Μεταπτυχιακά - κριτήρια επιλογής

Πρόκειται να επενδύσετε χρόνο και χρήματα για αυτό που όλοι ποθούν: τα μεταπτυχιακά. Δεν θέλετε, φυσικά να καταλήξετε σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που δεν είναι το κατάλληλο για εσάς. Για να το αποφύγετε αυτό θα πρέπει καταρχάς να αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να συνεχίσετε με μεταπτυχιακά

Ο πρώτος σας στόχος είναι να απαντήσετε το λόγο που κάνετε τα μεταπτυχιακά: Θέλετε να αυξήσετε τα προσόντα σας και τις ικανότητές σας ή είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

Όταν επιλέγετε προπτυχιακές σπουδές είστε πολύ νέοι και είναι φυσιολογικό να επιλέγετε με κριτήριο την αρέσκειά σας. Αλλά με τα μεταπτυχιακά σας πρέπει να δώσετε μια μελλοντική προοπτική και να σκεφτείτε τι θα αποκτήσετε στο τέλος της διαδικασίας. Βασικό ερώτημα: Θέλω να μπω στον ερευνητικό ή στον επαγγελματικό στίβο;

Μεταπτυχιακά: Κάντε την έρευνά σας!

Καθώς πρόκειται να επιλέξετε ίδρυμα, είναι μια καλή ιδέα εάν το τμήμα που σας προσφέρει το πρόγραμμα ειδικεύεται σε κάτι συγκεκριμένο, εάν δηλαδή φημίζεται για κάτι. Διαφορετικά τμήματα επικεντρώνονται σε διαφορετικά πράγματα. Για να ποφύγετε την απογοήτευση, ψάξτε καλά τις ιστοσελίδες των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν και δείτε σε τι εξειδικεύονται. Όταν σπουδάζετε τα προπτυχιακά σας ακόμα ίσως δεν έχετε διαμορφώσει γνώμη για τα ενδιαφέροντά σας, οπότε είναι λογικό και ισως και θεμιτό να επιλέγετε σπουδές με ευρύ πεδίο. Στα μεταπτυχιακά όμως, χρειάζεται κάτι εξειδικευμένο!

Μάθετε, επίσης για τα διάφορα είδη διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Πολλά μεταπτυχιακά χρησιμοποιούν πιο εξατομικευμένες μεθόδους διδασκαλίας ή επαφίενται στην προσωπική δουλειά του φοιτητή και έτσι απαιτούν περισσότερη αυτοπειθαρχία. Ανατρέξτε στα προσπέκτους των πανεπιστημίων και μη διστάσετε να ζητήσετε όσο πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείτε για τα ροσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Μιλήστε με προηγούμενους φοιτητές από τα ίδια μεταπτυχιακά!

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε τη φήμη του τμήματος τόσο για το προσφερόμενο αντικείμενο σε μεταπτυχιακά όσο και για τη μέθοδο διδασκαλίας.

Αναζητήστε από τους συλλόγους αποφοίτων φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα ίδια μεταπτυχιακά και θέστε τους ευθέως την ερώτηση εάν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ακολούθησαν τους οδήγησε στους στόχους που είχαν θέσει.

Παρακολουθήστε τις open days!

Με το που καταλήξετε κάπου, είναι μια καλή ιδέα, αν μπορείτε να πάτε στις open days προκειμένου να δείτε από κοντά τι παίζει στο πρόγραμμα και το ίδρυμα.

Ποιες είναι οι επιλογές στα μεταπτυχιακά προγράμματα;

Δύο είναι οι επιλογές σας: μεταπτυχιακά που βασίζονται στην έρευνα και μεταπτυχιακά που βασίζονται κυρίως στη διδασκαλία. Όσα βασίζονται στην έρευνα διαρκούν από ένα έως δύο χρόνια και οδηγούν στον τίτλο του Master. Τα διδακτορικά ( PhD) διαρκούν το ελάχιστο 3 χρόνια. Εάν διαλέξετε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην έρευνα, θα πρέπει να αναλογιστείτε τη φήμη του ιδρύματος και την ποιότητα της εποπτείας που θα σας προσφέρει. Αυτοί οι παράγοντες εγγυώνται μακρόχρονη επιτυχία.

Τα προγράμματα που βασίζονται στη διδασκαλία μπορεί και αυτά να οδηγήσουν σε τίτλο master! Μπορεί να διαρκούν από ένα ακαδημαϊκό έτος μέχρι ένα ημερολογιακό έτος και μπορεί να περιλαμβάνουν και τη συγγραφή μιας διπλωματικής εργασίας. Σημαντικό είναι να δείτε αν ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να αποτελεί τμήμα ενός διδακτορικού, ώστε να προσμετρηθεί ο χρόνος στην τριετία.

Αποφασίστε τρόπο σπουδών!

Υπάρχουν πολλοί για να διαλέξετε: πλήρους φοίτησης,μερικής φοίτησης, εξ αποστάσεως. Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σας συνθήκες. Αναρωτηθείτε:

  • Εάν θέλετε να εργάζεστε παράλληλα… ένα πρόγραμμα μερικής φοίτησης θα σας διευκολύνει. Αν μάλιστα η εργασία σας είναι σχετική με το πρόγραμμα σπουδών, θα ενισχύσει το βιογραφικό σας.
  • Είστε αρκετά πειθαρχημένοι, προκειμένου να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως;
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα πλήρους φοίτησης; Μήπως έχετε άλλες υποχρεώσεις, πχ οικογενειακές;

Ποιος είναι ο λόγος να συνεχίσετε σε μεταπτυχιακά;

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κανείς να συνεχίσει σε μεταπτυχιακά είναι:

  • να επεκτείνει τις γνώσεις σε ένα επιστημονικό πεδίο,
  • να προοδεύσει εαγγελματικά ή να πάρει πιο γρήγορη προαγωγή,
  • να διευκολύνει την αλλαγή καριέρας.

Μεταπτυχιακά: Πώς να διαλέξω το σωστό πρόγραμμα; Πρακτικά βήματα

1. Αποφασίστε τι θέλετε και γιατί.

2. Διαβάστε το πρόγραμμα του μεταπτυχιακού και προσέξτε τα μαθήματα που δίδονται.

3. Ψάξτε αν αναγνωρίζεται ακαδημαϊκά τοπρόγραμμα από το ΔΟΑΤΑΠ ή το Enic-naric.

4. Ψάξτε αν το πρόγραμμα σας οδηγεί σε απαγγελματική κατοχύρωση, εάν αυτός είναι ο στόχος σας.

5. Αναζητήστε το ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του προγράμματος.

6. Αναζητήστε παλιούς απόφοιτους και ρωτήστε τους για το πρόγραμμα.

7. Πώς έχει αξιολογηθεί το συγκεκριμένο τμήμα ή και πανεπιστήμιο;

8. Αποφασίστε αν θέλετε ένα μικρό και οικείο πρόγραμμα ή ένα με συμμετοχή μεγάλου αριθμού φοιτητών.

9. Αποφασίστε αν θέλετε να είστε στην πατρίδα σας ή στο εξωτερικό.

10. Κάντε οικονομικό υπολογισμό, αφού ελέγξτε σωστά τα κόστη, τόσο των διδάκτρων όσο και της διαβίωσης.

11. Υπάρχουν δυνατότητες υποτροφίας ή έστω σπουδαστικού δανείου;

12. Ποιες φοιτητικές διευκολύνσεις παρέχονται; βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά μέσα, κοινωνικοποίηση (ειδικά σε ξένη χώρα), αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!