Μεταπτυχιακά στην Κύπρο: Πλήρης Οδηγός

Της Κάλλιας Χρηστάκη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αύρας Μπακούρου

Εισαγωγικά

Μεταπτυχιακά στην Κύπρο

Η Kύπρος  αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της  Μεσογείου.  Είναι ένας εξαιρετικά όμορφος τόπος που συνδυάζει  πολλές  και διαφορετικές κουλτούρες. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της  Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.  Στο μεσογειακό της κλίμα οφείλεται η  μεγάλη καλλιέργεια ελαιόδεντρων.  Επίσης, φημίζεται για την παραγωγή γλυκού κρασιού.  Είναι κατάλληλος προορισμός για τους λάτρεις της θάλασσας -είναι γνωστή για τις χρυσαφένιες αμμουδιές της- αλλά και του βουνού.

Οι μεγάλες πόλεις της όπως η Λευκωσία ή η Πάφος δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις  άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί λοιπόν, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές Ευρωπαίοι και μη επιλέγουν να σπουδάσουν  είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.  Η αλήθεια είναι πως εκτός από τους πολύ καλούς τίτλους σπουδών και το χαμηλό κόστος διαμονής, η Κύπρος έχει ένα φιλόξενο και ζεστό χαρακτήρα ο οποίος πλέκεται με την ιστορία,  τον πολιτισμό και τα μεγάλα σε αριθμό μνημεία της.

Tο εκπαιδευτικό σύστημα 

To κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελείται από βαθμίδες. Αρχικά, η προδημοτική εκπαίδευση που είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και διαρκεί ένα χρόνο. Γίνονται επίσης δεκτά παιδιά άνω των 3 ετών. Έπειτα, τη σκυτάλη παίρνει η δημοτική εκπαίδευση που μεταδίδει σε παιδιά 6-12 ετών βασικές γνώσεις  μέσα σε ένα εξαετές πρόγραμμα.  Αργότερα, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση  αποτελείται από δύο τριετείς κύκλους, το Γυμνάσιο (Κατώτερη Μέση Εκπαίδευση) και το Λύκειο (Ανώτερη Μέση Εκπαίδευση). Κάποιοι μαθητές έχουν τη δυνατότητα αντί να φοιτήσουν στο Λύκειο να επιλέξουν τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση που  τους προετοιμάζει  για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας ή να  ακολουθήσουν κάποια ανώτατη σχολή της επιλογής τους. Τέλος, η ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο αποτελείται από δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστημιακά και μη πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αναλυτικότερα, υπάρχουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και σχολές οι οποίες παρέχουν ανώτερη επαγγελματική κατάρτιση.  Στο πλαίσιο αυτών των σχολών, οι δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  παρέχουν προγράμματα διάρκειας 1-3 ετών φοίτησης και για την εισαγωγή είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου ή ισότιμο προσόν. Η κατάταξη σε αυτά γίνεται με κριτήριο τις Παγκύπριες εξετάσεις. Σε ιδιωτικό επίπεδο, λειτουργούν περίπου 43 τέτοιες σχολές στην Κύπρο (ΙΣΤΕ) οι οποίες δεν έχουν ακαδημαϊκό καθεστώς αλλά προσφέρουν πανεπιστημιακούς και επαγγελματικούς  κλάδους εκπαίδευσης.

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο : Οργάνωση και πρόγραμμα σπουδών

H ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο αναπτύσσεται από το 1980. Σήμερα το 47% του πληθυσμού ηλικίας 25-34 ετών  έχει λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστά και να προτιμώνται από τους φοιτητές  το 2005 όπου πιστοποιήθηκαν από το κράτος. Υπολογίζεται ότι το 30% των φοιτητών είναι Ευρωπαίοι ή διεθνείς. Οι σπουδές περιλαμβάνουν  θεωρία και πρακτική καθώς και επιλεγόμενα μαθήματα ανάλογα με την κατεύθυνση του κάθε φοιτητή. Σκοπός είναι ο εφοδιασμός με ποικίλες επαγγελματικές ικανότητες και πτυχίο ικανό να φανεί ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Τα μεταπτυχιακά, που είναι εξισωμένα με τα αντίστοιχα των αγγλικών πανεπιστημίων,  διαρκούν συνήθως από ένα εώς δύο ακαδημαϊκά έτη. Κάθε ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα, όπως και στην Ελλάδα.  Η πανεπιστημιακή χρονιά ξεκινάει το Σεπτέμβριο και εκτείνεται μέχρι το Μάιο.  Οι εξεταστικές  περίοδοι διεξάγονται κάθε Οκτώβρη και Μάιο.

Τα δημοφιλέστερα  μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο έχουν ως αντικείμενο τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing, τις διεθνείς σχέσεις και το δίκαιο, την ψυχολογία, το management, την οικονομία και τη λογιστική. Επίσης, πολλοί φοιτητές επιλέγουν να κάνουν μεταπτυχιακό στις επιστήμες υγείας, στη μουσική, την πληροφορική, τις κοινωνικές επιστήμες και τα τουριστικά επαγγέλματα.

Tα πανεπιστήμια 

Δημόσια Κυπριακά Πανεπιστήμια

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μεταπτυχιακά στην Κύπρο

Ιδρύθηκε το 2003 και είναι ένα μοντέρνο, πρωτοποριακό και διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Βοηθάει και υποστηρίζει την πολιτεία σε θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι ήδη μέλος των 70 διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Επίσης, είναι μέλος του ΕΜUNI (Euromediterranean University). Συμμετέχει σε προγράμματα όπως  Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus, LLP. Βρίσκεται στη Λεμεσό και αυτή τη στιγμή φοιτούν 2.194 άτομα. Αποτελείται από 6 σχολές : Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας και Κέντρο Γλωσσών.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου  

Μεταπτυχιακά στην Κύπρο

Aυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι φιλοξενεί 4.734 φοιτητές και έχει το προνόμιο της μάθησης εξ’ αποστάσεως. Προσαρμόζεται στις ανάγκες φοίτησης κάθε χώρας και συμμετέχει σε 11 ευρωπαϊκά και διεθνή  πανεπιστημιακά δίκτυα και οργανισμούς. Προσφέρει 26 προγράμματα σπουδών και  αποτελείται από τις ακόλουθες σχολές: σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.  Το πανεπιστήμιο είναι ισότιμο με όλα τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας και την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων.

Πανεπιστήμιο  Κύπρου

Μεταπτυχιακά στην Κύπρο

Ιδρύθηκε το 1989 και σε αυτό φοιτούν 7.000 φοιτητές. Το 2017 αναδείχθηκε από τα καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου, κατακτώντας την 52 θέση. Η έδρα του βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελείται από 7 σχολές: τη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, τη σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, τη σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, τη Φιλοσοφική σχολή και την Πολυτεχνική σχολή.

Ιδιωτικά Κυπριακά Πανεπιστήμια

Τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι  το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), το Frederick University, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου  (NUP), τo University of Central Lancashire (UCLan) και το Πανεπιστήμιο Νικοσίας. Επίσης, υπάρχουν πολλά κολλέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κορυφαία για το 2018 μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο είναι η διαχείριση, οι επιχειρήσεις, τα οικονομικά, οι διεθνείς σχέσεις, οι επικοινωνίες, η ειδική εκπαίδευση και η μηχανολογία. Αυτά είναι είτε full-time, είτε part-time προγράμματα. Κάποια προγράμματα γίνονται και online.  Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει κάθε υποψήφιος είναι μία επίσημη αίτηση συνοδευόμενη από αντίγραφο διαβατηρίου, αντίγραφο πτυχίου, 2 φωτογραφίες διαβατηρίου και προαιρετικά 2 συστατικές επιστολές. Εάν ο υποψήφιος επιλεγεί από το πανεπιστήμιο θα του σταλεί μία επιστολή με τους όρους φοίτησης και ο πρώτος θα πρέπει να υποβάλει τα δίδακτρα. Μετά την απόδοση των διδάκτρων θα λάβει την επιστολή της τελικής αποδοχής, με την οποία θα μπορέσει να αποκτήσει μία κάρτα φοίτησης από την πρεσβεία της χώρας του. Έπειτα, γίνεται η τελική αποδοχή στο πρόγραμμα φοίτησης. Για τους διεθνείς φοιτητές είναι απαραίτητη μία βεβαίωση υγείας. Βέβαια, τα παραπάνω κριτήρια διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για λεπτομερείς πληροφορίες επικοινωνήστε με το πανεπιστήμιο που επιθυμείτε να φοιτήσετε.

Θεώρηση Κάρτας Εισόδου – Visa

Kάθε Ευρωπαίος και διεθνής φοιτητής στην Κύπρο υποχρεούται να έχει αποκτήσει μία κάρτα εισόδου (visa) που εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο. Διαρκεί μόνο για το συγκεκριμένο διάστημα φοίτησης και για το συγκεκριμένο σκοπό. Αν κάποιος θέλει να παραμείνει στη χώρα για άλλους λόγους θα πρέπει να αποκτήσει άλλη κάρτα εισόδου.

Οι αιτούντες visa θα πρέπει να υποβάλλουν γνήσια ακαδημαϊκά πιστοποιητικά και επικυρωμένα αντίγραφα μεταφρασμένα στα αγγλικά, διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον έναν χρόνο από την ημερομηνία άφιξης στην Κύπρο και αποδεικτικό επαρκών οικονομικών για την κάλυψη των εξόδων κατά την περίοδο  διαμονής τους στη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση κάρτας εισόδου για Ευρωπαίους και διεθνείς φοιτητές ανατρέξτε εδώ.

Δίδακτρα: Yποτροφίες και προγράμματα

Σε γενικές γραμμές τα δίδακτρα στην Κύπρο είναι αρκετά οικονομικά όπως και το κόστος ζωής. Έχουν γίνει αρκετές μειώσεις λόγο των δύσκολων καιρών που διανύουμε. Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν φθηνότερα δίδακτρα από τα ιδιωτικά. Τα ετήσια δίδακτρα για τα κρατικά πανεπιστήμια στα μεταπτυχιακά προγράμματα, το κόστος των περισσότερων προγραμμάτων, μετά τη σχετική μείωση του 10%, υπολογίζεται στα 4.860 ευρώ με εξαιρέσεις. Ενώ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κυμαίνονται από περίπου 6.000 έως και 23.000 ευρώ.  Οι διεθνείς φοιτητές καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Κύπρο σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Οι υποτροφίες που χορηγεί το κράτος καλύπτουν το 10% -20% των διδάκτρων και προσφέρονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Επίσης, δίδονται και μισές υποτροφίες. Οι υποτροφίες είναι διαθέσιμες και μέσω των προγραμμάτων Erasmus+  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία βέβαια χρειάζονται μελέτη με ειδικούς συντονιστές έτσι ώστε να βρεθεί αν είναι διαθέσιμο στην Κύπρο το μεταπτυχιακό που επιθυμείτε.

Γλώσσα διδασκαλίας

Oι κύριες γλώσσες που πραγματοποιούνται τα μαθήματα είναι η τούρκικη και η ελληνική, ενώ σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα η αγγλική είναι η κύρια γλώσσα. Οι φοιτητές σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα υποχρεούνται να γνωρίζουν και τις δύο κύριες γλώσσες, ακόμη κι εκεί όμως υπάρχουν τμήματα που παρέχουν προγράμματα εκμάθησης στην αγγλική. Γι’αυτούς ακριβώς τους λόγους η Κύπρος είναι το κατάλληλο περιβάλλον σπουδών για διεθνείς φοιτητές.  Οι φοιτητές που δεν έχουν επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας υποβάλλονται σε εντατικά μαθήματα ενός μήνα.  Όσο γι’αυτούς που δε μιλούν ελληνικά το School of Modern Greek τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα με εντατικά θερινά μαθήματα.

Oι μεγαλύτερες φοιτητικές πόλεις

Λεμεσός

Μεταπτυχιακά στην ΚύπροEίναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και το κύριο λιμάνι της. Αποτελεί αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το κάστρο της Λεμεσού. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη της Αμαθούντος και το Κούριον. Η Λεμεσός προσφέρεται για έντονη φοιτητική ζωή, νυχτερινή και όχι μόνο. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία πέρα των υπολοίπων, να απολαύσουν το καλοκαίρι στις υπέροχες παραλίες της. Τα φοιτητικά διαμερίσματα των οποίων τα ενοίκια κυμαίνονται σε λογικές τιμές είναι διαμορφωμένα στην πλειοψηφία τους για 2 ή 4 άτομα και δεν έχουν μεγάλη απόσταση από τη φοιτητική λέσχη στην οποία σερβίρονται καθημερινά 3 γεύματα για τους σπουδαστές. Όποιος αποφασίσει να φοιτήσει στη Λεμεσό, δεν πρέπει να ξεχάσει να δοκιμάσει το υπέροχο κεμπάπ που σερβίρεται σε πολλά σημεία της πόλης.

Λευκωσία

Μεταπτυχιακά στην ΚύπροEίναι η πρωτεύουσα του νησιού και η νοτιότερη ευρωπαϊκή κεντρική πόλη. Χωρίζει το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου από το τουρκικό. Φημίζεται για τα μουσεία της με κύριο παράδειγμα το Εθνολογικό Μουσείο. Επίσης, έχει μεγάλη ποικιλία μουσικών και θεατρικών δρώμενων.  Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη φοιτητική κοινότητα λόγω των 8 πανεπιστημίων της. Ως φοιτητής, αξίζει να επισκεφθείτε το δρόμο της Λήδρας που είναι ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος του κέντρου και το πιο ζωντανό μέρος της παλιάς πόλης με στενά δρομάκια, καταστήματα, μπαρ και καφέ. Τα φοιτητικά ενοίκια κι εδώ, κυμαίνονται σε αρκετά λογικές τιμές.

Πάφος

Μεταπτυχιακά στην ΚύπροΊσως η πιο ήρεμη φοιτητική πόλη της Κύπρου καθώς  προσφέρεται για μία ήσυχη φοιτητική ζωή. Ξεχωρίζει για το ήπιο κλίμα, τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμικό πλούτο της. Συνδυάζει το παλιό με το νέο  και το ιστορικό με το σύγχρονο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν το κέντρο λατρείας της Αφροδίτης. Η UNESCO πρόσθεσε την πόλη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να δείτε τα ψηφιδωτά στην Κάτω Πάφο και τους Τάφους των Βασιλέων. Επίσης, το καλοκαίρι οι μοναδικές παραλίες της είναι ένα αγαπημένο στέκι των φοιτητών.

Η Κύπρος είναι μικρή σε μέγεθος αλλά μπορεί να προσφέρει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Ανακαλύψτε τις!

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στη “Φοιτητική ζωή στην Κύπρο”.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.