Μεταπτυχιακά στην Εσθονία: Πλήρης Οδηγός

της Κωνσταντίνας Πετροπούλου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αργυρώς Σταμούλη

Μεταπτυχιακά στην Εσθονία: Εισαγωγή

Η Εσθονία είναι μια μικρή χώρα στις ακτές της Βαλτικής, με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο, πλούσια και ανεξερεύνητη φύση. Η πρωτεύουσά της είναι το Ταλίν.

Μεταπτυχιακά στην ΕσθονίαΤο Ταλίν συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η χώρα είναι μοιρασμένη σε δεκαπέντε επαρχίες, καθεμία με δικό της χαρακτήρα. Η Εσθονία κατέχει υψηλή θέση στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και αναγνωρίζεται ως ηγέτης στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Εσθονία είναι αδιαμφισβήτητα η πιο προηγμένη ψηφιακά κοινότητα του πλανήτη. Γι’ αυτό δεν χαρακτηρίζεται τυχαία η αναπτυξιακή της πορεία ως η «ανάπτυξη της τίγρης του Βορρά».

Εκπαίδευση στην Εσθονία

Για τους περισσότερους Εσθονούς, η εκπαίδευση είναι μια διέξοδος από τη φτώχεια και παρουσιάζει μια ευκαιρία να αποκτήσουν μια καλή θέση εργασίας και να κερδίσουν την καλή διαβίωση. Αυτή είναι η κυριότερη αιτία για την οποία το γενικό επίπεδο εκπαίδευσης στην Εσθονία είναι αρκετά υψηλό.  Το υποχρεωτικό σύστημα βασικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει 9 χρόνια στο δημοτικό σχολείο, 4 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και 3 έως 5 χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρουσιάζει αρκετές διαφορές σε σχέση με τα δικά μας δεδομένα. Οι μαθητές που περνούν τις εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν υποτροφίες ή επιχορηγήσεις για την συνέχεια των σπουδών τους, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για να σπουδάσουν. Το εσθονικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει εφαρμοσμένα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα που προσφέρουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Εσθονία μπορεί να είναι κρατικά ή ιδιωτικά. Η Εσθονία έχει 15 δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 9 ιδιωτικά ιδρύματα.

Μεταπτυχιακά στην Εσθονία

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται στα αγγλικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε προγράμματα αυτά είναι η κατοχή proficiency in English. Όλοι οι διεθνείς τρόποι πιστοποίησης της γλωσσικής επάρκειας  είναι αποδεκτοί. Υπάρχουν ορισμένα πανεπιστήμια στην Εσθονία που μπορεί να σας υποβάλλουν σε δικά τους τεστ για τη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Τα δίδακτρα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο προγράμματος και το Πανεπιστημιακό ίδρυμα (σε γενικές γραμμές κυμαίνονται από 1,000€ έως 7,500€ ανά έτος).  Οι σπουδές στην υγεία είναι πιο ακριβές (περίπου 11,000€ ανά έτος) ενώ τα υψηλότερα δίδακτρα σπουδών παρατηρούνται στις νομικές σπουδές, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις κοινωνικές επιστήμες. Οι σπουδές για την απόκτηση διδακτορικής διατριβής προσφέρονται δωρεάν.

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει το Σεπτέμβριο και το χειμερινό εξάμηνο τελειώνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα (περίπου 10 ημερών) ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Οι προφορικές και γραπτές εξετάσεις διεξάγονται σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Η ζωή στην Εσθονία

Μεταπτυχιακά στην ΕσθονίαΗ ζωή στην Εσθονία προσφέρει πολλές δυνατότητες και ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Κατ’ αρχάς, το κόστος διαβίωσης είναι πολύ προσιτό και πιο χαμηλό συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφοροποιήσεις βάσει του τρόπου ζωής που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε σπουδαστής και τις απαιτήσεις του. Τα Εσθονικά Πανεπιστήμια παρέχουν στους σπουδαστές τους την δυνατότητα στέγασης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αλλά, για τους σπουδαστές που επιθυμούν να είναι πιο αυτόνομοι, οι τιμές των κοιτώνων και των διαμερισμάτων δεν είναι απαγορευτικές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Εσθονίας, 300-500€ αρκούν για διαμονή και λοιπά έξοδα διαβίωσης ενός μέσου φοιτητή. Συγκεκριμένα, το ενοίκιο της φοιτητικής εστίας ξεκινά από 100€ το μήνα. Αντίθετα, το κόστος για ένα ιδιωτικό διαμέρισμα κυμαίνεται από 180€ έως 450€ ή και παραπάνω.

Όσον αφορά το δικαίωμα διαμονής στην Εσθονία, δεν απαιτείται άδεια παραμονής για σπουδές από τους πολίτες της ΕΕ – ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση  προσωρινού δικαιώματος διαμονής. Οι σπουδαστές που είναι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν στην τοπική κυβερνητική αρχή εντός 3 μηνών από την άφιξη τους στην Εσθονία. Μετά την απόκτηση του προσωρινού δικαιώματος διαμονής, οι μαθητές θα λάβουν στην συνέχεια μια εσθονική ταυτότητα εντός 1 μηνός. Η προσωρινή άδεια διαμονής ισχύει μόνο για 1 χρόνο, αλλά μπορεί να ανανεώνεται στο αστυνομικό τμήμα ή στα Γραφεία Φύλαξης Συνόρων.

Μεταπτυχιακά στην Εσθονία: Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες

Γενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στους τρόπους οικονομικής υποστήριξης και στις υποτροφίες που προσφέρονται από το κράτος ή από τα ίδια τα Πανεπιστήμια στους αλλοδαπούς φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Εσθονία: Ιατρική μέριμνα

Τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι της Εσθονίας όταν χρειάζονται ιατρική θεραπεία εάν έχουν την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC).

Εργασία και σπουδές στην Εσθονία

Οι περισσότεροι φοιτητές στην Εσθονία συνδυάζουν εργασία με σπουδές. Οι φοιτητές από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χρειάζονται άδεια εργασίας, αλλά πρέπει να εργάζονται αυστηρά σε ώρες που να μην δημιουργούν πρόβλημα στις σπουδές τους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Για την αναγνώριση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τίτλων ανώτατων σπουδών που έχουν αποκτηθεί βάσει του Εσθονικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών από άλλες χώρες ώστε να συνεχίσετε τις μεταπτυχιακές σπουδές σας στην Εσθονία, πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τα κέντρα NARIC (κέντρα πληροφόρησης για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σε εθνικό επίπεδο).

Η εμπειρία από τις σπουδές σας στην Εσθονία θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς είναι μια ιδιαίτερη χώρα παρά το μικρό της μέγεθος.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: