Μεταπτυχιακά στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Πλήρης οδηγός

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Εισαγωγικά για την χώρα

Αναφερόμενοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ποια είναι η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό;

Πρόκειται για μία βαλκανική χώρα στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης γεμάτη εκπληκτικές οροσειρές και πανέμορφες παραλίες κατά μήκος της Αδριατικής θάλασσας. Είναι γνωστή ως μέρος της πρώην ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ύστερα από τη διάλυση της τελευταίας, το 1995 πραγματοποιήθηκε συνθήκη που υπαγόρευε την ύπαρξη της ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η οποία απαρτίζεται από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Σερβική Δημοκρατία.

Η χώρα συνορεύει με τη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, και η πρωτεύουσά της είναι το Σαράγεβο.  Η έκτασή της ανέρχεται στα 51.209 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της στους 3.301.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό του πληθυσμού της είναι ο συνδυασμός διαφόρων εθνοτήτων, καθώς αποτελείται από Κροάτες, Σέρβους και Βόσνιους στο μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό και έχει τρεις επίσημες γλώσσες, δηλαδή τα κροατικά, τα σερβικά και τα βοσνιακά. Αν και είναι χώρα της Ευρώπης, δεν έχει εγκριθεί η αίτηση της για συμμετοχή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όσον αφορά το νόμισμά της, διαθέτει το μετατρέψιμο μάρκο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (1 ευρώ=1.95 ΒΑΜ).

Τριτοβάθμια εκπαίδευση – Μεταπτυχιακές σπουδές

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελείται από δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολέγια. Η Βοσνία διαθέτει συνολικά έξι πανεπιστήμια με διαθέσιμα μεταπτυχιακά (Magister) στα πέντε από αυτά. Οι κύριες γλώσσες των προγραμμάτων σπουδών είναι οι επίσημες γλώσσες της χώρας, αλλά υπάρχουν και διαθέσιμα αγγλόφωνα τμήματα. Η εκπαίδευσή της δείχνει να αναβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο προσπαθώντας να προσελκύσει περισσότερους φοιτητές από τον διεθνή χώρο. Όσον αφορά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών συνήθως είναι ένα ή δύο χρόνια και οι ακαδημαϊκές χρονιές κινούνται ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιούνιο.

Κορυφαία Πανεπιστήμια

*EECA: η κατάταξη αφορά πανεπιστήμια σε αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο – Σεράγεβο

Ανήκει στα πιο παλιά δημόσια πανεπιστήμια του Σεράγεβου. Ιδρύθηκε το 1949 και από τότε προσπαθεί συνεχώς για τη δημιουργία συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια του κόσμου καθιστώντας το μία αξιόλογη επιλογή για σπουδές. Ταυτόχρονα, κατέχει ισχυρή θέση στα EECA University Rankings όντας στην θέση #120. Αν και αντιμετώπισε πτωτική πορεία, από το 2018 και μετά κατάφερε να ακολουθήσει ανοδική πορεία στην κατάταξη των πανεπιστημίων.

Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σεράγεβο – Σεράγεβο

Πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην χώρα. Δημιουργήθηκε το 2004 και έχει ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης έχοντας συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ και προσφέροντας στους φοιτητές διπλό πτυχίο. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται ανάμεσα στις θέσεις #571-580 της παγκόσμιας κατάταξης QS Top University Rankings 2020 και στη θέση #166 στα EECA University Rankings. Σημαντικό στοιχείο είναι πως η πρόσφατη ίδρυση του αποτέλεσε πόλο έλξης για διεθνείς φοιτητές καθιστώντας επιλογή στους φοιτητές που θέλουν να φοιτήσουν σε κάποια άλλη χώρα με χαμηλό κόστος και όχι χαμηλή ποιότητα.

Πανεπιστήμιο της Τούζλα – Τούζλα

Βρίσκεται στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας και ιδρύθηκε το 1958. Πρόκειται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με 10.000 φοιτητές, το οποίο διακρίνεται ανάμεσα στις θέσεις #301-305 στην κατάταξη EECA University Rankings. H ποικιλία προγραμμάτων σπουδών το καθιστά μία επιλογή που αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα – Μπάνια Λούκα

Το δημόσιο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1975 στην πόλη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας διαθέτοντας 17.000 φοιτητές. Η θέση του στην κατάταξη EECA University Rankings είναι #301-305 και είναι γνωστό για τις συνεργασίες του με πανεπιστήμια άλλων χωρών, όπως αυτά της Σερβίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

Πανεπιστήμιο του Μπάρτς – Σεράγεβο

Το διεθνές ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Μπάρτς δημιουργήθηκε το 2008 στο Σαράγεβο έχοντας ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με προγράμματα που διδάσκονται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Όντας αρκετά καινούριο δεν έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στις λίστες των πανεπιστημίων.

Δίδακτρα και κόστος ζωής

Το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών κυμαίνεται ανάμεσα στα 2.000 με 4.000 ευρώ στα δημόσια πανεπιστήμια. Το ποσό αυτό, βέβαια, διαφέρει σε περίπτωση που επιθυμεί κανείς την πρόσβασή του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της χώρας.

Αυτό που είναι ωφέλιμο να αναφερθεί είναι πως το κόστος ζωής είναι αρκετά χαμηλό. Κάνοντας μια έρευνα μεταξύ της Βοσνίας και της Ελλάδας παρατηρείται πως η Βοσνία είναι συνολικά 35,77% πιο φθηνή από την Ελλάδα και τα ενοίκια της είναι 43,63% πιο χαμηλά. Ειδικότερα, ένας φοιτητής μπορεί να εξασφαλίσει την διαμονή του στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, αλλά μπορεί να μείνει και σε ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο στο κέντρο της πόλης δίνοντας για το ενοίκιο του περίπου 200 ευρώ ανά μήνα, έχοντας κανείς στο μυαλό του ότι η συνολική χρέωση στις υπηρεσίες κινείται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει εδώ.

Υποτροφίες και χρηματοδότηση

Ένα σημαντικό προνόμιο είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών μέσα από τις υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια που παραχωρεί η χώρα. Κάποια από αυτά είναι:

  • Τα δάνεια που προσφέρει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής στην Κεντρική Ευρώπη για σπουδές στο πανεπιστήμιο (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ), το οποίο δίνει στις χώρες που συμμετέχουν τη δυνατότητα μετακίνησης για σπουδές.
  • Το πρόγραμμα υποτροφιών από την κυβέρνηση της Βοσνίας, η οποία προσφέρει χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και τη ζωή στην χώρα.
  • Απαλλαγές από τα δίδακτρα σε φοιτητές από Βαλκανικές χώρες που έχουν αποδεδειγμένα εξαιρετικές ικανότητες στη χώρα τους σε διάφορα επίπεδα.
  • Υποτροφίες χρηματοδότησης CGPA κατά τη διάρκεια των σπουδών σε περίπτωση εξαιρετικών ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Η αίτηση υποτροφίας γίνεται μετά τα δύο πρώτα εξάμηνα και διατηρείται μέχρι το τέλος των σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προϋποθέσεις  για μεταπτυχιακές σπουδές

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοσνία ακολουθούν διαδικασία, η οποία φυσικά σχετίζεται και με τη μη παρουσία της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς υποψήφιοι φοιτητές χρειάζεται να περάσουν από εξετάσεις για την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο. Όμως, πριν από την έναρξη αυτών απαιτείται έλεγχος του απολυτηρίου της προηγούμενης εκπαίδευσης των υποψηφίων σύμφωνα με τα διεθνή προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας. Εκτός από αυτό το έγγραφο, ο υποψήφιος χρειάζεται να συμπεριλάβει στα έγγραφα του προς το πανεπιστήμιο βιογραφικό, αίτηση ενδιαφέροντος για ένα συγκεκριμένο τμήμα, δείγμα βαθμών της προηγούμενης εκπαίδευσης, πιστοποιητικό γέννησης και ιθαγένειας, αλλά και επιμέρους αρχεία χρήσιμα για την εκάστοτε εξέταση. Σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική και η μετάφραση που χρειάζεται να γίνει στα βοσνιακά. Γι ‘αυτό και χρειάζεται να γίνει έλεγχος για τα αιτήματα του κάθε πανεπιστημίου.

Έκδοση θεώρησης εισόδου – visa

Όσοι θέλουν να φοιτήσουν στη Βοσνία, χρειάζεται να εκδώσουν visa πριν φτάσουν στη χώρα. Το θετικό είναι πως υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για τρεις μήνες χωρίς visa και ύστερα μπορεί να γίνει η κατάθεση των εγγράφων για έκδοση της visa. Αυτό μάλιστα αφορά όλους όσοι προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάρκεια της visa διαρκεί έναν χρόνο για τους διεθνείς φοιτητές και έτσι χρειάζεται να γίνει ανανέωσή της σε όσους χρειάζεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά το πέρας του έτους.

 Φοιτητική ζωή

Η Βοσνία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φοιτητών από πολλές χώρες του κόσμου. Τα πανεπιστήμια διοργανώνουν πληθώρα εκδηλώσεων, όπως εκδρομές, συναντήσεις και αθλητικούς αγώνες. Μάλιστα η χώρα έχει στην κουλτούρα της την αγάπη για τον καφέ. Γι’ αυτό και πολλοί φοιτητές συγκεντρώνονται σε καφετέριες και εστιατόρια δημιουργώντας νέες φιλίες και παρέες, και επιλέγουν να παρακολουθήσουν  πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και θεματικά φοιτητικά πάρτι.

Δείτε το αρχείο μας με όλα τα ιδρύματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!