Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Πλήρης οδηγός

Του Στέλιου Αμπατζίδη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο των Κατερίνας Χριστοδούλου και Νάντιας Μορφωνιού

Αναγνωρισμένη ως ένας από τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για διεθνείς σπουδές, η Ισπανία καταφέρνει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των σπουδαστών της Ευρώπης στην επικράτειά της. Συνδυάζοντας την ποιότητα των πανεπιστημίων, τον μεσογειακό τρόπο ζωής και την πληθώρα των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO και ελκυστικών αξιοθέατων, λειτουργεί ως πόλος έλξης τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους φοιτητές που προέρχονται από Ευρώπη, Ασία, αλλά και Αμερική. Κατέχει την 5η μόλις θέση στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων ανώτατων εκπαιδευτικών συστημάτων- μετά τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Αγγλία και τον Καναδά.

Γιατί να σπουδάσεις στην Ισπανία

Γιατί όμως να επιλέξει ένας φοιτητής να σπουδάσει στην Ισπανία; Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους διαλέγει ένας φοιτητής να σπουδάσει στο εξωτερικό είναι η ευκαιρία να μάθει μια ξένη γλώσσα. Από αυτήν την άποψη, η Ισπανία, με την εθνική της διάλεκτο ως τη δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, κάνει τους ομιλούντες της ισπανικής ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς στον τομέα της εύρεσης εργασίας.

Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους φοιτητές που κινούνται μέσω του προγράμματος Erasmus, όσο και με τα αντίστοιχα διαπανεπιστημιακά προγράμματα της Αμερικής. Πάνω από 50.000 διεθνείς φοιτητές σπουδάζουν σε ισπανικά πανεπιστήμια σε διάφορα είδη προγραμμάτων. Η χώρα διαθέτει πολλά υψηλά διαβαθμισμένα ιδρύματα με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και αυτό της Μαδρίτης να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου (195ή και 187ή θέση αντίστοιχα).

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ισπανία θα επωφεληθεί από την ειδικότητα των ιστορικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εξειδικευμένων κέντρων κατάρτισης, ενώ θα έχει την ευκαιρία να ζήσει σε πανέμορφες πόλεις – θέρετρα όπως η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Μαδρίτη και η Γρανάδα. Όπου και να φοιτήσει, θα απολαύσει ένα αξιοζήλευτο μεσογειακό κλίμα και θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης και να έρθει σε επαφή με τα ίχνη μιας μακραίωνης ιστορίας που ξεκινάει ήδη από τον 12ο αιώνα πριν αποκτήσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο.

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ισπανία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας διέπεται από τους κανονισμούς της συνθήκης της Μπολόνια, η οποία ευνοεί την κινητικότητα και απασχολησιμότητα των Ευρωπαίων αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης και διασφαλίζει την αναγνώριση των πτυχίων μέσω της διαφάνειας των εκπαιδευτικών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα λειτουργεί σε αρμονία με το αντίστοιχο ελληνικό.

Η Ισπανία διαθέτει αυτή την στιγμή 84 Πανεπιστήμια, από τα οποία τα 50 έχουν συσταθεί με κρατική χρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα 34 είναι ιδιωτικά. Οι σπουδές είναι διαβαθμισμένες σε τρεις κύκλους: Προπτυχιακές, Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές.

 • Bachelor (προπτυχιακό) ή αλλιώς “Título de Grado”: ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) σε διάστημα τεσσάρων ετών σπουδών . Αυτές οι μονάδες συνδυάζουν τη βασική εκπαίδευση, δηλαδή υποχρεωτικά και προαιρετικά μαθήματα, καθώς και τις εξωτερικές και πολιτιστικές τοποθετήσεις και τις δραστηριότητες και μια τελική διατριβή (συνήθως).
 • Master (μεταπτυχιακό) ή αλλιώς “Título de Máster”: έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους φοιτητές για την ακαδημαϊκή, ερευνητική ή επαγγελματική εργασία. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ισπανία απαιτούν 60 έως 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS) προκειμένου να αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος, οι οποίες συνήθως αναλύονται σε ένα ή δύο ακαδημαϊκά έτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και εδώ η εκπόνηση μιας διατριβής ως τελικό στάδιο της διαδικασίας, που θα λάβει από 6 μέχρι 30 μονάδες.
 • PhD/ Doctoral (διδακτορικό): με μέγιστη διάρκεια τριών ετών σε πλήρη απασχόληση ή πέντε ετών σε μερική, οι διδακτορικοί φοιτητές εκπαιδεύονται στον τομέα των προηγμένων αποκτημένων γνώσεων και τεχνικών έρευνας. Οι διδακτορικοί φοιτητές, επίσης, χρειάζεται να συγκεντρώσουν 60 διδακτικές μονάδες (ECTS).

Επίσης, τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 • «Σχολικά πανεπιστήμια» (university schools): σε αυτά δύναται κανείς να αποκτήσει μόνο πτυχίο Bachelor.
 • «Πανεπιστήμια ή και πανεπιστήμια-κολλέγια»: δίνονται πτυχία όλου του εύρους, από Bachelor ως Phd.
 • «Ανώτερα τεχνικά σχολεία μηχανολογίας και αρχιτεκτονικής»: αντιστοιχούν στα πτυχία των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών και είναι μακράς διάρκειας.
 • «Επιχειρηματικά σχολεία» (business schools): αφορούν αποκλειστικά όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας με αντίστοιχα πτυχία.

Η ακαδημαϊκή χρονιά συνήθως εκτείνεται από τα μέσα με τέλη Σεπτέμβρη ως τα τέλη Ιουνίου. Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει είτε μέσα Σεπτέμβρη –είτε αρχές Οκτώβρη και λήγει το Δεκέμβριο. Μετά από μια εξεταστική περίοδο που παρεμβάλλεται τον Ιανουάριο, αρχίζει το εαρινό εξάμηνο, το οποίο τελειώνει το Μάιο. Η κύρια εξεταστική περίοδος διεξάγεται τον Ιούνιο. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα επιλογής διπλού πτυχίου, το οποίο συνδυάζει δύο ακαδημαϊκά αντικείμενα. Κάποια πανεπιστήμια παρέχουν την δυνατότητα στους φοιτητές να δουλεύουν με μερική απασχόληση και να συμμετέχουν σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: πλήρης και μερική φοίτηση

Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, και αυτό γίνεται φανερό από τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μεταπτυχιακών προγραμμάτων μερικής (part-time) και πλήρους παρακολούθησης (full-time). Μάλιστα, ορισμένα από τα πανεπιστήμια εγγυώνται την παράλληλη με τις σπουδές τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας ή την μετέπειτα απασχόληση σε αξιόπιστους εργοδότες, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών της προγραμμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς της εργασίας στην Ισπανία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αν και τα περισσότερα προγράμματα προσφέρονται στα ισπανικά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη βασική, έστω, γνώση της γλώσσας ήδη πριν από την άφιξή σας στη χώρα, δε λείπουν και αυτά που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά, ως λατινογενής, η Ισπανική γλώσσα είναι ιδιαίτερα εύκολη στην εκμάθησή της. Οι φοιτητές που διαμένουν στην Ισπανία καταφέρνουν γρήγορα να φτάσουν από μηδενική βάση σε ένα αρκετά καλό επίπεδο μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, ενώ για την πλήρη εκμάθησή της απαιτούνται συνήθως περίπου δύο χρόνια. 

Επίσης, τα πανεπιστήμια συνήθως προσφέρουν θερινά εντατικά τμήματα εκμάθησης της ισπανικής. Για περισσότερες πληροφορίες, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τη γραμματεία του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει. Τα επίσημα διπλώματα ισπανικής γλώσσας δίνονται από το Cervantes Institute. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας σε διάφορα πανεπιστήμια ή μέσω online courses αποδίδονται συγκεντρωτικά εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Κόστος ζωής και κόστος σπουδών στην Ισπανία

Το κόστος ζωής στην Ισπανία είναι σχετικά χαμηλό και το δικό σας θα εξαρτηθεί από τον προσωπικό σας τρόπο ζωής καθώς και από την τοποθεσία διαμονής. Γενικά τα σούπερ μάρκετ και οι τοπικές αγορές έχουν λίγο πιο οικονομικές τιμές από την Ελλάδα στα βασικά αγαθά, και το κόστος της νυχτερινής ζωής στις φοιτητουπόλεις είναι προσαρμοσμένο στα φοιτητικά επίπεδα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές στις εισόδους σε κλαμπ και στα ποτά. Οι τοπικές φοιτητικές οργανώσεις φροντίζουν να σχεδιάζουν δελεαστικά φθηνά πακέτα εκδρομών στις τριγύρω πόλεις και τις χώρες που συνορεύουν με την Ισπανία. Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, κατά κανόνα θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση και σε οικονομικές δραστηριότητες και υπηρεσίες εστίασης που προσφέρει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Παρόλα ταύτα, η διαμονή στις μεγαλουπόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, είναι σαφώς ακριβότερη σε σχέση με πιο επαρχιακές πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια. Οι πιο φθηνές πόλεις της Ισπανίας είναι η Salamanca, Santiago de Compostela και Granada.

Ενδεικτικά, ένας φοιτητής που σπουδάζει στην Ισπανία κατά μέσο όρο καλείται να ξοδέψει:

 • 612 ευρώ το μήνα για τα προσωπικά του έξοδα.
 • Το ενοίκιο σε διαμέρισμα (εξαρτάται από τον τόπο διαμονής και το είδος διαμερίσματος καθώς και τις ανέσεις που αυτό προσφέρει) κυμαίνεται από 496 ως 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για Μαδρίτη και Βαρκελώνη μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1.000 ευρώ. Οι φοιτητές συνήθως καταφεύγουν στη λύση της συγκατοίκησης, καθώς αποδεικνύεται ως η πλέον οικονομική.
 • Βασικά οικιακά έξοδα, όπως ρεύμα, νερό, θέρμανση, ανέρχονται στα 115 ευρώ το μήνα, ενώ το internet αντίστοιχα είναι γύρω στα 40 ευρώ.
 • Μία διαδρομή με μέσα μαζικής μεταφοράς συνήθως κοστίζει 1,5 ευρώ, ενώ μία μηνιαία κάρτα μέσων είναι 40 ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου.
 • 0,87-3 ευρώ για μια μπύρα, 5 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί (πιο αναλυτικά εδώ),
 • 11-40 ευρώ για ένα γεύμα σε εστιατόριο.

Γενικότερα, όλα τα προσωπικά έξοδα, συμπεριλαμβανόμενης της στέγασης, της διατροφής, των διδάκτρων των μετακινήσεων, των ανέσεων και των βασικών αναγκών υπολογίζονται χονδρικά γύρω στα 900 ως 1.100 ευρώ το μήνα. Και πάλι όμως αυτό το ποσό μπορεί να αυξομειωθεί σημαντικά ανάλογα με τον τόπο διαμονής και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ανδαλουσίας το ποσό αυτό δύναται να μειωθεί σημαντικά, ενώ στη Χώρα των Βάσκων όπου οι τιμές εμφανίζονται πιο τσιμπημένες ή στην Καταλονία το ποσό θα παραμείνει σε αυτά τα πλαίσια ή ενδέχεται και να αυξηθεί.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ισπανία

Όσο για την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας δεν είναι αρκετή για να γίνετε δεκτοί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Ευρώπης. Απαιτείται η έκδοση S1, εφόσον η κατοικία σας έχει μεταφερθεί σε άλλη χώρα από την αρχική χώρα ασφάλισής. Μάθετε περισσότερα εδώ. Η ιατρική ασφάλιση στην Ισπανία κοστίζει από 70 έως 180 ευρώ το χρόνο.

Αν και δεν είναι απαραίτητο, καλό θα ήταν με την άφιξή σας στη χώρα να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές προκειμένου να εκδώσετε έναν ατομικό αριθμό ταυτότητας (ΝΙΕ), ο οποίος θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε αρκετές από τις συναλλαγές σας στην Ισπανία (π.χ. άνοιγμα λογαριασμού, πληρωμή λογαριασμών, κτλ.).

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Βάσει των επιταγών της συνθήκης της Μπολόνια, τα περισσότερα ισπανικά μεταπτυχιακά προγράμματα απαιτούν την προηγούμενη κτήση ενός τίτλου σπουδών εντός των πλαισίων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης, σε έναν τομέα παραπλήσιο με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση. Έτσι, το άτομο που επιθυμεί να δηλώσει για κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι απαραίτητο να κατέχει πτυχίο επιπέδου Bachelor. Τα κριτήρια, οι προθεσμίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν είναι ενιαία, αλλά καθορίζονται από το κάθε ίδρυμα χωριστά. Κατά κανόνα, θα κληθείτε να υποβάλλετε κάποια από τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Μία αναλυτική βαθμολογία των προηγούμενων σπουδών σας.
 • Ένα βιογραφικό σημείωμα σχετικά με την επαγγελματική σας εμπειρία.
 • Συστάσεις (συνήθως απαιτείται να συμπεριλαμβάνετε τουλάχιστον έναν από τους ακαδημαϊκούς σας καθηγητές).
 • Έγγραφα που να αποδεικνύουν την επαρκή γνώση της Ισπανικής ή (και) της Αγγλικής γλώσσας (δέχονται πιστοποιήσεις IELTS, TOEFEL & CAE).
 • Μια προσωπική σας δήλωση (Personal statement) στην οποία να δικαιολογείτε το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο τομέα και το πρόγραμμα, καθώς και το γιατί αυτό κρίνεται κατάλληλο για τη σταδιοδρομία σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στο ίδρυμα που σας ενδιαφέρει, μέσα στις προθεσμίες που το ίδιο ορίζει και τα δικαιολογητικά είναι απαραίτητο να είναι επίσημα μεταφρασμένα στα ισπανικά με έναν από τους νόμιμους τρόπους. Έχετε υπόψιν ότι πια κάθε αίτηση σε διαφορετικό πανεπιστήμιο χρεώνεται προκειμένου να γίνει αποδεκτή και να εξεταστεί. Συνεπώς, θα ήταν ωφέλιμο να έχετε συγκεντρώσει το κατάλληλο χρηματικό ποσό που απαιτεί ανάλογα κάθε πανεπιστήμιο. Το ποσό αυτό συνήθως δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί σε ίδρυμα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το αρμόδιο Τμήμα του Ισπανικού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τη διαδικασία της ομολογήσεως (homologación) ή μερικής αναγνώρισης των προσόντων σας (convalidación). Μάθετε πώς γίνεται η διαδικασία αυτή εδώ. Ακόμα, οι εν λόγω φοιτητές εκτός των πλαισίων του ΕΧΑΕ, ενδέχεται, αν κρίνεται πως το ήδη ληφθέν πτυχίο τους δεν καλύπτει επαρκώς τις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, να κληθούν να δώσουν εξετάσεις πριν την εισαγωγή τους στο επιθυμητό τμήμα προκειμένου να διαβεβαιωθεί το ότι πληρούν τις απαιτούμενες γνώσεις. Οι εισαγωγικές αυτές εξετάσεις ονομάζονται Prueba de Acceso a Estudios Universitarios (PAU) ή αλλιώς είναι πιο γνωστές με το όνομα Selectividad.

Έκδοση θεώρησης εισόδου (visa)

Οι φοιτητές που δεν προέρχονται από τις χώρες που υπάγονται στον ΕΧΑΕ, είναι απαραίτητο να εκδώσουν θεώρηση εισόδου (visa) για παραμονή που υπερβαίνει τους τρεις μήνες και να αποστείλουν ένα αντίγραφο αυτής μαζί με την αίτησή τους, ενώ για παραμονή άνω των έξι μηνών απαιτείται και η συνυποβολή αντιγράφου άδειας διαμονής. Δείτε τι ορίζει ακριβώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας εδώ

Περισσότερα για την έκδοση visa εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Υποτροφίες για σπουδές

Αρκετές, αν και όχι πολυάριθμες όπως σε άλλες χώρες, είναι οι υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε Ισπανούς αλλά και σε αλλοδαπούς τόσο από τα κρατικά ιδρύματα, όσο και από ιδιωτικούς οργανισμούς. Η δήλωση για οικονομική βοήθεια πρέπει να τελεστεί με συγκεκριμένη διαδικασία στο υπουργείο Παιδείας της Ισπανίας ή στο αντίστοιχο Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά την διαδικασία αιτήσεως αναμένεται να υπάρχουν πλείστες προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με το ατομικό ή και το οικογενειακό εισόδημα. Για κάθε υποτροφία υπάρχουν ξεχωριστές ημερομηνίες τελικής υποβολής για τις οποίες θα πρέπει να πληροφορείστε όσο το δυνατόν συχνότερα. Όσο το γρηγορότερο αιτηθείτε για χρηματική διευκόλυνση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πετύχετε το στόχο σας. Χρήσιμες ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθείτε για υποτροφίες προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών του τρέχοντος έτους είναι:

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Οι πόλεις, τα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά προγράμματα

Βαρκελώνη

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Βαρκελώνη

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, η Βαρκελώνη, είναι η πρωτεύουσα της Καταλονίας, μιας αυτόνομης περιοχής στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας με ιδιαίτερη περιφερειακή ταυτότητα. Η ξεχωριστή αισθητικά ομορφιά της και η μοντερνιστική αρχιτεκτονική της, εκπεφρασμένη μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες του Gaudi, σε συνδυασμό με τις πανέμορφες μεσογειακές παραλίες της, την καταξιώνουν ως έναν από τους πιο ελκυστικούς ισπανικούς προορισμούς. Η πόλη είναι προσανατολισμένη προς τη νεολαία, με έντονη νυχτερινή ζωή και κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ Primavera Sound. Δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ισπανίας εδράζονται στην Βαρκελώνη, το Universitat de Barcelona και το Universitat Autonoma de Barcelona.

Η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών στην Ισπανία προσφέρονται στα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βαρκελώνης:

Μαδρίτη

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Μαδρίτη

Όπως σε κάθε ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στη Μαδρίτη ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής αναμειγνύεται με ένα σκηνικό ιδιαίτερης ιστορικής αρχιτεκτονικής. Ως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Μαδρίτη αποτελεί ένα διεθνή κόμβο για τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και την οικονομία, και είναι γνωστή για τις κορυφαίες τέχνες της και τους πολιτιστικούς της χώρους. Ανάμεσα στα πιο γνωστά μουσεία τέχνης της, είναι αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο “Golden Art Triange”. Η μεγάλη της φήμη συμβάλλει στην τοποθέτησή της μεταξύ των 50 καλύτερων φοιτητικών πόλεων. Η Μαδρίτη στεγάζει μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ισπανίας, τέσσερα από τα οποία συμμετέχουν στο QS World University Rankings: το Universidad Autonoma de Madrid (187o), το Universidad Complutense de Madrid (233o), το Universidad Carlos III de Madrid (281o) και το Politechnica de Madrid (491o).

Τα κυριότερα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στη Μαδρίτη είναι τα εξής:

Bαλένθια

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Βαλένθια

Τοποθετημένη 350χλμ νότια της Βαρκελώνης και πνευματική γενέτειρα της αυθεντικής παέγια, η Βαλένθια φημίζεται για την πανέμορφη πόλη της, τη Ciutat Vella. Το ελκυστικό κέντρο της, τα ιστορικά κτίρια και τα πολυσύχναστα μπαρ μαγνητίζουν τους τουρίστες, ενώ οι πανέμορφες παραλίες της και τα μαζικά φεστιβάλ της προσελκύουν πλήθος κόσμου να την επισκεφτούν. Αυτά, σε συνδυασμό με τα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια της, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ιδανική φοιτητική ζωή σε ένα από τα πιο συμπαθή αστικά κέντρα της Ισπανίας. Τα κυριότερα μεταπτυχιακά προγράμματα της Βαλένθια προσφέρονται στα ακόλουθα πανεπιστήμια:

Σαλαμάνκα

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Σαλαμάνκα

Η Σαλαμάνκα περιγράφεται από πολλούς ως η ιδανική τοποθεσία σπουδών στο εξωτερικό λόγω των ιδιαίτερων ακαδημαϊκών δυνατοτήτων του πανεπιστημίου της, τις πολιτιστικές ευκαιρίες και την εγγύτητά της στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης. Ντυμένη με αναγεννησιακή διάθεση, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Η Σαλαμάνκα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1988 και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2002. Η πόλη είναι αρκετά μικρή για να περιηγηθείτε με τα πόδια, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε πανέμορφα κτήρια στο χρώμα της άμμου, τα οποία δικαιολογημένα της αποδίδουν το παρατσούκλι Ciudad Dorada (Χρυσή Πόλη).  Το πανεπιστήμιο της πόλης είναι το εξής:

Universidad de Salamanca

Σεβίλλη

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Σεβίλλη

Πρωτεύουσα της περιφέρειας της Ανδαλουσίας και μητέρα του flamenco, η Σεβίλλη είναι γνωστή για το ξεχωριστό της Feria (Πανηγύρι) και τις πιο μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις της Semana Santa (Καθολικής Μεγάλης Εβδομάδας). Στη σύγχρονη εποχή, η περιοχή αυτή είναι κατάλληλη για φοιτητική ζωή, καθώς η πόλη διακρίνεται για τη χαλαρότητα και για τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή της, η οποία δεν τελειώνει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χάρη στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει, έχει καταταγεί στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου ως το πιο αξιόλογο από τα ισπανικά Ανώτατα Ιδρύματα. Ενημερωθείτε για τα κυριότερα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στη Σεβίλλη:

Μάλαγα

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Μάλαγα

Η Μάλαγα, ως γενέτειρα του Πικάσο και μεγάλο λιμάνι, αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Μεσογείου. Διαθέτοντας ένα από τα πιο ήπια κλίματα της Ευρώπης και χάρη στο πολυσύχναστο και αξιόλογο πολιτισμικά κέντρο της, έχει επιλεγεί από πολλούς Γερμανούς, Σουηδούς, Δανούς και Άγγλους ως μόνιμος τόπος διαμονής. Το μαγευτικό της τοπίο και η φυσική ομορφιά της, σε συνδυασμό με το πολυπολιτισμικό κέντρο της την έχουν αναδείξει σε ιδιαίτερο αστικό κέντρο, ανεβάζοντας τόσο το επίπεδο ζωής όσο και αυτό των σπουδών, αφού το πανεπιστήμιό της προσφέρει 55 δυναμικά μεταπτυχιακά προγράμματα, και αρκετά διδακτορικά. Δείτε τα εδώ:

Universidad de Málaga

Γρανάδα

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία - Γρανάδα

Η Γρανάδα βρίσκεται στα νότια της Ισπανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανδαλουσίας και έχει έντονο μαυριτανικό στίγμα, αποπνέοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση της βορείου Αφρικής. Η μαγευτική Αλάμπρα δεσπόζει στην πόλη αποτελώντας ένα από τα πιο αξιοσημείωτα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Η Γρανάδα είναι μια μεγάλη φοιτητούπολη, με το πανεπιστήμιό της να κατατάσσεται μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου και στα πιο αξιόλογα της Ισπανίας και να φιλοξενεί περισσότερους από 80.000 φοιτητές σε πέντε διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη και υψηλού επιπέδου μαθητική κοινότητα. Οι τοπικές παραδόσεις δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στην καθημερινότητα, με κύρια αυτήν της δωρεάν προσφοράς τάπας μαζί με κάθε ποτό που παραγγέλνετε! Δείτε εδώ την λίστα με τα κυριότερα μεταπτυχιακά που προσφέρει το πανεπιστήμιο:

Universidad de Granada

Μούρθια

Μεταπτυχιακά στην ισπανία - Μουρθία

Διαθέτοντας μια ιστορία ενός αιώνα, το πανεπιστήμιο της Μούρθια αναβιώνει τη μακρά ιστορία της, που αποτελεί προϊόν της διέλευσης πολιτισμών όπως οι μουσουλμάνοι, οι Καστεγιάνοι και οι Βαλενθιανοί. Τα ίχνη τους στην πόλη είναι ορατά και συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από κάθε άλλη ισπανική πόλη και μεσογειακό κλίμα, καθώς και η έντονη ζωή της, την καθιστούν ιδανική πόλη για φοιτητικές σπουδές. Γι’ αυτό και διαθέτει ισχυρά ακαδημαϊκά τμήματα Σύγχρονων Γλωσσών, Επιχειρήσεων, Εκπαίδευσης, Νομικής, Χημείας, Επιστήμης Υπολογιστών και Κτηνιατρικής. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της πόλης της Μούρθια είναι τα εξής:

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Άλλες γνωστές φοιτητικές πόλεις 

Άλλες γνωστές φοιτητικές πόλεις και τα μεταπτυχιακά προγράμματά τους είναι οι εξής:

Córdoba

Universidad de Córdoba

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ισπανίας και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο (101ο στη καταμέτρηση του 2017 διατηρώντας σταθερή πορεία τα τελευταία 4 χρόνια).

Santander

University of Cantabria

Bilbao

Universidad de Deusto

Universidad del País Basco

Cádiz

Universidad de Cádiz

Ένα από τα καλύτερα και πιο ιστορικά πανεπιστήμια της Ισπανίας, χάρη στο αξιόλογο επίπεδο σπουδών του.

Jaén

Universidad de Jaén

León

Universidad de León

Lleida

Univesitat de Lleida

Castello de la Plana

Universidad Jaume I

Girona

Universitat de Girona

Tarragona

Universitat Rovira I Virgili

Santiago de Compostela

Instituto Europeo Campus Stellae

Pamplona

Universidad de Navarra

Las Palmas

Επίσης ένα από τα αξιόλογα ιδρύματα της χώρας που βρίσκεται στις Κανάριες νήσους (οι οποίες ανήκουν στην Ισπανία).

Oviedo

Universidad de Oviedo

http://www.uniovi.es/estudios/masteres

Alcalá de Henares

Universidad de Alcalá

Zaragoza

Zaragoza Logistics Center (ZLC)

Ávila de los Caballeros

Universidad Catolica de Ávila

Almería

Universidad de Almería

Επίσης ένα από τα πιο ποιοτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου.

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Αναγνώριση τίτλων σπουδών

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας διέπεται από τους κανονισμούς της συνθήκης της Μπολόνια, η οποία ευνοεί την κινητικότητα και απασχολησιμότητα των ευρωπαίων αποφοίτων της ανώτερης εκπαίδευσης και διασφαλίζει την αναγνώριση των πτυχίων μέσω της διαφάνειας των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Ο ΑΣΕΠ αναγνωρίζει πολλά από τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί στην Ισπανία. Δείτε τη λίστα με τα αναγνωρισμένα τμήματα και ειδικότητες ως σήμερα στο ακόλουθο αρχείο:

Μεταπτυχιακά στην Ισπανία: Λίστα των πανεπιστημίων που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ

Δείτε, επίσης, και το άρθρο της Νάντιας Μορφωνιού για τη φοιτητική ζωή στην Ισπανία!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: