και το περιεχόμενό εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Algarve

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 5

Το πανεπιστήμιο διαθέτει τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές σπουδές και τις επιστήμες της γης προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:
  • Aquaculture and Fisheries με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1000 € /έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Biotechnology με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 3,500€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά
  • Chemical Innovation and Regulation με διάρκεια 2 χρόνων και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Ecohydrology με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,500€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Marine Biological Resources με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 4,500€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Marine Biology με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά
  • Marine and Coastal Systems με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Urban Water Cycle με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,500€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά
  • Water and Coastal Management με διάρκεια 2 χρόνων και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
 2. Όσον αφορά τον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά:
  • Food Technology με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά
  • Informatics Engineering με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
 3. Όσον αφορά τον τομέα των θετικών επιστημών και των μαθηματικών προσφέρεται μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Molecular and Microbial Biology με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά.
 4. Προσφέρεται επίσης μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Emergency and Critical Care Nursing με διάρκεια 1,5 χρόνου και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά που αφορά τον τομέα της φαρμακευτικής και της υγείας.
 5. Τέλος, όσον αφορά τον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων, προσφέρεται μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Management με διάρκεια 1,5 χρόνου, κόστος 2,333€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Lisboa

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 6

Το πανεπιστήμιο αυτό προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά:

 • Biotechnology for Sustainability με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,068€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
 • Biochemistry for Health με διάρκεια 1 χρόνου, κόστος 1,063€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
 • Science Communication με διάρκεια 1,5 χρόνου, κόστος 2,200€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και πορτογαλικά

Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία: Porto

Μεταπτυχιακά στην Πορτογαλία 7

Το πανεπιστήμιο του Porto προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά:

 1. Όσον αφορά την διοίκηση επιχειρήσεων, προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα:
  • Data Analytics με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 5,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Economics με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 5,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Finance με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 5,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Innovation and Technological Entrepreneurship με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Management με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 5,000€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • QTEM Network με διάρκεια 2 χρόνων και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Services Engineering and Management με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά/πορτογαλικά
 2. Όσον αφορά τον τομέα της πληροφορικής και IT, προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα:
  • Computational Mechanics με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Information Engineering με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,500€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
  • Information Science με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά/πορτογαλικά
  • Multimedia με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά
 3. Στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας προσφέρεται το Mining and Geo-Environmental Engineering, με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.
 4. Όσον αφορά τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών, προσφέρονται τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα:
  • Anglo-American Studies με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα πορτογαλικά και εν μέρει τα αγγλικά.
  • English and German/French/Spanish in Basic Education Teaching με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά / γερμανικά / γαλλικά / ισπανικά
  • English and German/French/Spanish in the 3rd Cycle of Basic Education and in Secondary Education Teaching με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά / γερμανικά / γαλλικά / ισπανικά
 5. Τέλος, στον τομέα των τεχνών, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, προσφέρεται το Spatial Planning and Urban Project με διάρκεια 2 χρόνων, κόστος 1,250€/έτος και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μεταπτυχιακά και το περιεχόμενό τους εδώ.

Πρέπει να τονισθεί πως για την παρακολούθηση των παραπάνω μεταπτυχιακών απαιτείται πιστοποίηση μέσω IELTS στην αντίστοιχη γλώσσα στην οποία διδάσκεται το μεταπτυχιακό.

Δείτε επίσης! 

Φοιτητική ζωή στη Λισαβόνα 

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.