μεταπτυχιακά

Μεταπτυχιακά στην Γερμανία: Πλήρης οδηγός

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Εισαγωγικά για την Γερμανία

Η Γερμανία ή αλλιώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Κατέχει την δεύτερη θέση στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στην Ευρώπη.  Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη και πρωτεύουσα της χώρας είναι το Βερολίνο, το οποίο θεωρείται κέντρο της νεολαίας και της διαφορετικότητας. Αποτελείται από 16 ομόσπονδα κρατίδια και οι χώρες με τις οποίες συνορεύει είναι η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Επίσης, το βόρειο μέρος της χώρας βρέχεται από θάλασσα και πιο συγκεκριμένα από την Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική.

Όσον αφορά την ιστορία της, η χώρα είχε καταστραφεί το 1945 και μετά το πέρας του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου χωρίστηκε στην Δυτική και Ανατολική Γερμανία. Αυτός ο διαχωρισμός είναι ευρέως γνωστός και προκάλεσε μεγάλο διχασμό στην χώρα. Όμως, το 1990, με την ιστορική πτώση του τείχους του Βερολίνου κατάφερε να επανενωθεί. Ταυτόχρονα, υπήρξε μεταπτυχιακάιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Μελετώντας την χώρα και την κατάστασή της με βάση τα δεδομένα του 21ου αιώνα γίνεται αντιληπτό πως έχει ένα από τα μεγαλύτερα ΑΕΠ και προσφέρει ένα πολύ καλό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Βρίσκεται στην ζώνη Σένγκεν και έχει ως γλώσσα τα γερμανικά που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες εκμάθησης.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση- Μεταπτυχιακές σπουδές

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Γερμανία αποτελείται από 4 κύριες κατηγορίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τόσο για προπτυχιακά όσο και για μεταπτυχιακά. Η πρώτη είναι το Πανεπιστήμιο ή Τεχνικό Πανεπιστήμιο (Universität / Technische Universität) που έχει μεγάλη φήμη. Χαρακτηρίζεται από έρευνα και καινοτομία και συνεργάζεται με πολυεθνικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα εκτός πανεπιστήμιου καθιστώντας το ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Η δεύτερη κατηγορία είναι το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Fachhochschule) που παρέχει σπουδές με έμφαση στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής (Kunsthochschule / Musikhochschule), όπου οι φοιτητές περνάνε από απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις και έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους. Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Private Hochschule), όπου προσφέρεται η ίδια ποικιλία προγραμμάτων σπουδών.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που προσφέρει περίπου 8.000 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα γερμανικά αλλά και στα αγγλικά. Τα προπτυχιακά προγράμματα έχουν συνήθως διάρκεια 3 χρόνων και τα μεταπτυχιακά διάρκεια 2 χρόνων. Τα μόνα επαγγελματικά πεδία που έχουν περισσότερα χρόνια φοίτησης είναι τα τμήματα:

 • Νομικής
 • Ιατρικής
 • Φαρμακευτικής
 • Παιδαγωγικών

και απαιτούν και την συμμετοχή σε εξετάσεις του κράτους (Staatsexamen).

Υποβολή αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Γερμανία είτε σε προπτυχιακά είτε σε μεταπτυχιακά  προγράμματα προτείνεται να κάνουν αίτηση δύο μήνες πριν την λήξη της προθεσμίας (ανάλογα και με το διάστημα αιτήσεων του κάθε πανεπιστημίου). Η αίτηση θεωρείται επιτυχής μόνο όταν κατατεθεί το ενδεικτικό ποσό της αίτησης μαζί με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται από το πανεπιστήμιο.

Όπως τα περισσότερα πανεπιστήμια, έτσι και τα γερμανικά δίνουν την δυνατότητα εισδοχής στα προγράμματα σπουδών τόσο για το χειμερινό όσο και για το καλοκαιρινό εξάμηνο. Όσον αφορά την περίοδο αιτήσεων για το χειμερινό εξάμηνο, αυτή συνήθως πραγματοποιείται ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ για το καλοκαιρινό εξάμηνο υπάρχει η περίοδος αιτήσεων από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. Τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση η διάρκεια των αιτήσεων είναι περίπου δύο μήνες και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται 4 έως 8 εβδομάδες μετά το τέλος της προθεσμίας.

Όμως, κάτι που χρειάζεται να προσέξει κανείς είναι πως υπάρχουν πανεπιστήμια με διαφορετικές περιόδους αιτήσεων. Μάλιστα υπάρχει και ένας μικρός αριθμός γερμανικών πανεπιστημίων που κινούνται με βάση το διεθνές μεταπτυχιακάακαδημαϊκό ημερολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει το φθινοπωρινό και εαρινό εξάμηνο. Με αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ημερομηνίες αιτήσεων και εισαγωγής. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να ερευνήσει κανείς την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που θέλει να εισαχθεί. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν διάφορα δικαιολογητικά που χρειάζεται να συγκεντρωθούν αρκετό διάστημα πριν την περίοδο αιτήσεων. Τα διακαιολογητικά που απαιτούνται συνήθως είναι:

 • Αντίγραφο του προπτυχιακού πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκομωσία
 • Αναλυτική βαθμολογία
 • Βιογραφικό σημείωμα
 • Αντίγραφο πιστοποιητικού γλωσσικής επάρκειας στην γλώσσα του προγράμματος σπουδών
 • Μία επιστολή που εκφράζει τα κίνητρα επιλογής του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού

Τα παραπάνω είναι τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούν τα πανεπιστήμια. Όμως, κάποια από αυτά μπορεί να ζητούν συγκεκριμένη βαθμολογία, συστατικές επιστολές, εμπειρία, φάκελο εργασιών, συνέντευξη και εξετάσεις εισαγωγής.

Κορυφαία Πανεπιστήμια

Η Γερμανία είναι μια χώρα που έχει συνυφαστεί με το πλούσιο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο. Προσφέρει ποιοτικές σπουδές και μέχρι σήμερα διαθέτει περίπου 300 δημόσια πανεπιστήμια σε όλη την χώρα ικανοποιώντας ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών πεδίων. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Γερμανίας:

LudwigMaximiliansUniversität München

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πόλη του Μονάχου και ιδρύθηκε το 1472. Περιλαμβάνει 35.858 φοιτητές από τους οποίους οι 5.816 είναι διεθνείς. Συγχρόνως, έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό υπόβαθρο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών παγκοσμίως.  Έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας προσφέρει προγράμματα σπουδών σε διάφορα πεδία. Όπως στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στις πολιτισμικές, νομικές, οικονομικές, κοινωνικές, φυσικές σπουδές, αλλά και στην ιατρική. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται και η πολύ υψηλή θέση #63 που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη QS Top University Rankings 2021. Περαιτέρω περιήγηση στην σελίδα του πανεπιστημίου μπορείτε να έχετε εδώ.

Technische Universität München

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου είναι ένα από τα πιο υψηλόβαθμα πανεπιστήμια της χώρας. Η 50η του θέση στην διεθνή κατάταξη του QS Top University Rankings 2021 είναι ένα δείγμα αυτού. Πιο συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο έχει 40.665 φοιτητές, και οι 12.673 προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου. Η ίδρυση του πανεπιστημίου εντοπίζεται αρκετά παλιά και μάλιστα στο έτος 1868. Ακόμη, έχει 15 ακαδημαϊκά τμήματα με 200 προγράμματα σπουδών και ειδικότερα 168 μεταπτυχιακά προγράμματα με πολλά από αυτά να διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Ο κύριος στόχος του πανεπιστημίου είναι η επιχειρηματικότητα και η υποστήριξή της με τον καλύτερο τρόπο. Πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

RuprechtKarlsUniversität Heidelberg

To πανεπιστήμιο του Heidelberg ιδρύθυηκε το 1386 στην ομώνυμη πόλη και ανήκει σε ένα από τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά, επιστημονικά και ερευνητικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την 64η θέση του στο QS Top Universities Rankings και τους 19.530 φοιτητές του, από τους οποίους 3.803 είναι διεθνείς. Όντας ένα πανεπιστήμιο που στοχεύει στην αριστεία δίνει την δυνατότητα συνδυασμού προγραμμάτων σπουδών σε διάφορα πεδία, όπως οι ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές, φυσικές και ιατρικές επιστήμες. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο πανεπιστήμιο που εξελίσσεται συνεχώς και μπορείτε να το ανακαλύψετε παραπάνω εδώ.

HumboldtUniversität zu Berlin

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο. Ιδρύθηκε το 1810 με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα προσφέρει ολοκληρωμένη ανθρωπιστική εκπαίδευση. Το όραμά του μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο κάνοντας πάνω από 33.000 φοιτητές να επιθυμούν σπουδές σε αυτό. Το πανεπιστήμιο αποτελείται από 4 κλασσικές σχολές που σχετίζονται με την νομική, την ιατρική, την φιλοσοφία και την θεολογία και κατέχει την #117 θέση στο QS Top Universities Rankings. Λεπτομέρειες του πανεπιστημίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Freie Universität Berlin

Το ανοιχτό πανεπιστήμιο του Βερολίνου είναι ένα εξαιρετικό και σύγχρονο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα το 1948 και βρίσκεται σε μία από τις πιο ήσυχες περιοχές του Βερολίνου. Πρόκειται για το πιο περιζήτητο πανεπιστήμιο από διεθνείς φοιτητές και διακατέχεται από ποιοτικά προγράμματα σε όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα. Αν και διαθέτει αξιόλογα τμήματα στα πεδία της φυσικής, των μαθηματικών και της πληροφορικής, φημίζεται περισσότερο για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Εξειδικεύεται τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του ανέρχεται στους 35.141 εκ των οποίων οι 6.599 προέρχονται από τον διεθνή χώρο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Έκδοση θεώρησης εισόδου (visa)

Σχετικά με την έκδοση θεώρησης εισόδου (visa), η Γερμανία είναι μια χώρα που δεν την χρειάζεται, καθώς ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό τον τρόπο όσοι ανήκουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εισέλθουν στην χώρα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Ωστόσο, οι φοιτητές πρέπει να εγγραφούν στο γραφείο εγγραφών (Einwohnermeldeamt) ή πολιτών (Bürgeramt) μέσα σε μία εβδομάδα από την ημερομηνία άφιξής τους. Ακόμη, είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 8.700 ευρώ τον χρόνο για την κάλυψη των βασικών τους εξόδων. Εκτός από τα παραπάνω, απαιτείται και η αγορά ασφάλειας υγείας και η αποδεδειγμένη επάρκεια της γλώσσας του προγράμματος σπουδών.

Δίδακτρα και κόστος ζωής

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας δεν έχουν δίδακτρα για τους διεθνείς φοιτητές και ειδικά για όσους ανήκουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε κάποια μεταπτυχιακά μπορεί να συναντήσει κανείς δίδακτρα για το πρόγραμμα σπουδών που τον ενδιαφέρει. Αν και η πλειοψηφία προσφέρει δωρεάν προγράμματα, όλοι οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό για να την εγγραφή τους και την φοιτητική τους υποστήριξη. Αυτό το ποσό αλλάζει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και είναι περίπου 350 ευρώ.

Όσον αφορά την στέγαση, υπάρχει πάντα η επιλογή του να ζήσει κανείς μόνο του σε ένα διαμέρισμα. Όμως, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά. Η καλύτερη και πιο οικονομική εναλλακτική για τους φοιτητές είναι τα διαμερίσματα με συγκατοίκους, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε κεντρικές περιοχές περιτριγυρισμένα από καφετέριες και καταστήματα.Το ενοίκιο κυμαίνεται περίπου στα 210 με 360 ευρώ τον μήνα. Αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία, αλλά και από την επιλογή ή μη συγκατοίκων. Κάτι που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων. Για παράδειγμα, τα ενοίκια στο Βερολίνο βρίσκονται περίπου στα 430 ευρώ και στο Μόναχο στα 665 ευρώ τον μήνα.

Πέρα από το το ενοίκιο είναι χρήσιμο να αναφερθούν και τα υπόλοιπα έξοδα στην χώρα. Ένα φοιτητής στην Γερμανία χρειάζεται κατά μέσο όρο 850 ευρώ τον μήνα. Μία ενέργεια που μπορούν να κάνουν όλοι οι φοιτητές της χώρας είναι να εκδώσουν το Semesterticket, το οποίο τους καλύπτει το κόστος των λεωφορείων, των τραμ, του μετρό και των τρένων. Αυτό το κόστος καλύπτεται κατά την εγγραφή του φοιτητή στο πανεπιστήμιο.

Υποτροφίες και χρηματοδότηση

Όπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην περίπτωση της Γερμανίας υπάρχει πληθώρα υποτροφιών προς διεκδίκηση και για προπτυχιακά αλλά και για μεταπτυχιακά προγράμματα. Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Υποτροφίες από την DAAD Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ), η οποία προσφέρει ένα μηνιαίο ποσό για την κάλυψη του κόστους πραγματοποίησης του μεταπτυχιακού προγράμματος στην χώρα.
 • Υποτροφίες από το Heinrich Böll για φοιτητές από χώρες εκτός της Γερμανίας (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ), το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση για μεταπτυχιακές σπουδές σε όσους έχουν πιστοποιητικό γνώσης της γερμανικής γλώσσας σε τουλάχιστον Β2 επίπεδο.
 • Υποτροφίες από το KonradAdenauerStiftung (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ), οι οποίες προσφέρονται σε όσους βρίσκονται κάτω από 30 ετών, έχουν εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις ως απόφοιτοι πανεπιστημίων στη χώρα τους, έχουν ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις και έχουν εργαστεί εθελοντικά.
 • Υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Αμβούργου (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ) για όσους πρόκειται να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο.
 • Υποτροφίες από το Deutschland Stipendium (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείε εδώ), το οποίο προσφέρει ένα ποσό σε διεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν σε γερμανικά πανεπιστήμια.
 • Υποτροφίες από το Kurt Hansen Science Scholarships (περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται εδώ), οι οποίες απευθύνονται σε όσους θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στον τομέα της επιστήμης.
 • Πανεπιστημιακές υποτροφίες merit από το Universität Hamburg (περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται εδώ), οι οποίες δίνονται σε φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε πρόγραμμα σπουδών για τουλάχιστον δύο εξάμηνα.

Φοιτητική ζωή

Η φοιτητική ζωή στην Γερμανία είναι ιδιαίτερη και διαφοροποιείται από πόλη σε πόλη. Οι φοιτητές σε μεταπτυχιακά, όντας μεγαλύτεροι, μπορούν να απολαύσουν την νυχτερινή ζωή της χώρας και να διαλέξουν ανάμεσα σε ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητας. Οι πολεις του Βερολίνου και του Μονάχου είναι ενδιαφέροντα μέρη με πολλές εναλλακτικές, αλλά και οι μικρότερες πόλεις προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μία χώρα που διοργανώνει αρκετά φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Μάλιστα έχοντας πληθώρα διεθνών φοιτητών καθίσταται κέντρο διαπολιτισμικότητας και νεολαίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αρχείο  με όλα τα Πανεπιστήμια της Γερμανίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ:

Λίστα Πανεπιστημίων της Γερμανίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!