Μεταπτυχιακά στην Αρμενία: Πλήρης Οδηγός

της Μυρτώς Ζάρα

Η Αρμενία είναι ένας πλέον γνωστός προορισμός για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Αρμενίας, αποτελεί χώρα της Ευρασίας μεταξύ της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας. Συνορεύει με την Τουρκία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Συνιστά σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, απολαμβάνοντας τη στρατηγική επιρροή της Ρωσίας και της Δύσης. Ταυτόχρονα, έχει κοινωνικοπολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα έθνη στον κόσμο, με ιστορία τριών χιλιάδων ετών. Θρησκευτικά, ήταν το πρώτο κράτος που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία το 301 μ.Χ.. Έτσι, η θρησκεία ακόμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, καθώς πάνω από το 95% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί.

Η Αρμενία έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια, αλλά μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο (8 εκατομμύρια άτομα κατά τις εκτιμήσεις). Οι μεγαλύτερες κοινότητες απαντώνται στη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία, τη Συρία, το Λίβανο, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν από 33 έως 40 χιλιάδες Αρμένιοι. Αποτελούν μια ξεχωριστή κοινότητα που περιλαμβάνει σχολεία, δύο πολιτιστικά σωματεία, δύο εφημερίδες και ένα διμηνιαίο περιοδικό με αρμενικά ζητήματα.

Η Αρμενία άνηκε στη Σοβιετική ένωση όμως είναι πλέον μια πολυκομματική δημοκρατία, κατά το σύνταγμα, προεδρική. Σήμερα, ανήκει μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Έθνη,την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Ακόμα είναι μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα. Συμμετέχει, επίσης, στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την ειρήνη» και στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Το επίσημο νόμισμα είναι το ντράμ και η αντιστοιχία του με το ευρώ είναι περίπου 542 ντραμ για ένα ευρώ.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αρμενίας

Η Αρμενία εμφανίζει αξιοσημείωτα χαμηλό δείκτη αναλφαβητισμού γι’αυτό και θεωρούταν μια από τις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ. Η βασική και η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν, ενώ μετά το 1991 νομιμοποιήθηκε η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν δεκαεπτά Πανεπιστήμια, Σχολές και Πολυτεχνεία, κυρίως στο Γερεβάν. Παρέχει αρκετά και αξιόλογα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται προαιρετικά σε δυο σχολεία του Γερεβάν και υποχρεωτικά σε ένα, καθώς και σε τέσσερα Πανεπιστήμια και στη Στρατιωτική Ακαδημία. Το «Ελληνικό Κέντρο» στεγάζεται επίσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και το ΙΚΥ χορηγούν περιστασιακά υποτροφίες σε Αρμένιους που θέλουν να φοιτήσουν στην Ελλάδα.

Γιατί να επιλέξω την Αρμενία;

Το χαμηλό κόστος διαβίωσης και επικοινωνιών, η προσιτή αλλά και ποιοτική εκπαίδευση και η εξαιρετική φιλοξενία καθιστούν την Αρμενία δημοφιλή προορισμό. Βρίσκεται στις προτιμήσεις πολλών αλλοδαπών φοιτητών, από τη Ρωσία, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Γεωργία και το Ισραήλ. Αντικείμενα σπουδών υψηλής ζήτησης αποτελούν η ιατρική, η νομική και η διοίκηση επιχειρήσεων.

Βασικές προϋποθέσεις για να σπουδάσω στην Αρμενία

Η Αρμενία ανήκει στις χώρες με τις οποίες έχουν κυρωθεί μορφωτικές συμφωνίες στο πλαίσιο των μορφωτικών ανταλλαγών. Οι υποτροφίες αυτές καλύπτουν τα έξοδα διαμονής, διατροφής και σπουδών και δεν επιβάλλουν περιορισμούς στα αντικείμενα των σπουδών. Στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα περιλαμβάνεται ερευνητική δραστηριότητα και παρακολούθηση θερινών σεμιναρίων. Τα βασικά δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης είναι:

 • το αντίγραφο του πτυχίου/διπλώματος
 • η αναλυτική βαθμολογία
 • το βιογραφικό σημείωμα
 • δύο συστατικές επιστολές
 • πιστοποιητικό γνώσης της ξένης γλώσσας, στην οποία θα γίνει η παρακολούθηση των μαθημάτων
 • αίτηση για το πρόγραμμα σπουδών που θέλει να παρακολουθήσει ο υποψήφιος σπουδαστής

Δίδακτρα και κόστος ζωής

Τα εκπαιδευτικά ινστιτούτα της Αρμενίας παρέχουν ξενοδοχεία για τους φοιτητές από ξένες χώρες έναντι χαμηλού κόστους. Υπάρχουν βασικές δομές διαμονής στους χώρους-εστίες του Πανεπιστημίου, όπου προσφέρονται τα απαραίτητα. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται, καθώς ο φοιτητής μπορεί να έρθει σε επαφή με συνομηλίκους και να δικτυωθεί κοινωνικά πολύ πιο γρήγορα. Προφανώς οι εστίες ενδείκνυνται και για να έχει ο φοιτητής άμεση πρόσβαση στους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα τα μαθήματα. Εναλλακτικά, μπορεί να νοικιάσει κάποιο επιπλωμένο διαμέρισμα, με ή χωρίς συγκατοίκους ή ακόμα και να μείνει με κάποια οικογένεια ημεδαπών. Ένα διαμέρισμα κυμαίνεται στο κόστος των 40-300 χιλιάδων ντράμ (η αντιστοιχία σε ευρώ είναι από 75 έως 560 περίπου).

Τα δίδακτρα του πανεπιστημίου διαφέρουν ανάλογα με το κάθε ίδρυμα. Αλλά και ανάλογα με το είδος των προγραμμάτων, μεταπτυχιακά ή προπτυχιακά, ενώ το  κόστος ζωής είναι περίπου 275-355 χιλιάδες ντραμ το μήνα. Για να τα καλύψουν οι σπουδαστές, επιτρέπεται να δουλεύουν ως 20 ώρες την εβδομάδα. Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν υποτροφίες ανάλογα με το ίδρυμα επιλογής τους και τη χώρα από την οποία κατάγονται.

Τα σημαντικότερα πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο της Γερεβάν

Παρόλο που ιδρύθηκε μόλις 100 χρόνια πριν, το πανεπιστήμιο της Γερεβάν είναι το μεγαλύτερο της Αρμενίας. Βρίσκεται στη θέση #171 σύμφωνα με την κατάταξη EECA. Φιλοξενεί 20 χιλιάδες φοιτητές εκ των οποίων οι 18 χιλιάδες είναι προπτυχιακοί και οι 2 χιλιάδες μεταπτυχιακοί. Από αυτούς, 300 φοιτητές προέρχονται από διαφορετικά μέρη εκτός της Αρμενίας. Τα πανεπιστημιακά μαθήματα πραγματοποιούνται στην αρμενική γλώσσα αλλά προσφέρονται ιδιαίτερα μαθήματα στα αγγλικά και τα ρωσικά. Το Πανεπιστήμιο της Γερεβάν παρέχει πολυποίκιλο πρόγραμμα σπουδών σε μεταπτυχιακά με 18 αντικείμενα που ανήκουν στις ανθρωπιστικές αλλά και τις θετικές επιστήμες.

Ρωσικό-Αρμενικό Πανεπιστήμιο

Βρίσκεται στη Γερεβάν, καταλαμβάνει τη θέση #185 στην κατάταξη EECA. Είναι σαφώς από τα κυρίαρχα πανεπιστήμια της περιοχής του Βορείου Καυκάσου. Παρέχει μια ποικιλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών κυρίως στα ρωσικά και τα αρμενικά, ενώ χρησιμοποιείται και η αγγλική γλώσσα σε ορισμένα μαθήματα. Τα πτυχία απονέμονται στα ρωσικά και τα αρμενικά. Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ των  πεδίων:

 • Οικονομικά
 • Πολιτικές και Νομικές σπουδές
 • Μαθηματικά και Πληροφορική
 • Ανθρωπιστικές σπουδές
 • Φυσική και Μηχανική
 • Βιοϊατρική και Βιοφαρμακευτική
 • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
 • Ανατολικές σπουδές

Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας

Πρόκειται για ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε το 1991 και βρίσκεται στην κατηγορία #241-250 της EECA. Στεγάζεται στην καρδιά της Γερεβάν. Παρέχει υποτροφίες για όλους τους σπουδαστές , καθώς και μεταπτυχιακά προγράμματα σε έξι πεδία σπουδών:

 • Διοίκηση Επιχειρήσεων
 • Βιομηχανική Μηχανική και Διαχείριση Συστημάτων
 • Πληροφορική
 • Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνή Ζητήματα
 • Οικονομικά, Δημόσια Υγεία
 • Νομική
 • Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας

Η Γερεβάν:  η κυριότερη φοιτητική πόλη

Η κυριότερη φοιτητική πόλη είναι η Γερεβάν, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, με 1.000.000 κατοίκους. Η Γερεβάν αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Έχει χτιστεί στις όχθες του ποταμού Ραζντάν, κοντά στο Όρος Αραράτ και συνιστά το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Ο τρόπος ζωής είναι καθαρά ευρωπαϊκός αλλά παντρεύει το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Διαθέτει πολλά μέρη όπου οι φοιτητές μπορούν να περάσουν το χρόνο τους εκτός σπιτιού, καλλιτεχνικά δρώμενα και νυχτερινή ζωή, με ασφαλείς γειτονιές χωρίς εγκληματικότητα.

Οι σπουδαστές μπορούν να επισκεφθούν τα μεγάλα πάρκα με το άφθονο πράσινο, τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης, τα κτήρια Οπέπα με τη Λίμνη των Κύκνων, την Πλατεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας και πολλές εκκλησίες.  Το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη κατά πολύ πόλη της Αρμενίας προσελκύει τους περισσότερους φοιτητές σε εκείνη, ενώ λίγοι είναι αυτοί που θα προτιμήσουν επαρχιακά μέρη ή μικρότερες πόλεις όπως η Γκιούμρι, που αριθμεί μόλις 200.000 κατοίκους. Πάραυτα, με τη διέλευση ολοένα περισσότερων ξένων σπουδαστών αλλά και τουριστών, τα αποκεντρωμένα μέρη της Αρμενίας αυξάνουν διαρκώς τη δημοτικότητά τους.

Πατήστε το αρχείο για να  βρείτε τα πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!